Ντροπή με τα αναδρομικά βουλευτών!

Η κυβέρνηση επαναφέρει με διάταξη-πρόκληση τις απαιτήσεις από το 2011 για χρήματα που υποτίθεται είχαν παγώσει

Τέσσερα χρόνια μετά τον σάλο που είχε προκαλέσει η απόφαση 117 βουλευτών να ζητήσουν αναδρομικά 240.000 ευρώ έκαστος, το συγκεκριμένο αίτημα επιστρέφει – και μάλιστα εν κρυπτώ! Κι αυτό παρότι τον Δεκέμβριο του 2011 τα κόμματα απειλούσαν ακόμη και με διαγραφή τα στελέχη τους, εάν επέμεναν στην απαίτησή τους. Τελικά, τότε, μετά τις αντιδράσεις (η «δημοκρατία» είχε αναδείξει το θέμα με πρωτοσέλιδό της), υπήρξε υπαναχώρηση. Μεταξύ αυτών που ζητούσαν αναδρομικά ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, ο Πέτρος Τατούλης, ο Τέλης Παυλίδης και άλλοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τότε γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας σε δηλώσεις του τόνιζε: «Είναι προκλητικό και απαράδεκτο πολιτικοί να διατηρούν τέτοιες αξιώσεις, την ώρα που οι Ελληνες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί και το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του τότε γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχου, ο οποίος μιλούσε για προσβολή του «κοινού περί δικαίου αισθήματος».

«Βόμβα»

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά, σαν βόμβα έσκασε η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει νέα διάταξη-πρόκληση, επαναφέροντας το θέμα των αναδρομικών στους βουλευτές. Και μάλιστα την ώρα που στο κρεβάτι του Προκρούστη βρίσκονται και πάλι οι συντάξεις των απλών Ελλήνων πολιτών. Με αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές (νυν και πρώην) δείχνουν και πάλι ότι ζουν στον δικό τους κόσμο, αγνοώντας την κοινωνία που δοκιμάζεται.

Συγκεκριμένα, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι συνταξιούχοι βουλευτές, εν μέσω οικονομικής κρίσης και αιματηρών περικοπών, θα λάβουν αναδρομικά δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Η διάταξη αυτή βασίζεται σε αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τις οποίες δικαιώνονται εν ενεργεία και συνταξιούχοι βουλευτές που είχαν προσφύγει, από το 2011, στα διοικητικά δικαστήρια.

Οι βουλευτές διεκδικούσαν αναδρομικά (και με τον νόμιμο τόκο) τη διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με αυτές της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς με αυτές εξομοιώθηκαν οι απολαβές των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (ΣτΕ, Αρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο).

Αν και οι αγωγές εκκρεμούσαν για μεγάλο διάστημα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τελικά δικαίωσε τους βουλευτές με αποφάσεις της, οι οποίες κρίνονται άμεσα εκτελεστέες. Ετσι έσπευσε το υπουργείο Οικονομικών να κάνει αποδεκτές τις εν λόγω αποφάσεις και πλέον αναμένεται να ρυθμιστούν ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, έπειτα από προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είχαν δικαιωθεί συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες για τις περικοπές στις αποδοχές τους. Εντούτοις, είτε αγνοήθηκαν παντελώς οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είτε τα αναδρομικά καταβλήθηκαν πετσοκομμένα. Οπως φαίνεται, υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία.

Αντιδράσεις και ερώτηση στον πρωθυπουργό

Το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων βουλευτών θέτει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με ερώτηση που κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Φλωρίνης της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής αναρωτιέται, «την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με εξωφρενικά μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες να συνεχίζουν να υφίστανται καθημερινά περικοπές και νέους φόρους» και βρισκόμαστε «στο μέσον μιας τέτοιας δεινής οικονομικής κατάστασης για τους Ελληνες πολίτες», πώς είναι δυνατόν «να δίνετε αναδρομικά χρήματα σε συνταξιούχους βουλευτές (και παλιότερα σε δικαστικούς);»

Αντιδράσεις, πάντως, υπήρχαν και από πολιτικά κόμματα. Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι έτοιμη να ρυθμίσει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων βουλευτών, την ίδια ώρα που σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων όλων των άλλων πολιτών. Το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα». Η Χρυσή Αυγή, από τη μεριά της, «απαιτεί την άμεση κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και την απόδοση των χρημάτων αυτών σε απόρους και την τιμωρία όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων που δολοφονούν τους χαμηλοσυνταξιούχους για να πλουτίζουν τα ανδρείκελα του πολιτικού συστήματος».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα