Από κόσκινο «κόκκινα» δάνεια αλλά και τράπεζες

Η επικεφαλής του εποπτικού ευρωμηχανισμού στην Αθήνα

Επίσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να βάλει στο «μικροσκόπιό» της τα «κόκκινα» δάνεια και τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, πραγματοποιεί από χθες η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) Ντανιέλ Νουί.

Η κ. Νουί συναντήθηκε χθες με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στη χώρα μας έχει προγραμματίσει επίσης ραντεβού με στελέχη της ΤτΕ και των τραπεζών και με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στόχος της είναι να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρίσκονται η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 101 δισ. ευρώ περίπου, καθώς και η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη διοίκηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ΤΧΣ, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο, καλείται να καταρτίσει μέχρι το τέλος του μήνα πρόγραμμα αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών και να αντικαταστήσει όσα μέλη δεν πληρούν τα κριτήρια του πρόσφατου νόμου. Τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες εμφάνιζαν τον SSM να έχει ενστάσεις για ορισμένες πτυχές του νόμου αυτού και να θεωρεί πως η έγκριση ή όχι της επάρκειας των διοικήσεων είναι θέμα του επόπτη, δηλαδή της ΤτΕ. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Για το ζήτημα αυτό ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Αρης Ξενόφος σε χθεσινή συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι τα κριτήρια του νόμου είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα απαιτητικά. «Αν υπάρχει ανάγκη κάποιων προσαρμογών, αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης» σχολίασε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν προληπτικές αλλαγές στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών, καθώς οι τράπεζες έχουν αρχίσει τη δική τους εσωτερική αξιολόγηση. Ο κ. Ξενόφος εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει σαφώς μια κρυμμένη υπεραξία στα “κόκκινα” δάνεια, που αν κανείς τη διαχειριστεί σωστά, μπορεί να έχει θετική έκβαση για τους οφειλέτες και ταυτόχρονα να αντιστρέψει την εικόνα στους ισολογισμούς των τραπεζών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα