Τρομοκρατία και υπερθέρμανση απειλούν τη Γη!

Σε ταραγμένη ατμόσφαιρα άρχισε χθες στο Παρίσι η Παγκόσμια Σύνοδος για την Κλιματική Αλλαγή 

Από τη
Δήμητρα Αθανασοπούλου

Κλίμα, φτώχεια, τρομοκρατία: οι τρεις βασικές παράμετροι του μέλλοντος του πλανήτη. Η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα άνοιξε αυλαία στο Μπουρζέ, έξω από το Παρίσι, «σε ταραγμένο κλίμα», ενώ ο κόσμος είναι πλέον αντιμέτωπος με «δύο μεγάλες απειλές, την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή», όπως δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος του Περού Μανουέλ Πουλγάρ-Βιδάλ, πρόεδρος της προηγούμενης κλιματικής διάσκεψης του ΟΗΕ.

Αυτό δεν εμπόδισε την ακτιβιστική παρέμβαση να έχει και καλλιτεχνική διάσταση, αφού 600 έργα τέχνης κατέκλυσαν σημεία διαφήμισης στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που υπογραμμίζει τους δεσμούς της διαφήμισης με τον καταναλωτισμό, την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική αλλαγή…

Ετσι «πρωταγωνιστές» στις αφίσες της ακτιβιστικής παρέμβασης έγιναν οι ίδιοι οι χορηγοί της Διεθνούς Διάσκεψης ως «μέρος του προβλήματος», όπως και αρκετοί από τους ηγέτες των 147 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων -η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Στις παρισινές λεωφόρους ξεχώρισαν τα «πειραγμένα πορτρέτα ηγετών», του Ντέιβιντ Κάμερον, του Φρανσουά Ολάντ και του Ιάπωνα Σίντζο Αμπε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η πόλη του φωτός αιματοκυλίστηκε από τους εξτρεμιστές του Ισλάμ… Ο στόχος της 21ης Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή (COP21) είναι περισσότερο από σαφής – ιδίως μετά την αποτυχία της Συνόδου στην Κοπεγχάγη το 2009 να καταλήξει αυτή τη φορά σε μια ιστορική συμφωνία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για να μην υπάρχουν αύριο «εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες», όπως θέλουν οι δυσοίωνες προφητείες.

«Μέσα σε λίγες ημέρες θα αποφασίσουμε για τις επόμενες δεκαετίες» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, προσδίδοντας στην COP21 και στις όποιες «δεσμεύσεις» επιπρόσθετο βάρος. «Οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους» δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα, ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα- κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου «να αρθούν στο ύψος» του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ απέρριψε με αποφασιστικότητα το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία…

Κι ενώ πάνω από 180 κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Κίνα, η οποία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα από κάθε άλλη χώρα, επέμεινε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι οικονομικές διαφορές και να επιτραπεί κατ’ επέκταση στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη…

Πριγκιπική διαδήλωση

Ο μόνος διαδηλωτής που βγήκε από… παλάτι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την αλόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή είναι ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό. Γνωστός για την οικολογική ευαισθησία και δράση του -έχει δημιουργήσει ίδρυμα με το όνομά του με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος-, δεν θα μπορούσε να λείπει από την προχθεσινή παγκόσμια κινητοποίηση στήριξης των πρωτοβουλιών και των μέτρων για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μεταξύ των πάνω από 570.000 απλών πολιτών σε όλο τον κόσμο που σήκωσαν πανό για να διαδηλώσουν για το κλίμα, ο Αλβέρτος και η σύζυγός του Σαρλέν ντύθηκαν στα κόκκινα (της… διαμαρτυρίας), έβαλαν στο καροτσάκι και τα δίδυμα πριγκιπόπουλα Ζακ και Γκαμπριέλα και τράβηξαν, όπως ήταν φυσικό, τους προβολείς της δημοσιότητας, συνδράμοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνδιάσκεψης του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Εκεί όπου οι πολιτικοί ηγέτες θα συζητήσουν τις επόμενες ημέρες πώς θα σώσουν τον πλανήτη από την υπερθέρμανση.

Ομιλία Τσίπρα κατά παγκοσμιοποίησης

Συνάντηση με Ερντογάν και συμφωνία για στενή επικοινωνία

Τον νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση «έδειξε» ως αιτίες για την καταστροφή του κλίματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Παρίσι για το κλίμα. «Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση κλέβει το μέλλον των παιδιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η σύνοδος έδωσε την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών, με κυριότερη τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά της ενόχλησης του Α. Νταβούτογλου για το tweet του Αλ. Τσίπρα αναφορικά με τους «νευρικούς πιλότους». Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, εκτιμήθηκαν ως θετικά τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμείνουν οι δύο πλευρές σε στενή επικοινωνία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μανουέλ Βαλς και του εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Κατά τη συνομιλία τους οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η επιτυχία του ταξιδιού του προέδρου Ολάντ στην Αθήνα δημιουργεί θετικό έδαφος και για μια επίσκεψη του Μανουέλ Βαλς στην Ελλάδα, με αντικείμενο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας είχε, επίσης, σύντομες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους προέδρους της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και της Βολιβίας Εβο Μοράλες, με τους αντιπροέδρους της Γουατεμάλας Χουάν Φουέντες Σορία, της Αργεντινής Αμάντο Μπαντού και της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Βερμούδεζ, με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν και με τους πρωθυπουργούς του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

Ν. Σταυρουλάκης 


{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα