H «Αγγέλα» μετά τον Εμφύλιο

 Ο Γ. Παλουμπής μιλά για την παράσταση που παίζεται στη Μονή Λαζαριστών

Ενα δυνατό κείμενο, που αντικατοπτρίζει με ενάργεια την εικόνα της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Η φτώχεια, η ηθική διαφθορά αλλά και η αστυφιλία στην «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που την περίοδο αυτή παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, είναι οι λόγοι που ωθούν τους ήρωες στα όριά τους και οι λόγοι που τους φέρνουν αντιμέτωποι με τα όνειρά τους. Με αφορμή το ανέβασμα του έργου στη συμπρωτεύουσα, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης μιλάει για τη διαχρονική δύναμη που «κουβαλά» η «Αγγέλα».

«Σε αυτήν τη νέα παραγωγή το κείμενο δεν έχει εκσυγχρονιστεί» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Παλούμπης. «Εχω κρατήσει την εποχή του έργου. Και αυτό γιατί ήθελα ο θεατής, βλέποντας την παράσταση, να έχει την αίσθηση ότι παρατηρεί μια παλιά φωτογραφία. Η “Αγγέλα” ,βέβαια, έχει μια αισθητική που θυμίζει ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού. Να σας πω την αλήθεια, δεν ένιωσα την ανάγκη να τονίσω την επικαιρότητα και τη διαχρονικότητα του κειμένου, διότι από μόνο του το κείμενο έχει μια ισχυρή ιστορία που διαπραγματεύεται πολύ ξεκάθαρα πράγματα» συνεχίζει ο ίδιος.

Η ιστορία του θεατρικού είναι λίγο έως πολύ γνωστή και μας μεταφέρει στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50.

Τραυματισμένη Ελλάδα

Η Αγγέλα φτάνει από το χωριό της για να γίνει υπηρέτρια σε κάποιο αστικό σπίτι. Εκεί, σε διπλανές ταράτσες, θα συναντηθεί με άλλες υπηρέτριες, η καθεμία από τις οποίες βιώνει το προσωπικό της δράμα. Μνήμες της επαρχίας, έρωτες, όνειρα αλλά και ένας μυστηριώδης θάνατος μπερδεύονται με φόντο μια Ελλάδα τραυματισμένη από τον Εμφύλιο.

Το έργο, που γράφτηκε κατά τη δεκαετία του ’50, ήταν μια ανάθεση του Κρατικού Θεάτρου προς τον γνωστό σκηνοθέτη. «Ηταν μεγάλη τιμή για εμένα η συνεργασία μου με το ΚΘΒΕ» σχολιάζει ο ίδιος. «Εχω καταλήξει πως ασχολούμαι με το θέατρο διότι μου αρέσουν πολύ οι ιστορίες. Και η ιστορία της Αγγέλας είναι εξαιρετική. Εχει απ’ όλα. Σασπένς, έρωτα και κυρίως ανθρώπους που πολεμάνε για το δίκιο τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Είναι ένα καλογραμμένο κείμενο το οποίο, αν και παλιότερο, είναι εξαιρετικά σύγχρονο και δομημένο με μοντέρνο τρόπο. Οι ηρωίδες μπορεί να έρχονται αντιμέτωπες με τη σκληρή μοίρα τους, ωστόσο, παραμένουν αισιόδοξες για το μέλλον τους. Ελπίζουν και εύχονται ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει. Ειδικά η Αγγέλα είναι ένα πρόσωπο-σύμβολο πουμ, παρά όσα συμβαίνουν, συνεχίζει να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Πιστεύω πως ο σύγχρονος Ελληνας έχει ανάγκη την “Αγγέλα”».

Τον θίασο απαρτίζουν η Κατερίνα Αλέξη, η οποία κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αγγέλας, η Σοφία Καλεμκερίδου (Αννα), η Πέλλα Μακροδημήτρη (Φανή), η Γιολάντα Μπαλαούρα (Η Κυρία της Φανής), ο Νικόλας Μαραγκόπουλος (Στράτος) και πολλοί ακόμη ηθοποιοί.

«Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα»

Ο δημιουργός, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε μια σειρά από επιτυχημένες παραστάσεις όπως οι «Κατάδικός μου» με την Ελένη Ράντου αλλά και το «Addio del Passato» με τη Ράνια Οικονομίδου, παράλληλα με τις σκηνοθετικές υποχρεώσεις του ασκεί και τα καθήκοντά του ως καθηγητής στο Θέατρο Τέχνης. «Το να διδάσκω σε ηθοποιούς είναι κάτι που με ευχαριστεί και με γεμίζει» λέει. «Προσπαθώ πάντα να είμαι αισιόδοξος και να τους μεταδίδω θετικές σκέψεις. Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε μονίμως “συννεφιασμένοι”. Εξάλλου, έχω την πεποίθηση πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο»

Info: Η παράσταση «Αγγέλα» παίζεται στη Μονή Λαζαριστών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα