Η αμαρτωλή ιστορία του Σημίτη!

Η πώληση των μεταλλείων αντί πινακίου φακής χωρίς δικαιώματα για το Δημόσιο και με απαλλαγή από φόρο

Η υπόθεση των Μεταλλείων Κασσάνδρας έχει ταυτιστεί με το μέγα σκάνδαλο της σύμβασης πώλησής τους, με την οποία χαρίστηκε στην ουσία ένας εθνικός θησαυρός στην Ελληνικός Χρυσός. Ακόμα κι αν δεν υπολογιστούν οι έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, τα θεσμικά «εγκλήματα» που συνοδεύουν τη μεταβίβαση είναι ουκ ολίγα.

Εν αρχή ήταν η αντί πινακίου φακής παραχώρησή τους επί Σημίτη, με τις ευλογίες του τότε υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του υφυπουργού του, Χρήστου Πάχτα. Ακολούθησαν η απαλλαγή της μεταβίβασης ακόμα και από την υποχρέωση καταβολής φόρου, αλλά και το ότι η σύμβαση δεν προέβλεπε την απόδοση royalties (δικαιώματα) στο Ελληνικό Δημόσιο από την εξόρυξη και πώληση των μεταλλευμάτων, όπως είθισται σε όλον τον κόσμο.

Ερευνα της Κομισιόν

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2008 η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για την επίμαχη συναλλαγή, καταλήγοντας στο πόρισμα ότι η τιμή πώλησης των μεταλλείων αντί 11.000.000 ευρώ ήταν κατά πολύ μικρότερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους και ότι η εταιρία επιδοτήθηκε κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Κομισιόν ζήτησε το 2011 από το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει από την εταιρία 15.340.000 ευρώ, όμως εκείνο επί χρόνια απέφευγε να τα διεκδικήσει, υπερασπιζόμενο μάλιστα την Ελληνικός Χρυσός, για να καθίσει τελικά στο ευρωπαϊκό «σκαμνί».

Η Ελληνικός Χρυσός δημιουργήθηκε το 2003 από τον πρόεδρο του Ακτορα Δημήτρη Κούτρα, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ. Οταν η TVX Hellas, που είχε αγοράσει το 1995 τα κρατικής ιδιοκτησίας Μεταλλεία Κασσάνδρας, πτώχευσε το 2003, τα μεταβίβασε στο Ελληνικό Δημόσιο αντί 11.000.000 ευρώ.

Την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση Σημίτη τα πούλησε για το ίδιο ποσό στην Ελληνικός Χρυσός, και μάλιστα χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Η περίεργη αυτή τριγωνική συναλλαγή βασίστηκε στο επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να χαθούν οι θέσεις εργασίας, η δε Ελληνικός Χρυσός υποστήριζε ότι εξυπηρέτησε την κυβέρνηση δίνοντας τα 11.000.000 ευρώ των αποζημιώσεων της εργαζομένων της πρώην TVX Hellas. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, στόχος των ανθρώπων του Ακτορα ήταν όχι να αξιοποιήσουν τη δημόσια περιουσία, αλλά να τη μεταπωλήσουν προς ίδιον όφελος.

Και η σημερινή μητρική της Ελληνικός Χρυσός, όμως, η Eldorado Gold, κάνει τα… κόλπα της, αφού έχει καταφέρει να μειώσει τους φόρους προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου θυγατρικών εταιριών-ταχυδρομικών θυρίδων και της Ολλανδίας.

Το πεδίο μάχης

Οι Σκουριές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλές φορές πεδίο μάχης. Αποκορύφωμα ήταν η έφοδος περίπου 50 κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Φεβρουαρίου του 2013, οι οποίοι έκαψαν μηχανήματα και οχήματα και τραυμάτισαν τους φύλακες, στήνοντας ένα πραγματικό σκηνικό πολέμου.

Η αιφνιδιαστική έφοδος άφησε πίσω της παραδομένα στις φλόγες επτά κοντέινερ που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία, δύο φορτηγά, δύο μπουλντόζες, δύο γεννήτριες, δύο τζιπάκια, ένα βαν, μερικά τρακτέρ και τους άντρες της σεκιούριτι σοκαρισμένους και ελαφρώς τραυματισμένους. Είχαν προηγηθεί αλλά και ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια συμπλοκές μεταξύ αντιδρώντων στην επένδυση και αστυνομικών δυνάμεων, που κατέληγαν συνήθως σε χημικά και πετροπόλεμο στον Κάκαβο.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητεί ο «Παπαφλέσσας»

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για όσα είπε χθες αναφορικά με τις άδειες της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη βορειοανατολική Χαλκιδική ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της Eldorado Gold Πολ Ράιτ ζητεί μέσω της «δημοκρατίας» ο γνωστός ως «Παπαφλέσσας των Σκουριών», αρχιμανδρίτης, πατέρας Χριστόδουλος Αγγελόγλου.

«Ερχεται τώρα ο Πολ Ράιτ να μας πει ότι δεν έχουν άδειες. Κι όλα αυτά πώς τα έκαναν; Το εργοστάσιο στις Σκουριές κοντεύει να τελειώσει. Υπάρχει εισαγγελέας; Δεν πρέπει τώρα να παρέμβει;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρχιμανδρίτης, που πρωτοστάτησε από την αρχή στην αντίσταση της περιοχής κατά της «χρυσής» επένδυσης.

«Εμείς σκοτωθήκαμε, διωχθήκαμε, κατηγορηθήκαμε για εγκλήματα, έκλεισαν σπίτια στην περιοχή, μπήκαν φυλακή άνθρωποι γιατί διαμαρτύρονταν και έλεγαν πως όσα συμβαίνουν στις Σκουριές δεν είναι νόμιμα. Κι ερχόταν η Αστυνομία και μας έριχνε χημικά, υποστηρίζοντας πως όλα είναι καλά και νόμιμα. Και τώρα το παραδέχονται μόνοι τους και κανείς δεν αντιδρά» τονίζει.

Ο πατέρας Χριστόδουλος Αγγελόγλου υποστηρίζει εδώ και καιρό πως η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει λάβει έγκριση για το επενδυτικό σχέδιό της, γεγονός που καθιστά τη δράση της παράνομη.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ένα μέσο πίεσης και εκβιασμού και πως οι Καναδοί δεν πρόκειται να αποποιηθούν τόσο εύκολα ενός έργου για το οποίο επιμένουν τόσα χρόνια. Εκτιμά δε ότι πρόθεσή τους είναι να δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή, με εργαλείο τις απολύσεις, σε μια περίοδο που το θέμα του Ασφαλιστικού απασχολεί πολύ σοβαρά τον κόσμο.

Μαρία Μαθιοπούλου

Αντιδράσεις με κοινή συνισταμένη όλων τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

Πλήθος αντιδράσεων από εκπροσώπους του επιχειρηματικού και του συνδικαλιστικού κόσμου προκάλεσε η κόντρα της κυβέρνησης με την Eldorado Gold και η απόφαση της καναδικής εταιρίας να αναστείλει σημαντικό κομμάτι της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Κοινή συνισταμένη όλων, η ανάγκη να διατηρηθούν οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να μη χαθεί η επένδυση, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Για αρνητική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, o οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και να μεριμνά για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία. «Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρίας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή» υποστήριξε ο κ. Μίχαλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, που συναντήθηκε μάλιστα με τη διοίκηση της εταιρίας, σχολίασε: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια. Για να έλθουν όμως πρέπει να εκπέμπουμε σοβαρότητα, σταθερότητα και κυρίως να καλλιεργούμε εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επενδυτών».

Ιδεολογικές εμμονές

Να συναισθανθεί τις ευθύνες της και μακριά από ιδεολογικές εμμονές που δεν εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας να αναθεωρήσει την πολιτική της αναφορικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μας καλεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός. Να επανεξετάσει το θέμα και να υποστηρίξει την υλοποίηση της συγκεκριμένης επενδυτικής πρωτοβουλίας ζητεί από την κυβέρνηση και η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Τη στήριξή της στους μεταλλωρύχους εξέφρασε, τέλος, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) καλώντας τις δύο πλευρές να αναζητήσουν άμεσα «ισόρροπη και βιώσιμη λύση σε αυτή τη μακροχρόνια διαμάχη, με προτεραιότητα να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος».

«Απάντηση» Π. Σκουρλέτη με πρόστιμα 1.734.000 €!

Χοντραίνει η κόντρα κυβέρνησης – Eldorado Gold για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του καναδικού ομίλου για «πολιτικά παιχνίδια» που οδηγούν στην αναστολή της επένδυσης στη Χαλκιδική, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1.734.300 ευρώ στη θυγατρική εταιρία της, την Ελληνικός Χρυσός.

Τα πρόστιμα αφορούν 21 παραβάσεις της νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν από το 2012 έως και τα μέσα του 2014. Χθες η διοίκηση της εταιρίας ρωτήθηκε για το θέμα και υποστήριξε ότι δεν είχαν επιβληθεί, κάτι που συνέβη το απόγευμα.

Η έγκριση

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκρίθηκαν από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη οι εισηγήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (Επιθεώρηση Βορείου Ελλάδος) για την επιβολή στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ των προαναφερθέντων.

Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για τα αποτελέσματα ελέγχων που για χρόνια έμεναν “ξεχασμένα” σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα αλλά, όπως φαίνεται, όχι και τη βούληση να επιβάλουν τη νομιμότητα, να προστατέψουν το περιβάλλον, να ελέγξουν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και να προφυλάξουν τους κατοίκους της περιοχής και τους ίδιους τους εργαζομένους σε αυτές, όπως επίσης και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον». Να σημειωθεί ότι αύριο έχει προγραμματιστεί ραντεβού του επικεφαλής της Eldorado Gold με τον κ. Σκουρλέτη.

Για απόπειρα εκβιασμού μιλάνε στην κυβέρνηση! Οργή στην αντιπολίτευση

Επίθεση από τη Νέα Δημοκρατία για ιδεοληψίες που στέλνουν το «λάθος μήνυμα»

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μετά την απόφαση της καναδικής εταιρίας Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στις Σκουριές σε περίπτωση που δεν της χορηγηθούν οι απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει την εξόρυξη στα μεταλλεία. Η αντιπολίτευση αποδίδει πολιτικά παιχνίδια στην κυβέρνηση και μιλάει για κίνδυνο να χαθούν η επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ και οι 1.000 θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για απόπειρα εκβιασμού «που δεν πρόκειται να πιάσει τόπο», αφού παράλληλα με τις επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον και να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας στο τελεσίγραφο της εταιρίας ότι, αν δεν δοθούν οι απαραίτητες άδειες, εντός τριμήνου «θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα».

Η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας τη για ιδεοληψίες που στέλνουν λάθος μήνυμα και για μια επένδυση που τη μετέτρεψε σε «αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης», ενώ ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Πολ Ράιτ και δήλωσε ότι «η ιδεοληπτική πολιτική της κυβέρνησης διώχνει τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, οδηγεί σήμερα 600 εργαζομένους στην ανεργία και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500 και δυσφημεί διεθνώς την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό».

Ζήτησε δε από τον κ. Τσίπρα να παρέμβει ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι θα πει στους ξένους επενδυτές που θα δει στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα με τις Σκουριές κλειστές» κατέληξε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τις ιδιωτικές επενδύσεις, που έχουν κοστίσει ακριβά στη χώρα. Εντονη ήταν και η αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμμα της αντιπολίτευσης. «Οταν θριαμβεύουν οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τότε παθαίνουν πανωλεθρία η περιφερειακή ανάπτυξη, η απασχόληση και η εθνική οικονομία» ήταν το σχόλιο του Γιάννη Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι επισήμανε ότι η αποχώρηση του καναδικού ομίλου θα προκαλέσει ζημιά εθνικών διαστάσεων.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μάκης Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι η υπόσχεση των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα που θα την βγάλουν από από την κρίση είναι «πέρα για πέρα απατηλή», ενώ η Ενωση Κεντρώων σημείωσε ότι δεν «έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε επιχειρήσεις».

Χρ. Αυγή: Θέλει λύση τώρα με νέα σύμβαση!

Νέα σύμβαση για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, προς το συμφέρον της χώρας, των εργαζομένων, αλλά και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ασφαλείας, ζητά η Χρυσή Αυγή. Σε χθεσινή σχετική ανακοίνωση του Λαϊκού Συνδέσμου, με αφορμή την προειδοποίηση για αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία από την ηγεσία της Eldorado Gold τονίζεται:

«Η Χ.Α. απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία των Μεταλλείων της Χαλκιδικής με την υπογραφή νέας σύμβασης, που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τον Μπόμπολα και τους ξένους νταβατζήδες».

Οι όροι

Η Χρυσή Αυγή επιμένει στην αρχική θέση της για λειτουργία των μεταλλείων, αλλά με άλλους όρους. Σε παλαιότερη διευκρινιστική ανακοίνωση ανέφερε: «Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο ορυκτός μας πλούτος, σε σπάνιες γαίες, στρατηγικά μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες. Αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι βασικός, αν όχι αποκλειστικός, γνώμονας αξιολόγησης των επιλογών και των ενεργειών μας είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».


«Απάντηση»

Π. Σκουρλέτη

με πρόστιμα

1.734.000 €!

{{-PCOUNT-}}52{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα