«Καταγραφή απόψεων» η συναίνεση

Σύσκεψη αρχηγών: Προσκλήθηκε τελικά αλλά δεν πάει ο Ν. Μιχαλολιάκος

Ραντεβού στις 12 σήμερα το μεσημέρι έκλεισαν οι πολιτικοί αρχηγοί (εκτός Κουτσούμπα και Μιχαλολιάκου) στο Προεδρικό Μέγαρο, σε μια συνάντηση που, αντί για συναίνεση -στην οποία πόνταρε, όταν την προανήγγειλε με δραματικό τρόπο από την Παλαιστίνη-, ο Αλέξης Τσίπρας θα αρκεστεί στην καταγραφή απόψεων.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, καθένας για τους λόγους του, δεν προτίθενται να δώσουν την εικόνα ότι αποτελούν δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το ασφαλιστικό-λαιμητόμο για όσων άφησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα αρνητικοί ήταν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης (που δεν έλαβε τέτοια εξουσιοδότηση από τους υπολοίπους στο κόμμα του για μια τέτοια διαπραγμάτευση), αλλά και η Φώφη Γεννηματά, που είχε έντονο διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα. Ισως το μόνο… παρήγορο για την κυβέρνηση είναι ότι ο Βασίλης Λεβέντης μπορεί να δώσει στήριξη (με όρους που συζητά ο πρωθυπουργός), χωρίς όμως να μπαίνει στην κυβέρνηση και προτείνοντας τεχνοκράτες υπουργούς.

Xωρίς αποφάσεις

Υστερα από αυτές τις αντιδράσεις, το μόνο καλό που είδε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη είναι ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (o οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις σήμερα, επιβεβαιώνοντας τη θέση της «δημοκρατίας«), ισχυριζόμενη ταυτόχρονα ότι οι αντιδράσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας!

Για την ιστορία, τα θέματα της συνάντησης είναι το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά η Φώφη Γεννηματά με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι, αν ανοίξει το θέμα, δεν θα έχει καμία συμμετοχή σε αυτό η ίδια. Δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξει και η ΝΔ, με πιθανή αποχώρηση του Γιάννη Πλακιωτάκη.
Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε στον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ, που σε αρκετά υψηλούς τόνους, τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας ομολογεί πως δεν μπορεί να κυβερνήσει και ότι «η συμμετοχή της Ν.Δ. δεν μπορεί να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και στους τακτικισμούς του Τσίπρα».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την κυρία Γεννηματά ήταν έντονος, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε αντιρρήσεις για την ατζέντα της σύσκεψης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στον πρωθυπουργό ότι θα πάει στη σύσκεψη, αλλά μόνο για να συζητήσει για το Προσφυγικό και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που αφορούν την ασφάλεια και τα εθνικά μας θέματα.
«Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το Ασφαλιστικό, θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή)» είπε η κυρία Γεννηματά στον Τσίπρα.

Η επόμενη επικοινωνία ήταν με τον γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γ.γ. του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης (που δεν διαφωνεί με την καταστροφή που έρχεται στο Ασφαλιστικό) θα θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε γνωστό ότι προσκλήθηκε από την Προεδρία, όμως δεν θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση λόγω της διατυπωθείσας δημοσίως απόφασης της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή του τρίτου πολιτικού κόμματος της χώρας στη σύσκεψη.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα