Κωδικός: Yψώστε την ημισέλινο στα ελληνικά «φιλέτα»

Πώς επιχειρείται η «εισβολή» από τον ιδιοκτήτη του TV8 Ακούν Ιλιτσαλί και τον μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής! Οι προνομιακές σχέσεις με Νταβούτογλου και οι «επενδύσεις» στα media αλλά και τον «Αστέρα»

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Οικονομική-επιχειρηματική εισβολή στην Ελλάδα επιχειρούν οι Τούρκοι, όπως δείχνει και η υπόθεση χορήγησης τηλεοπτικής άδειας σε καναλάρχη της χώρας, τη στιγμή που αρκετοί στην Τουρκία προσδίδουν την άνοδο του status του 47χρονου ενδιαφερομένου Ακούν Ιλιτσαλί στις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Οπως επίσης και στη στενή συνεργασία με τον όμιλο Dogus του Φερίτ Σαχένκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στη γειτονική χώρα.

Ο όμιλος Dogus έχει ήδη μπει στην ελληνική αγορά εξαγοράζοντας τις μαρίνες της Ζέας, του Φλοίσβου και της Λευκάδας, και τώρα ετοιμάζεται να βάλει χέρι και στο «φιλέτο» του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό με κοινοπραξία άλλων επιχειρήσεων.

Ο Φλοίσβος

Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένα δεκαθέσιο δικινητήριο τζετ Challenger 300 με τουρκικό νηολόγιο και με τέσσερις επιβάτες, οι οποίοι κατευθύνθηκαν με πολυτελή αυτοκίνητα στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης. Ακριβώς ίδιο ιδιωτικό αεροσκάφος έχει και ο Ακούν Ιλιτσαλί (το απέκτησε το 2013). Ορισμένοι πιστεύουν ότι δεν είναι σύμπτωση και συνδέουν τον καναλάρχη με τις επενδύσεις του Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος, όταν ανέλαβε τη διαχείριση της μαρίνας του Φλοίσβου, είχε γίνει ένα έντονο επεισόδιο με τους κατοίκους της περιοχής, καθότι θέλησε να υψώσει στη μόστρα της μαρίνας την τουρκική σημαία.

Είναι προφανές ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο την παραλιακή ζώνη της Αττικής και όχι μόνο, αφού το ενδιαφέρον τους αναπτύσσεται και σε άλλα λιμάνια σε ανατολικό και κεντρικό Αιγαίο, καθώς και στον Αργοσαρωνικό, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις. Θέλουν να υψώσουν την ημισέληνο σε όσο περισσότερα σημεία της Ελλάδας μπορούν, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για κινήσεις αντίστοιχες των προκλήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που κάνει επίδειξη σημαίας μέχρι τις ακτές του Σουνίου, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οσο και αν αυτή η θεωρία φαντάζει τραβηγμένη, η Αγκυρα ποτέ δεν έκρυψε ότι ταυτόχρονα με τις στρατιωτικές προκλήσεις επιχειρεί διείσδυση και επιρροή στην Ελλάδα με οικονομικά μέσα.

Αυτό, άλλωστε, έχει ξεκινήσει να κάνει από τη Θράκη με την τράπεζα Ziraat, η οποία επεκτάθηκε και στη Ρόδο, και χορηγεί δάνεια με χαμηλά επιτόκια στους Ελληνες, με υποθήκη τις περιουσίες τους. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμη ένας Τούρκος εξέφρασε ενδιαφέρον για τηλεοπτικό σταθμό στη Θράκη. Πρόκειται για τον Σαμπατίν Τουρκούρ, ο οποίος στο παρελθόν έχει διεκδικήσει κόντρα στον Ιβάν Σαββίδη τη ΣΕΚΑΠ.
Τώρα, πώς συνδέεται ο τουρκικός κολοσσός Dogus, που πρωτοστατεί στις επιχειρηματικές κινήσεις εντός ελληνικού εδάφους, με τον Ακούν Ιλιτσαλί, ιδιοκτήτη του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TV8; Πρόσφατα εξαγόρασε το 30% των μετοχών του TV8 αντί 120.000.000 δολαρίων και φημολογείται ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το ποσοστό της. Ο κ. Ιλιτσαλί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για την παρακολούθηση του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδα – Τουρκία άδραξε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε (ή που στήθηκε) και διά του Αχμέτ Νταβούτογλου ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συζητώντας το ενδεχόμενο απόκτησης τηλεοπτικής άδειας.

Η Γεροβασίλη

Το γεγονός αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος καναλάρχης με συνέντευξη που παραχώρησε. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά της εκπροσώπου της Ολγας Γεροβασίλη, επισήμανε ότι όντως ο Ακούν Ιλιτσαλί έθεσε το θέμα της τηλεοπτικής άδειας στον πρωθυπουργό και εκείνος του απάντησε ότι θα γίνει διεθνής διαγωνισμός. Το θέμα προηγουμένως είχε αναδείξει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, προκαλώντας αίσθηση με τα λεγόμενά του, και ο λόγος είναι συγκεκριμένος.
Οι Τούρκοι μέσω των ΜΜΕ τους ασκούν και εξωτερική πολιτική, καθότι είναι σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενα από την κυβέρνηση. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε από την εμπλοκή τους στην κρίση των Ιμίων (κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική), όπως επίσης και από τη βιομηχανία των σίριαλ που προσφέρουν σε πολύ χαμηλές τιμές σε χώρες που θέλουν να επηρεάσουν. Ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» είναι ένα απ’ αυτά, μέσω του οποίου η Αγκυρα θέλησε να προβάλει τα νεο-οθωμανικά σχέδια του κ. Ερντογάν.

Ο ρεπόρτερ που έγινε τηλεπαραγωγός και η παρουσίαση  στο «Survivor»

Ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να πάρει άδεια τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα γεννήθηκε στην Αδριανούπολη τον Μάιο του 1969. Αποφασίζοντας να εργαστεί σε νεαρή ηλικία, εγκατέλειψε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ανοίγοντας κατάστημα ρουχισμού σε μία από τις πλέον εμπορικές οδούς, αλλά δεν σημείωσε επιτυχία. Λίγους μήνες αργότερα κήρυξε πτώχευση, όσο ήταν μόλις 21 ετών.
Η αποτυχία δεν τον πτόησε και αποφάσισε να στραφεί στην τηλεοπτική βιομηχανία. Αφού αρχικά εργάστηκε ως ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό Show TV, το 2004 ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής, την Acun Medya, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε σε μία από τις καλύτερες στην Τουρκία. Το 2013 αγόρασε τον τηλεοπτικό σταθμό TV8. Εγινε γνωστός στην Ελλάδα από το «Survivor», το riality show που συμπαρουσίασε με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Η προσωπική του ζωή είναι περιπετειώδης. Το 1993 χώρισε από την πρώτη του σύζυγο, Σεντά, με την οποία είχε παντρευτεί το 1988. Το 2003 ξαναπαντρεύτηκε με τη Ζεϊνέπ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Παρότι όλα έδειχναν ειδυλλιακά στον γάμο του, το 2010 παραδέχθηκε ότι διατηρούσε δεσμό με την εντυπωσιακή τηλεπερσόνα Σεϊμά Σουμπασί, η οποία και αποτέλεσε την απόλυτη πέτρα του σκανδάλου της Τουρκίας. Ο καναλάρχης θα τα ξαναβρεί με τη σύζυγό του παρά το σκάνδαλο, αλλά λίγο αργότερα η εγκυμοσύνη της Σεϊμά θα σκάσει σαν βόμβα στους κοσμικούς κύκλους της Κωνσταντινούπολης. Αυτή τη φορά το διαζύγιο θα βγει. Η 25χρονη σήμερα Σεϊμά θα δεχτεί επίθεση από δεκάδες εφημερίδες της Τουρκίας ως… ξελογιάστρα, αλλά ο Ακούν Ιλιτσαλί θα συνεχίσει με εκείνη τη ζωή του, μεγαλώνοντας μαζί της την τέταρτη κόρη του.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα