ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΛΟΦΑ

Ο Αλέξης ξέρει τι φοβάται η Ν.Δ. γι’ αυτό και σηκώνει το σκιάχτρο των εκλογών

Ορισμένοι στη Ν.Δ. κάνουν τον φόβο τους πολιτική εκτίμηση. Βλέπουν απόπειρα διαφυγής του Τσίπρα μέσω εκλογών και προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους επικαλούνται την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αν και οι επιτελείς της Συγγρού κοιτούν το δέντρο και όχι το δάσος -το έκαναν και κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης εκτιμώντας λανθασμένα ότι ο Τσίπρας θα πάει σε ρήξη με τους δανειστές-, θα αρκούσε απλώς μόνο ένα επιχείρημα, για να καταδείξουμε τις αντιφάσεις τους: Δεν γίνεται από τη μια να καταγγέλλεις τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήνει νέα διαπλοκή με το νομοσχέδιο για τα κανάλια και από την άλλη να προβλέπεις ότι ετοιμάζεται να αποδράσει μέσω εκλογών.

Κάπου πάσχει η λογική σου. Ή στήνει όντως νέα διαπλοκή για να μείνει στην εξουσία ή αλλιώς, αν πρόκειται να φύγει και να πάει στην αντιπολίτευση, τι να την κάνει τη διαπλοκή; Αλλά αυτό είναι το έλασσον. Το μείζον είναι άλλο: Η παντελής αδυναμία του φιλελεύθερου χώρου να «διαβάσει» την Αριστερά. Η… παρένθεση που ονειρεύονταν κάποιοι διαρκεί έναν χρόνο τώρα και, αν δεν θελήσουν να αναλύσουν καλύτερα το ευρύτερο περιβάλλον, θα γίνει ολόκληρο κεφάλαιο της πολιτικής ιστορίας μας.

Εστω και αν η Αριστερά αποτύχει παταγωδώς στην άσκηση της διακυβέρνησης. Στόχος της ηγετικής ομάδας Τσίπρα είναι η παραμονή στην εξουσία και γι’ αυτό αξιοποιεί τρία κλασικά όπλα, τα οποία αξιοποίησαν και άλλες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις: Τον ξένο παράγοντα, στις υποδείξεις του οποίου συμμορφώνεται αμέσως και αναιμάκτως (ΝΑΤΟ). Τους σκελετούς που κρύβει στην ντουλάπα το παλαιό πολιτικό σύστημα και όσοι κάνουν όνειρα παλλινόρθωσης. Τους θεσμούς και το νέο εκλογικό σύστημα. Οποιος ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού μέσα, παίζει παιχνίδια με τους έξω και απειλεί τους παλαιούς με τις αμαρτίες τους, στέκεται. Καθεστωτική λογική προφανώς, αλλά ποιος από τους σημερινούς επικριτές Τσίπρα δεν τη χρησιμοποίησε;

Στην πραγματικότητα, όλοι ξέρουν ότι, αν η Αριστερά περάσει αυτόν τον κάβο, έστω και με νέα σύνθεση πλειοψηφίας, έχει καλές πιθανότητες -οι πληρωμές χρέους μειώνονται δραστικά- να παραμείνει και άλλο στην εξουσία μέχρι να πέσει μόνη της. Γι’ αυτό γίνεται η μεγάλη μάχη σε όλα τα μέτωπα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ν.Δ. δεν θέλει εκλογές – βολεύεται να έχει τον μουντζούρη στα χέρια του ο Τσίπρας. Η πραγματικότητα είναι ότι ο πρωθυπουργός ξέρει τι ακριβώς φοβάται η Ν.Δ. -και οι ξένοι που θέλουν την ησυχία τους- γι’ αυτό και σηκώνει το σκιάχτρο των εκλογών: Προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη πίστα. Ετσι έχουν τα πράγματα και τα υπόλοιπα είναι για να περνάμε τον καιρό μας. 

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα