ΟΙ ΝΕΕΣ ΗΤΤΕΣ

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνεπάγονται για τη χώρα με το Προσφυγικό

Bγήκα περισσότερο ανήσυχος από όσο όταν μπήκα στο στούντιο του Star, όπου είχα πάει προσκελημένος του Νίκου Χατζηνικολάου, για να συμμετάσχω σε συζήτηση για το Προσφυγικό. Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, γιατρός στο επάγγελμα, μη πολιτικός, έχει μεν το χάρισμα, εξαιτίας της επιστημονικής του ιδιότητας, να μην πολώνει και να μην πολώνεται, αλλά αδυνατεί (;) να καταλάβει τους τεράστιους γεωπολιτικούς κινδύνους που συνεπάγονται για τη χώρα το σφράγισμα των συνόρων με τα Σκόπια και η τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Προσπάθησα κάποιες στιγμές της πολύωρης εκπομπής να βγώ για λίγο από το πλαίσιο της συζήτησης, που αφορούσε τις σχέσεις κυβέρνησης – δημάρχων, και να βάλω στο τραπέζι την εθνική παράμετρο. Και τις δύο φορές ο υπουργός απάντησε με θάρρος την αλήθεια, αλλά με αφέλεια για τις συνέπειες των απαντήσεών του.

Στην πρώτη ερώτηση, αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο Β για τυχόν σφράγισμα των συνόρων στη μεθόριο με τα Σκόπια, ο υπουργός μού απάντησε ότι «θα είναι ένα πολύ δύσκολο αλλά διαχειρίσιμο πρόβλημα». Εξήγησε ότι σε αυτή την περίπτωση «θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα τουλάχιστον 70.000 πρόσφυγες», αλλά «θα μειωθεί δραστικά η ροή από τα τουρκικά παράλια με βάση υπολογισμούς που γίνονται από αλγόριθμο». Πιθανόν. Αλλά το γεγονός ότι τα σύνορα της Ευρώπης θα μετακινηθούν στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο και θα καταστήσουν τους πάσης λογής Γκρούεφσκι θεματοφύλακες των συμφερόντων της Ενωσης λέει κάτι στον αγαπητό υπουργό; Τον προβληματίζει; Δεν φάνηκε.

Για την ιστορία, θυμίζω ότι την Κυριακή έκανε την εμφάνισή του στον ελληνικό Τύπο ο απερχόμενος πρωθυπουργός των Σκοπίων, για να πει ότι το ζήτημα της «μακεδονικής» ταυτότητας, της «μακεδονικής» γλώσσας και του «μακεδονικού» λαού είναι αδιαπραγμάτευτα, για να ξεκαθαρίσει ότι η συνταγματική ονομασία της χώρας δεν αλλάζει και για να πει ειρωνικά ότι μπορούμε να χρησιμοποποιούμε το όνομα «Μακεδονία» για τις ελληνικές περιφέρειες! Μπορεί να φανταστεί ο υπουργός τι αέρα θα πάρει ο τύπος αυτός, αν σφραγιστούν τα σύνορα; Το αυτό ισχύει για την απάντηση που μου έδωσε ο κύριος Μουζάλας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ με κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, μέσω των οποίων θα αμφισβητηθούν κυριαρχιακά μας δικαιώματα.

Ευχήθηκε να περιπολεί στις τουρκικές ακτές! Μα εδώ είχαμε συμπλοκή Ελλήνων και Τούρκων λιμενικών πάνω στα Ιμια τον Αύγουστο για πρόσφυγες που ήταν εκεί, σιγά μην έρθει το ΝΑΤΟ για παραθερισμό στις τουρκικές ακτές! Δυστυχώς, με τα μυαλά που κουβαλά η κυβέρνηση φοβάμαι ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το Προσφυγικό οδηγεί σε νέες εθνικές ήττες.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα