Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν είναι δα κανένας φτασμένος ρήτωρ. Η δεινότητά του κινείται σε μέτρια επίπεδα – «κρούετε ανοιχτές θύρες» είπε προχθές από του βήματος της Βουλής προς τη Ν.Δ. αντί του σωστού «παραβιάζετε», ευτυχώς κάποιος από κάτω τον διόρθωσε. Επειδή είναι εριστικός, συνήθως διεγείρει τα πάθη και διακόπτεται συνεχώς από βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά τις ομιλίες του. Ωστόσο, κατά την προχθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή -διαδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα- κατάφερε άθελά του κάτι αξιοσημείωτο: Να φέρει για 10 δευτερόλεπτα τη Ν.Δ. αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την ιστορία της.

Ηταν η στιγμή που ο υπουργός Επικρατείας επέκρινε κορυφαία στελέχη της φιλελεύθερης παράταξης για το ότι, ενώ φλυαρούσαν επί ώρες για ασήμαντα διαδικαστικά ζητήματα, δεν βρήκαν μισή λέξη να πουν για την κυβέρνηση Καραμανλή και τον βασικό μέτοχο. Αυτή η στιγμή υπήρξε συ-γκλο-νι-στι-κά αμήχανη. Αίφνης το βουητό, οι φωνασκίες, οι ειρωνείες και οι διακοπές που ακούγονταν από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατράπηκαν σε σιωπή δευτερολέπτων που έφτασε μέχρι τα σπίτια μας. Σε αμήχανη σιωπή ντροπής για την παράλειψη. Τόσο έντονη ήταν η επίδραση της φράσης του. Μέχρι να πάει στην επόμενη παράγραφο, επικράτησε σιγή ιχθύος.

Το Κοινοβούλιο, ξέρετε, έχει κανόνες γραπτούς και άγραφους. Και ένας άγραφος κανόνας είναι «μη δίνεις ποτέ στον αντίπαλο τη δυνατότητα να σε εξευτελίζει». Ε, λοιπόν, αυτός ο εξευτελισμός έφτασε μέσω της σιωπής μέχρι τα σπίτια μας. Και ας μην έδειχνε η οθόνη τα πρόσωπα των βουλευτών με τα κατεβασμένα κεφάλια. Για την ιστορία θυμίζω την πλήρη φράση Καραμανλή το 2004: «Δεν μπορούν πέντε νταβατζήδες, πέντε συντεχνίες και άλλα κέντρα να ποδηγετούν την πολιτική ζωή του τόπου». Ε, λοιπόν, ο Παππάς είχε δίκιο. Το να υπερασπίζεσαι την ιστορία του κόμματός σου δεν αναιρεί τη σημερινή γραμμή σου. Και το ένα μπορείς να κάνεις και το άλλο. Μία ντουζίνα επιχειρήματα είχε η αντιπολίτευση να προβάλει, για να στριμώξει την κυβέρνηση για τη διαπλοκή χωρίς να υποστεί αμυχή.

Να θυμηθούμε τα «κόκκινα» προεκλογικά πρωτοσέλιδα και τις συνεντεύξεις Τσίπρα στα κανάλια της διαπλοκής; Να θυμηθούμε τα τραπεζώματα του πρωθυπουργού στη φωλιά του κούκου, στα γραφεία των μιντιαρχών τους το 2013; Τα φλερτ που δεν ευοδώθηκαν; Ολα μπορούσαν να ειπωθούν. Και αυτά και τα άλλα. Αλλά η Ν.Δ. συνηθίζει εσχάτως να απαρνείται τον εαυτό της. Αλήθεια, τι γνώμη να έχει ο Καραμανλής για αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα που ντρέπεται να τον αναφέρει, όταν τον δικαιώνει ο αντίπαλος;

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα