Στην Εντατική νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ!

«Ποδαρικό» στο 2016 με τεράστια χρέη. Μεγάλες ελλείψεις σε αναλώσιμα, φάρμακα

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ποδαρικό με… χρέη έκανε το 2016 στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ, που υποδέχθηκαν το νέο έτος με πολλά προβλήματα και σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Οπως όλα δείχνουν, και το 2016 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους ασθενείς, καθώς εκείνοι θα κληθούν ξανά να πληρώσουν… το μάρμαρο.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές των δημόσιων θεραπευτηρίων μόνο προς τις φαρμακευτικές εταιρίες ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ «χρεοκοπημένος» φαίνεται ότι είναι ο ΕΟΠΥΥ, αφού μόνο στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα χρωστάει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας θα αδυνατεί να καλύψει τη νοσηλεία και τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του, οι οποίοι, προκειμένου να βρουν την υγειά τους, θα αναγκαστούν για άλλη μία χρονιά να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σύμφωνα με τη Ελληνική Εταιρία Φαρμακευτικού Μάρκετινγκ (ΕΕΦΑΜ) από τα χρέη 1,3 δισ. των νοσοκομείων το 75% αφορά το 2015, ενώ επιπλέον στους προμηθευτές υπολογίζεται ότι οφείλουν άλλα 800.000.000 ευρώ.

Ηδη τα περισσότερα νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά. Ενδεικτική για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ είναι η περίπτωση του Ευαγγελισμού, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, με τους εργαζομένους σε αυτό να υποστηρίζουν ότι τα ράφια του φαρμακείου τους έχουν αδειάσει.

Οι εργαζόμενοι

Μάλιστα, το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει: «Από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα, που επαρκούν μόνο για λίγες μέρες. Ενημερωθήκαμε ότι θα δοθεί νέα πίστωση ύψους 4.500.000 ευρώ για φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Αυτά όμως δεν επαρκούν ούτε για 20 μέρες» εξηγούν. Από στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προκύπτει ότι το σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών από όλα τα δημόσια νοσοκομεία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προς τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΙΒ (συμπεριλαμβάνονται όλο το 2013 και το 2014) ξεπέρασε τα 800.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα