ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Συναινετική γραμμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Mου άρεσε ο Κυριάκος στον Σκάι. Ηταν πολύ καλύτερος του Κυριάκου της Βουλής. Δεν «μασούσε» τις λέξεις (πλην του «πράγματι», που πρόφερε συνεχώς
«πράματι»), ήξερε τα θέματα, τα επιχειρήματά του ήταν τεκμηριωμένα (όπως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε 2 δισ. ευρώ στους αδύναμους, ενέκρινε 200.000.000 ευρώ και εκταμίευσε μόλις 100). Ο κυριότερος λόγος που μου άρεσε, όμως, είναι άλλος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν καν συμπληρωθεί μήνας από την εκλογή του, παραβίασε την εντολή που του εδόθη από τους νεοδημοκράτες για σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε συναινετικός. Εάν αυτά που είπε για την κυβέρνηση τα έλεγε προεκλογικά, αμφιβάλλω αν θα ήταν ίδιο το αποτέλεσμα. Στέκομαι σε τρία στοιχεία της συνέντευξής του. Το πρώτο είναι η εξεταστική για τον Βαρουφάκη, ήταν η σημαία του στην πρόσφατη καμπάνια. Υπεστάλη. Και υπεστάλη με τρόπο εντυπωσιακό.

Οχι μόνο γιατί μετέθεσε την υλοποίηση της απειλής για το μέλλον «όταν η συγκυρία το ευνοήσει». Αλλά γιατί προεξόφλησε ότι «δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες». Επίσης, διότι αθώωσε πλήρως τον πρωθυπουργό για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει. Οταν μιλάς για «αυτονόμηση Βαρουφάκη» και ότι είναι «προς το συμφέρον Τσίπρα να απαντηθούν τα ερωτήματα», είναι προφανές ότι τον αθωώνεις. Είμαι απολύτως σύμφωνος για τη μετάθεση της εξαγγελίας που συγκίνησε προεκλογικά τη βάση της Ν.Δ., διότι πράγματι οι προκλήσεις που έχει μπροστά του ο τόπος το προσεχές εξάμηνο δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια του διχασμού.

Το δεύτερο σημείο που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον ήταν η τοποθέτηση για την Οικουμενική. Απέρριψε επανειλημμένως την ιδέα με την προσθήκη «έχοντας υπ’ όψιν τα σημερινά δεδομένα». Στη δε ερώτηση τι θα κάνει αν οι δανειστές μείνουν αδιάλλακτοι και ο πρωθυπουργός τον καλέσει σε μέτωπο εναντίον τους, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε «δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις». Σωστά και πάλι. Είναι προφανές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει εκλογές και προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Ο τόνος του δείχνει, όμως, ότι ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Το τρίτο σημείο που είχε ενδιαφέρον ήταν η τοποθέτηση για το Προσφυγικό. Εριξε τους τόνους και χαρακτήρισε -πρωτοφανές για αρχηγό αντιπολίτευσης- «αποτελεσματικό» τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης, συναισθανόμενος τις ευθύνες του, επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της εθνικής αντιπολίτευσης. Αριστα πράττει. Για την ιστορία, θυμίζω μόνο ότι για το ίδιο θέμα, της συνεννόησης, περίπου καταγγέλθηκε προ μηνός από τους αντιπροέδρους του ο Κώστας Καραμανλής.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα