Αυξήθηκαν τα ενοίκια στα καταστήματα

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τώρα άνοδος των μισθωμάτων (παρά την κρίση) και μείωση των κενών μαγαζιών

Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις ανέκοψαν τη θετική πορεία που είχε αρχίσει να καταγράφεται στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και το πρώτο του 2015, αλλά έρευνα της εταιρίας συμβούλων επαγγελματικών ακινήτων NAI Hellas καταγράφει οριακή αύξηση ενοικίων καταστημάτων.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της NAI Hellas, τα ενοίκια αυξήθηκαν οριακά σε παραδοσιακούς μεγάλους εμπορικούς δρόμους του κέντρου, των βορείων και των νοτίων προαστίων, ενώ στο 40% των αγορών που καταγράφηκαν παρουσιάζεται μείωση των ενοικίων. Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ενοίκια στην Ερμού (τα ενοίκια ξεκινούν από τα 90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανά μήνα και φτάνουν τα 140 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα για τα ακίνητα πρώτης κατηγορίας), ενώ μικρή άνοδος καταγράφεται σε Κηφισιά (60 – 90 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα), Χαλάνδρι (45 – 90 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα), Γλυφάδα (60 – 100 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα) και Καλλιθέα (20 – 40 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα). Οι αποδόσεις στις δημοφιλείς εμπορικές περιοχές της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 0,25% για καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους και 0,50% για καταστήματα σε λιγότερο εμπορικούς δρόμους, αντικατοπτρίζοντας την πολιτική και την οικονομική αβεβαιότητα.

Η απόδοση

Μετά την Ερμού και τη Γλυφάδα, τα υψηλότερα ενοίκια καταγράφονται στην Πανεπιστημίου (60 – 105 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα) και το Κολωνάκι (55 – 90 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα), δύο περιοχές που παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με το 2014. Η μέση απόδοση για τους επενδυτές σε καταστήματα και χώρους λιανικής κυμαίνεται από 7,50% έως 8,25% για τους χώρους πρώτης κατηγορίας και από 8% έως 9,5% για τους χώρους δεύτερης κατηγορίας.

Σύμφωνα με τη ΝΑΙ Hellas, «η μείωση των κενών καταστημάτων στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους οφείλεται στην είσοδο νέων διεθνών αλυσίδων λιανικής στην ελληνική αγορά, όπως η αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home (επτά νέα καταστήματα) και η αλυσίδα αθλητικών ειδών Athlete’s foot (δύο νέα καταστήματα), καθώς και στην επεκτατική διάθεση μεγάλων διεθνών και ελληνικών αλυσίδων που έδραξαν την ευκαιρία, για να εισχωρήσουν στην καρδιά των εμπορικών δρόμων της πόλης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα