ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ.

•Ποιος θύμισε προσφάτως στον Κυριτσάκη το ταξίδι στην Αίγυπτο με τον αρχιμανδρίτη Ιακ. Γιοσάκη
• Η απερχόμενη Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλεί (μέσω διαρροών και ψιθύρων) ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα για το καρτέλ των εργολάβων, που είχε «θαμμένο» στο συρτάρι της
• «Θα εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα»
• Κλασσική περίπτωση για άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Το ελληνικό Αιγαίο, δώρο στην Τουρκία

Διαβάστε online την «δημοκρατία»,  εδώ

Διαβάστε ακόμη:

▷Διχασμένοι ξεκινούν οι αγρότες για την Αθήνα
Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μην περάσουν τα τρακτέρ

▷Ηχούν οι …καμπάνες για τον Παπασταύρου!
Ο σύμβουλος του Σαμαρά (που πλήρωσε ήδη 3.100.000 ευρώ για τη «λίστα Λαγκάρντ») απειλεί τη Δικαιοσύνη και φορολογικές Αρχές και για άλλο αδικαιολόγητο ποσό σε οικογενειακούς λογαριασμούς

▷«Μπαρουφάκης» και στο Βερολίνο 
Σε θέατρο της πλατείας Ρόζα Λούξεμπουργκ παρουσίασε το νέο κόμμα του (με εισιτήριο εισόδου 12 ευρώ) ο πρώην υπουργός Οικονομικών της δημιουργικής ασάφειας

▷Ενταση στον Προμαχώνα! Οι Βούλγαροι «κλείδωσαν» τις… πόρτες
Επεισόδια με οδηγούς. Εφραξαν τον δρόμο με δικά τους φορτηγά

▷Αύριο στη Βουλή η τροπολογία- φωτιά για τις άδειες στα κανάλια

▷Δημοψήφισμα στην Κω (!!!) για το hot spot

Και διευθυντής Φυλακών  με δόση κοκαΐνης

▷«Εσβησαν» τα τσιγάρα της ερωμένης του Κεμάλ
Τέλος για τα θρυλικά άφιλτρα έπειτα από 83 χρόνια

Η ΔΟΥ  Σύρου άρπαξε τις λιγοστές τραπεζικές καταθέσεις του Γηροκομείου Ταλάντων

▷Με λίστα προτεραιότητας τα χειρουργεία για να καταργηθεί (εδώ γελάνε) το φακελάκι 

Ακόμη μία φορά η απερχόμενη διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού χρησιμοποιεί το παλαιό κόλπο των διαρροών επικείμενων πορισμάτων, και συγκεκριμένα της περίφημης έρευνας για καρτέλ στην αγορά δημόσιων έργων, ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση που προωθεί την αντικατάστασή της. Τουλάχιστον, έτσι εκλαμβάνουν κάποιοι στην κυβέρνηση τις διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες το πόρισμα για «το καρτέλ των εργολάβων» θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου και θα περιλαμβάνει ακόμα και «ευθύνες πολιτικών προσώπων».

Το πόρισμα για «το καρτέλ των εργολάβων» εκκρεμεί εδώ και αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται εύλογα ερωτήματα από την ξαφνική σπουδή της επιτροπής. Μάλιστα, η καθυστέρηση είχε προκαλέσει συζητήσεις, καθώς ήταν γνωστό στην κατασκευαστική αγορά πως τα κλιμάκια που πραγματοποίησαν την έρευνα είχαν επαρκή στοιχεία, αλλά και εργολάβο που συνεργάζονταν, προκειμένου να αποφύγει τα βαριά πρόστιμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιος επιλέγει τη χρονική στιγμή για τη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος. «Μήπως η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εφαρμόζει και άλλα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση, πέραν της ολοκλήρωσης της σχετικής έρευνας;» προσθέτουν.

Η έρευνα για «το καρτέλ των εργολάβων» εξακολουθεί να προκαλεί τριβές μεταξύ κυβέρνησης και εργοληπτικών επιχειρήσεων, ενώ έχουν μεσολαβήσει σχεδόν τρία χρόνια από την έφοδο κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία έξι μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, καθώς και δύο εργοληπτικών συνδέσμων (του ΣΤΕΑΤ και του ΣΑΤΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικήσεις των ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων στους οποίους επικεντρώθηκαν οι έρευνες έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση πως, σε περίπτωση αρνητικού πορίσματος, «οι εταιρίες θα κλείσουν».
Τα πρόστιμα θεωρούνται σίγουρα, αλλά η πλήρωμή τους θα αποτελέσει -ως συνήθως- αντικείμενο πολυετών δικαστικών προσφυγών. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν φτάσει και καταγγελίες (τις οποίες οι διοικήσεις των ισχυρών τεχνικών θεωρούν «εργαλείο εκβιασμού» από εργολάβο που ατύχησε τα τελευταία χρόνια) για 75 από τα σημαντικότερα έργα που ανατέθηκαν το 2011 και το 2012 από το Δημόσιο ή φορείς του Δημοσίου, συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Από τον συγκεκριμένο πίνακα προκύπτει πως τα έργα που ανατέθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 είχαν εκπτώσεις άνω του 40% (εκτός από δύο).

Από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η κατάσταση αλλάζει: Προκύπτει πως τα έργα στα οποία συμμετείχαν οι έξι ισχυρότεροι όμιλοι της χώρας ανατέθηκαν με εκπτώσεις από 5,5% έως 17,35%. Στον πίνακα που πήγε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού περιλαμβάνονται διαγωνισμοί της Εγνατίας Οδού, οι οποίοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 ανατέθηκαν με εκπτώσεις άνω του 40%, ενώ από το δεύτερο εξάμηνο σε διαγωνισμούς της ίδιας κρατικής εταιρίας οι εκπτώσεις περιορίζονται μεταξύ 13,2% και 17,35%.

Στην πρόσφατη μελέτη του εργοληπτικού συνδέσμου των ισχυρών εργολάβων (ΣΤΕΑΤ), πάντως, φαίνεται πως τα έργα με μεγάλες εκπτώσεις τελικά κοστίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο. Παρουσιάζεται το παράδειγμα ομάδας τεσσάρων οδικών έργων προϋπολογισμού δημοπράτησης 526.000.000 ευρώ, τα οποία ανατέθηκαν με κόστος 384.200.000 ευρώ. Τελικά, μέσω δύο εργολαβιών «σκούπα», γιατί είχαν μείνει στη μέση, το τελικό κόστος για το Δημόσιο εκτοξεύτηκε στα 555.700.000 ευρώ.

Το ταξίδι Κυριτσάκη  με Γιοσάκη

Η «κοντή» μνήμη είναι μια «ασθένεια», η οποία στην Ελλάδα συχνά πυκνά μετατρέπεται σε επιδημία. Για παράδειγμα, εύκολα έχει ξεχαστεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης ήταν ανάμεσα στους δικαστές που πήρε μαζί του τον Οκτώβριο του 2004 ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης (γνωστός για το παραδικαστικό κύκλωμα) για την ενθρόνιση του Πατριάρχη Θεόδωρου στο Κάιρο και από εκεί στην Αλεξάνδρεια. Μάλιστα, τότε όλα τα έξοδα (όπως λεγόταν) ήταν πληρωμένα, ενώ η διαμονή έγινε σε υπερπολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο. Την υπόθεση αυτή υπενθύμισε πρόσφατα στον κ. Κυριτσάκη αλλά και στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Εκείνη την εποχή ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε βρεθεί -κατόπιν πρόσκλησης του Γιοσάκη- στην ενθρόνιση του Πατριάρχη, ωστόσο μερικά χρόνια μετά «ξέχασε» να απαντήσει στον κ. Παππά, μιλώντας μονάχα για το γεγονός ότι τον διώχνουν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσω τροπολογίας.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα