Οι περιπολίες της Αγκυρας στο Αιγαίο μέσω ΝΑΤΟ;

«Βόμβα» από Νταβούτογλου και  Μέρκελ για στήριξη της Συμμαχίας προς την τουρκική ακτοφυλακή

Από την
Μυρτώ Μπούτση

Στο ΝΑΤΟ θα φέρουν το θέμα του ελέγχου προσφυγικών ροών και Αιγαίου, από κοινού, Γερμανία και Τουρκία! Η είδηση-βόμβα, που εγείρει ανησυχίες ότι η Τουρκία θα βρει πρόσβαση στο Αιγαίο ενδεχομένως για κοινές περιπολίες, υπό την αιγίδα της Συμμαχίας, έσκασε χθες, στη διάρκεια ενημέρωσης που έκαναν ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη νέα επίσκεψη-αστραπή της τελευταίας στην Αγκυρα.

«Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ (στις 10-11 Φεβρουαρίου) για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιον βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα, προκειμένου να υποστηριχθούν η Frontex και η τουρκική ακτοφυλακή» δήλωσε η Μέρκελ. «Θα κάνουμε κοινές προσπάθειες για την αποτελεσματική χρήση των μηχανισμών παρατήρησης και παρακολούθησης στα σύνορα (με τη Συρία) και στο Αιγαίο» συμπλήρωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με τη «Χουριέτ».

Το σκληρό παζάρι για το Προσφυγικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω κλίματος αμοιβαίας «καλής θέλησης». Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτησε μάλιστα τους Τούρκους φαντάρους στη γλώσσα τους, κατά την τελετή υποδοχής της στο μέγαρο Τσανκάγια.
Οτι θα δεχθούν τους 30.000 Σύρους πρόσφυγες από το Χαλέπι, που κρατούσε έως χθες το απόγευμα εκτός Τουρκίας, στον μεθοριακό σταθμό του Οντσούπιναρ, αλλά μόνο «αν είναι απαραίτητο», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία δεν θα σηκώσει «ολομόναχη» το βάρος της υποδοχής των προσφύγων. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάλι, απάντησε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να «καταβάλει» το δικό της μερίδιο βοήθειας στις τουρκικές προσπάθειες, στο πλαίσιο μιας «κοινής δύναμης δράσης που πρέπει να καθοριστεί», δηλώνοντας μάλιστα «συγκλονισμένη» από τα δεινά των προσφύγων, αλλά και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ηδη, το Σάββατο είχε κάνει λόγο για υποδοχή προσφύγων στην Ε.Ε. (στοχευμένα πάντα) κατευθείαν από την Τουρκία, κάτι που επανέλαβε χθες η εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς.
Στο μεταξύ, στην Τουρκία μεταβαίνουν σήμερα επιτροπές προϋπολογισμού και πολιτικών ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου για να «ελέγξουν» τη χρήση των πόρων για το Προσφυγικό. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα, ο Νταβούτογλου, ο οποίος δεσμεύθηκε να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τη χρήση των 3 δισ. ευρώ που θα λάβει, πρόκειται να συμμετάσχει σε μίνι σύνοδο με «χώρες με παρόμοιες ιδέες», με επικεφαλής τη Γερμανία και την Αυστρία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα