Ζητάει και τα ρέστα (ο προκλητικός) Ερντογάν

Καλεί τη Μόσχα να μην παίζει με τη φωτιά! «Οχι» από Πούτιν στην πρόταση για ραντεβού

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Ενώ το Κρεμλίνο κατέρριπτε χθες το ένα μετά το άλλο τα «τουρκικά ψέματα» τόσο αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να συζητήσουν για το συμβάν της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 όσο και σε σχέση με την αυθεντικότητα του ηχητικού ντοκουμέντου που παρουσίασαν οι Τούρκοι, με τις προειδοποιήσεις των πιλότων των F-16, ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του με ύφος χιλίων… σουλτάνων καλούσε τη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά»!

Με το να υποστηρίζει κανείς το συριακό καθεστώς «που σκότωσε 380.000 ανθρώπους στη Συρία, παίζει με τη φωτιά. (…) Με το να χρησιμοποιεί το περιστατικό, στο οποίο το δικαίωμα της Τουρκίας είναι αποδεκτό από ολόκληρο τον κόσμο, σαν δικαιολογία για να ταλαιπωρεί τους πολίτες μας που βρίσκονται στη Ρωσία, τότε παίζει με τη φωτιά. (…) Ειλικρινά συμβουλεύουμε τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά» έλεγε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας. Χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» ο Ερντογάν δήλωνε ταυτόχρονα ότι δεν επιθυμεί να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ πρόσθετε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι. Νωρίτερα η ρωσική προεδρία είχε ανακοινώσει ότι όντως η Αγκυρα ζήτησε συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν την Κυριακή. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN Turk ο Πούτιν φέρεται ότι απάντησε αρνητικά στον Τούρκο ομόλογό του.

Το τηλεφώνημα

Αίσθηση προκαλούσε χθες και η τοποθέτηση του Ντμίτρι Πεσκόφ αναφορικά με όσα δήλωσε την Πέμπτη στο France 24 ο Τ. Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τηλεφώνησε στον Πούτιν αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τον βρει. «Ναι» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, που επιβεβαίωσε την απόπειρα τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ερντογάν, αλλά τόνισε ότι το τηλεφώνημα προς το γραφείο του Ρώσου προέδρου «έγινε περίπου επτά με οκτώ ώρες μετά το συμβάν». Για το θέμα δηλώσεις έκανε και ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας ότι η άρνηση του Ρώσου προέδρου να επικοινωνήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα δεν φαίνεται να είναι έτοιμη να απολογηθεί για την κατάρριψη του Su-24.

Τέλος, χθες στον «χορό» των ρωσικών αντιποίνων προς την Αγκυρα μπήκε και η αναστολή της ελεύθερης μετακίνησης Τούρκων πολιτών προς τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα επανέφερε την ισχύ της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα.

Τα παιδιά του νεκρού πιλότου ελπίζουν!

Το να φεύγει ένας άνθρωπος για το αιώνιο ταξίδι, είναι πάντα δύσκολο για εκείνους που μένουν πίσω. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος έχει πέσει στη μάχη και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το άψυχο κορμί του. Ο λόγος για τον 45χρονο Ρώσο αντισυνταγματάρχη Ολεγκ Πεσκόφ που σκοτώθηκε όταν οι Τούρκοι κατέρριψαν το αεροσκάφος του. Σύμφωνα με τον αδελφό του, η οικογένειά του δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Οπως λέει χαρακτηριστικά, η σύζυγος, η 16χρονη κόρη του και ο μόλις 8 ετών γιος του Πέσκοφ «ελπίζουν ακόμη να είναι απλώς μια ψεύτικη πληροφορία το ότι πέθανε».

Ο ηρωικός πιλότος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα βουνά Αλτάι, του πάλαι ποτέ σοβιετικού Καζακστάν. Ηταν μέλος αθλητικής οργάνωσης και είχε στενούς δεσμούς με τον Κόκκινο Στρατό. Φοίτησε οκτώ χρόνια στη σχολή αεροπορίας και στη συνέχεια ταξίδεψε σε ολόκληρη τη Ρωσία. Η Συρία δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Πεσκόφ είχε βρεθεί στο πεδίο των μαχών. Κάποια χρόνια πριν είχε πολεμήσει και στην Τσετσενία. Η κηδεία του άτυχου πιλότου δεν έχει γίνει ακόμη, καθώς το λείψανό του βρίσκονται στη Συρία. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τού απένειμε τον τίτλο τιμής του «ήρωα της Ρωσίας για τον ηρωισμό, το θάρρος και την ανδρεία του κατά την εκπλήρωση των στρατιωτικών καθηκόντων του».

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Συρία

Οι «μπότες στο (συριακό) έδαφος» δεν μπορούν να είναι γαλλικές, δήλωνε χθες ο Λοράν Φαμπιούς αποκλείοντας ουσιαστικά εμπλοκή του Παρισιού με χερσαίες δυνάμεις στις μάχες που μαίνονται στη Συρία. Τόνισε όμως ότι στις μάχες αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών θα πρέπει να έχουν «ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (των αντικαθεστωτικών), οι αραβικές σουνιτικές δυνάμεις και -γιατί όχι;- οι δυνάμεις του καθεστώτος». Στον συνασπισμό των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) έβαλε για πρώτη φορά χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και τον στρατό του Μπασάρ αλ Ασαντ – τον οποίον όμως το Παρίσι επιμένει να μην τοποθετεί στο κάδρο της «επόμενης μέρας» στη Συρία.

Μιλώντας στο Reuters αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν αργότερα ότι όσα δήλωσε ο Φαμπιούς δεν ήταν τίποτε άλλο παρά επανάληψη της πάγιας θέσης της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του Ι.Κ. χωρίς να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Τελετή μνήμης

Κατά τα άλλα χθες το μεσημέρι ολόκληρη η Γαλλία είχε στρέψει το βλέμμα της προς το μέγαρο των Invalides (Απομάχων) στο Παρίσι. Εκεί όπου έλαβε χώρα η κεντρική τελετή τιμής και μνήμης για τα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας -εμφανώς συγκινημένος- ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι είναι αποφασισμένος να καταστρέψει «τον στρατό των φανατικών». «Αυτόν τον εχθρό θα τον νικήσουμε με τα όπλα της δημοκρατίας, των θεσμών μας, του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνοντας χαιρετισμό «στη νέα γενιά, σε εκείνη που χτυπήθηκε, σε εκείνη που δεν τρομοκρατήθηκε, σε εκείνη που θα ζήσει, και θα ζήσει στο όνομα εκείνων που θρηνούμε σήμερα».

Γερμανός έμπορος πούλησε τα όπλα στους τζιχαντιστές για το μακελειό στο Παρίσι

Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «Bild» ότι ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι τζιχαντιστές στο μακελειό στο Παρίσι, προήλθαν από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πώληση των όπλων έγινε από γνωστό στις Αρχές Γερμανό έμπορο όπλο στις 7 Νοεμβρίου. Οι Αρχές της Γερμανίας ανακάλυψαν τέσσερα e-mails στο κινητό τηλέφωνό του, τα οποία ανέφεραν ότι τα όπλα πωλήθηκαν σε «έναν Αραβα από το Παρίσι». Οι τρομοκράτες φαίνεται ότι αγόρασαν από τον 34χρονο Γερμανό έμπορο δύο καλάσνικοφ κινεζικής κατασκευής και δύο ζάσταβα. Η συναλλαγή έγινε διαδικτυακά, ενώ -σύμφωνα με την εφημερίδα- ο έμπορος βρίσκεται υπό κράτηση στη Στουτγάρδη.

Το λαθρεμπόριο

Ωστόσο, η συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρει η «Bild» δεν αποτελεί το πρώτο δείγμα παράνομης διακίνησης όπλων με τελικούς αποδέκτες τζιχαντιστές στη Γερμανία. Ολα δείχνουν ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε κέντρο λαθρεμπορίας όπλων για τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο της Βαυαρίας, λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι η αστυνομία της περιοχής συνέλαβε κοντά στα σύνορα με την Αυστρία έναν ύποπτο 51χρονο, ο οποίος -βάσει των σημαντικών ενδείξεων που ανακάλυψαν στο αυτοκίνητό του- κατευθυνόταν στο Παρίσι. Στο πορτμπαγκάζ του Volkswagen Golf που οδηγούσε ο ύποπτος βρέθηκαν δεκάδες πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, χειροβομβίδες και εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Βαυαρίας, τα όπλα προορίζονταν για τους τζιχαντιστές στο Παρίσι. Στο μεταξύ, η αστυνομία του Βερολίνου και η αντιτρομοκρατική συνέλαβαν προχθές δύο υπόπτους για σχέση με ισλαμιστικά δίκτυα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της εφημερίδας «Tagesspiegel», πρόκειται για έναν Σύρο και έναν Τυνήσιο, οι οποίοι ενδέχεται να σχεδίαζαν επίθεση στο Ντόρτμουντ στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους.

«Μεγάλες οι επιπτώσεις στον τουρισμό της Τουρκίας»

Και όμως, η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Μόσχα στους πολίτες της να κάνουν τουρισμό στην Τουρκία φαίνεται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της τελευταίας, πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν ούτως ή άλλως στις τουρκικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται ότι αντιστοιχούν ετησίως στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά. Σε αυτό βέβαια πρέπει να συνυπολογίζει κανείς ότι η Τουρκία αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Μόνο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου επισκέφθηκαν την Τουρκία 3.300.000 Ρώσοι, ενώ τα έσοδα που κατέγραψε η Αγκυρα από το τουριστικό συνάλλαγμα κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 21 δισ. δολάρια.

Οι συνέπειες όμως για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα, υπογράμμιζε το Bloomberg. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών υπολογίζεται ότι είναι άνω των 6 δισ.. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας. Αν προστεθούν οι τουρκικές εξαγωγές μέσω επίσημων καναλιών, τα έσοδα της τουρκικής οικονομίας που σχετίζονται με τη Ρωσία φθάνουν στο 1,4% του ΑΕΠ, δήλωσε αναλυτής της τράπεζας Turk Ekonomi Bankasi στην Κωνσταντινούπολη.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα