Η Θεσσαλονίκη αναπνέει (!) «θάνατο»

Τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 (δεν μετριούνται πολύ συχνά) καταλήγουν δυστυχώς στα πνευμόνια

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Σε συνθήκες γυάλας αναπνέοντας «θάνατο» λόγω των υψηλών εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων PM10 βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της αλόγιστης καύσης ξύλων αλλά και της παρατεταμένης καλοκαιρίας! Οι διαφορές της θερμοκρασίας που σημειώνονται μεταξύ της μέρας και της νύχτας είναι αυτές που δημιουργούν τις λεγόμενες θερμοκρασιακές αναστροφές, οι οποίες σε συνδυασμό με την άπνοια δεν βοηθούν τη διασπορά των αιωρούμενων σωματιδίων, αντίθετα εγκλωβίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ανθρώπων. 

«Οι υπερβάσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 καταγράφονται κάθε χειμώνα, ειδικά από τότε που λόγω της κρίσης η οικιακή θέρμανση επιτυγχάνεται με την καύση βιομάζας, δηλαδή με ξύλα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν το φαινόμενο της μη διασποράς τους λόγω της άπνοιας και των θερμοκρασιακών αναστροφών» ανέφερε στη «δημοκρατία» η καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντινή Σαμαρά.

Εκτός από τις μετρήσεις που διενεργεί κατά καιρούς το Εργαστήριο, καθημερινά διενεργούνται από τους σταθμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Δίκτυο, αλλά και από σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία. Πιο επικίνδυνα όμως είναι τα PM 2.5 που καταλήγουν στα πνευμόνια μας και για τα οποία δυστυχώς οι μετρήσεις δεν είναι συχνές, καθώς καταγράφονται με ετήσιο όριο.

«Το όριο για τα PM 2.5 είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό αέρα. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω της αυξημένης κίνησης των Ι.Χ. έχουμε υπερβάσεις. Οπως και στο Επταπύργιο έχουν καταγραφεί υπερβάσεις τον χειμώνα, ενώ τις υπόλοιπες εποχές είναι καθαρή η περιοχή.

Το όριο

Βέβαια ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει ότι το όριο πρέπει να κατεβεί στα 10 μικρογραμμάρια. Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη, έχουν φτάσει και τα 30 μικρογραμμάρια» είπε η κυρία Σαμαρά. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου υπάρχουν και βιομηχανικές χρήσεις. Πολίχνη, Κορδελιό, Εύοσμος πνίγονται από τα αιωρούμενα σωματίδια. Εκρηκτική όμως είναι η μόλυνση και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως στη Μαρτίου, όπου καταγράφονται υψηλές τιμές.

«Θα προκύψουν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Στα παιδιά ή σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους και με τους πνεύμονες, γι’ αυτό και θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως να επιδοτηθεί η χρήση του φυσικού αερίου, που είναι το πιο φιλικό στο περιβάλλον και δεν εκπέμπονται αιωρούμενα σωματίδια» κατέληξε η κυρία Σαμαρά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα