Πολύ υψηλές παραμένουν οι χρεώσεις στις τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι συναλλαγές μέσω του internet

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι χρεώσεις προμηθειών για τις καθημερινές συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με τις ελληνικές τράπεζες, φtάνοντας ακόμα και τα 7 ευρώ για απλές συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται ο όγκος των υποχρεωτικών διαδικτυακών συναλλαγών, λόγω capital controls. Χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, οι πολίτες επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα, χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας τρόπος για να... ντριμπλάρουν τις χρεώσεις των τραπεζών. Ποιος είναι αυτός; Οι τραπεζικές επιταγές.

Πηγαίνοντας στην τράπεζα όπου διατηρείτε λογαριασμό, μπορείτε να πάρετε μία τραπεζική επιταγή και στη συνέχεια να την καταθέσετε για να πληρώσετε κάποιο δάνειο ή απλά για να κάνετε κατάθεση σε άλλη τράπεζα που έχετε λογαριασμό. Ετσι, γλιτώνετε τις χρεώσεις που έχουν επιβάλει οι τράπεζες στο e-banking. Το κόστος, τώρα, των εμβασμάτων μέσω e-banking κυμαίνεται από 0,30 έως 7 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

Αναλυτικά:

- Attica Bank: Εμβασμα εντός Ελλάδας, κόστος 0,30 ευρώ για μέγιστο ποσό 1.000 ευρώ.
- Εθνική Τράπεζα: Εμβασμα εντός Ελλάδας, κόστος 1 ευρώ για μέγιστο ποσό 12.500 ευρώ.
- Alpha Bank: Εμβασμα εντός Ελλάδας, κόστος 1 ευρώ για μέγιστο ποσό 5.000 ευρώ.
- Eurobank: Εμβασμα εντός Ελλάδας, κόστος 1 ευρώ για μέγιστο ποσό 12.500 ευρώ και για κατόχους προγράμματος «Δωρεάν Συναλλαγών» ανέξοδα.
- Πειραιώς: Εμβασμα εντός Ελλάδας, 1 ευρώ για μέγιστο ποσό 15.000 ευρώ.
- HSBC: Εμβασμα εντός Ελλάδας, 1,20 ευρώ για ποσό έως 12.500 ευρώ και 7 ευρώ για μέγιστο ποσό 50.000 ευρώ.

Υψηλές είναι οι χρεώσεις και για την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ με το σύστημα ΔΙΑΣ, που κυμαίνονται από 1,25 έως 2,20 ευρώ. Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα επιβαρύνει κάθε ανάληψη από λογαριασμό καταθέσεων μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας με 1,25 ευρώ, η Eurobank με 1,30 ευρώ, η Alpha Bank με 1,65 ευρώ, η HSBC με 2 ευρώ και η Πειραιώς με 2,20 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, με τον μέσο όρο χρεώσεων να κυμαίνεται από 0,8%-1,2% της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με τον τζίρο της επιχείρησης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από τις 9 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θέτει πλαφόν στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας και πάνω από 0,3% για την πιστωτική.