Ο Αλ. Τσίπρας απέκλεισε σενάρια για οικουμενική

Συνέδριο τον Απρίλιο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα το Σάββατο. Στην απόφαση που εξέδωσε, η Κ.Ε. επιτέθηκε κατά της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, λέγοντας ότι «επιδίδονται σε φτηνή – λαϊκιστική αντιπολίτευση, που δεν κρύβει την πρόσδεσή της στο νεοφιλελεύθερο άρμα, παρά την επιμονή Τσίπρα στη συναίνεση τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο «οι αναγκαίες συναινέσεις πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου» αναφέρεται στην απόφαση.

Ο πρωθυπουργός συνέστησε «εγρήγορση γιατί οι ακραίοι καιροφυλακτούν» (υπονοώντας ότι βρίσκονται έξω και παντού). Το πολιτικό «μασάζ» της περασμένης εβδομάδας σε ομάδες βουλευτών της Κ.Ο. συνεχίστηκε στον ευρύτερο κύκλο της Κ.Ε. Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η επόμενη τριετία θα είναι δύσκολη, με δυσκολότερο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής το 2016, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση, εφόσον κάποιοι καιροφυλακτούν!

Ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας το διεθνές στίγμα της χώρας και επιμένοντας ότι εξυφάνθηκε υπόγειο σχέδιο για έκπτωση από τη ζώνη Σένγκεν. «Αυτό όμως διαψεύστηκε» πρόσθεσε, κατηγορώντας δημοσιογράφους και ΜΜΕ, επειδή εξέφρασαν έντονα την αγωνία τους στην πιθανότητα τέτοιας εξέλιξης. «Το δυστύχημα είναι ότι συγκροτήματα ΜΜΕ, στο πάθος τους κατά της κυβέρνησης, αξιοποίησαν την παραφιλολογία» τόνισε, αναφέροντας ότι και κάποιοι Ευρωπαίοι θέλουν την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

Στο οικονομικό πεδίο σημείωσε ότι η τριπλέτα, η προστασία της α΄ κατοικίας, οι 100 δόσεις και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, αποτελεί ασπίδα προστασίας για ανέργους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους. Παραδέχτηκε ότι τα capital controls επιβάρυναν την οικονομία, εξαγγέλλοντας την έναρξη του «αγώνα για την προστασία των συνταξιούχων» και τη μεταρρύθμιση-βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού. «Σκοπός μας είναι οι επόμενες γενιές να πάρουν σύνταξη και όχι φιλοδώρημα» είπε.

Η ομιλία του είχε έντονο ύφος απολογισμού για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίστηκε «κάθετος», απορρίπτοντας τα περί παρένθεσης – οικουμενικών κυβερνήσεων. «Θα διαψευστούν» κατέληξε.

Ν. Σταυρουλάκης

Η ομάδα των «53» ξαναχτυπά με εκδήλωση

Επειτα από αρκετό καιρό αναμονής -ή απραξίας κατ’ άλλους-, η ομάδα των «53» του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται ότι έχει ισχυρή εσωκομματική επιρροή, αναλαμβάνει πολιτική πρωτοβουλία και πραγματοποιεί εκδήλωση-ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Αριστερός δρόμος στον καιρό της κρίσης». Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και, σύμφωνα με τις προσκλήσεις που διένειμαν μέλη της ομάδας των «53» χθες στην Κεντρική Επιτροπή, τη συζήτηση θα ανοίξουν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Λάμπρου, η βουλευτής και τέως υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου και ο πανεπιστημιακός-μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Μάκης Σπαθής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, στις 7 το απόγευμα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα