10 πολιτικοί με μαύρες καταθέσεις!

•Η Στάη στη λίστα της UBS 
Παρουσιάστηκε χθες ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων και πήρε προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις για την πρέλευση των χρημάτων
•Θα κληθούν να δικαιολογήσουν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες! Στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων λογαριασμοί και εισοδήματα 
•Πασίγνωστος επιχειρηματίας με 200.000.000!
•Ανεπάγγελτο ζεύγος με 25.000.000 ευρώ

(Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο)

Η Θέση μας: Το ξεροκόμματο των ανέργων

Διαβάστε online την «δημοκρατία»,  εδώ

Διαβάστε ακόμη:

▷Νέο Ασφαλιστικό «κοκτέιλ» σερβίρει ο Κατρούγκαλος!
Με νέα ποσσοστά αναπλήρωσης, επανυπολογισμό επικουρικών και εκπτώσεις εισφορών

▷Σκόπια και Βουλγαρία οπισθοχωρούν για τα «κλειστά σύνορα»
Καμμένος: H Eλλάδα απέδειξε ότι είναι συνπεής στις υποχρεώσεις της. Ετοπιμα τέσσερα hot spots

▷Πλήρης ίαση από λευχαιμία με επαναστατική ανοσοθεραπεία

▷Ο «αμετακίνητος Στεργιώτης μοιράζει δουλειές
Νέες αποκαλύψεις για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

▷Η Αγκυρα αμφισβητεί ευθέως το status quo για τα Δωδεκάνησα
Γιατί η Τουρκία (που κλιμακώνει τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα) απαγόρευσε στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Τσίπρα στο Ιράν να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στη Ρόδο

▷Η «μητέρα» που ασελγούσε (με τον φίλο της) στα παιδιά της
Προφυλακίστηκε χθες. Κατηγορεί τον πρώην εραστή της, με τον οποίο επίσης έχει παιδί

▷«Περίεργη» βιασύνη για τη σύμβαση παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

▷«Τορπίλη» το Αρθρο 56 στο Παράλληλο Πρόγραμμα 
Κερκόπορτα η δωρεάν περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, καταγγέλει η Ν. Δ. 

▷Εμπειρογνώμονες με μεταπτυχιακό ψάχνει τώρα η ΝΔ
Τα προσόντα που απαιτούνται από εθελοντές για τη διαδικασία OpenGov για την κατάρτιση του προγράμματος


Σε ονόματα πολιτικών προσώπων, εν ενεργεία και μη, έχουν «σκοντάψει» οι οικονομικοί εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούν τις λίστες των άνω των 10.500 καταθετών στην ελβετική τράπεζα UBS (επονομαζόμενη και «λίστα Μπόργιανς»), αλλά και εκείνη του χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί περίπου 10 πρόσωπα, τα οποία είτε έχουν είτε είχαν στο παρελθόν πολιτική ιδιότητα και ανήκαν σε διάφορους πολιτικούς χώρους.

Προς το παρόν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στις φορολίστες δεν έχει λάβει κλήση από τους οικονομικούς εισαγγελείς προκειμένου να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν αποκλείεται να συμβεί στο προσεχές διάστημα, εφόσον οι οικονομικοί εισαγγελείς εντοπίσουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις καταθέσεις τους και στα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Εμβάσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάποιες από τις περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στις φορολίστες, η αποστολή των εμβασμάτων έχει πραγματοποιηθεί μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Τραπέζης της Ελλάδος, κάτι, που σε πρώτη ανάγνωση, αξιολογείται ως μη ύποπτο, ωστόσο διερευνάται σε βάθος. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν εντοπίσει κατάθεση-μαμούθ, ύψους 200.000.000 ευρώ, η οποία φέρεται ότι ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία, ενώ ζευγάρι ανεπαγγέλτων φέρεται ότι διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο 25.000.000 ευρώ.

Οι έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τις λίστες των καταθετών στο εξωτερικό (Παναγιώτης Αθανασίου, Γιάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρήστος Ντζούρας) έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα εισοδήματα που δήλωσαν καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS τη δωδεκαετία 2000-2012 και το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών τους. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός εμπόρου έτοιμων ενδυμάτων, ο οποίος δήλωνε εισοδήματα 838.000 ευρώ και διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο 5.300.000 ευρώ, όπως και η περίπτωση εύπορου συνταξιούχου με εισοδήματα ύψους 813.000 ευρώ, που είχε καταθέσεις ύψους 5.200.000 ευρώ.

Και η Ελλη Στάη στη «λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας»

Το κατώφλι των οικονομικών εισαγγελέων πέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Ελλη Στάη. Ο λόγος της «επίσκεψης» της γνωστής δημοσιογράφου με μεγάλη θητεία στον χώρο της ενημέρωσης στο κτίριο του ΣΔΟΕ της οδού Πειραιώς προκειμένου να βρεθεί ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων ήταν, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές, η ύπαρξη κατάθεσης 2.500.000 ευρώ στην οποία εμφανίζεται το όνομά της στην ελβετική τράπεζα UBS, η οποία περιλαμβάνεται στη «λίστα Μπόργιανς». Η δημοσιογράφος φέρεται ότι έλαβε κλήση από τους εισαγγελείς προκειμένου να προσέλθει ενώπιόν τους και να δώσει εξηγήσεις για την κατάθεσή της στη λίστα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε και έβαλε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί επί των στοιχείων της δικογραφίας και να δώσει τις δικές της απαντήσεις σε μεταγενέστερο στάδιο στους οικονομικούς εισαγγελείς.

Σε αυτό το στάδιο της έρευνάς τους για τις λίστες των καταθετών στην Ελβετία οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν τα πρόσωπα με λογαριασμούς στο εξωτερικό με την ιδιότητα του «υπόπτου». Φυσικά, η κλήση τους δεν σημαίνει αυτόματα και τη διάπραξη των ποινικών αδικημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς αυτό είναι κάτι που διερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς και ακόμα η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Συνολικά έχουν αποσταλεί πάνω από 100 κλήσεις για τις φορολίστες και έχουν σχηματιστεί περίπου 270 δικογραφίες. Ανάλογα με τη στάση που τηρούν οι καταθέτες που περιλαμβάνονται στις περίφημες λίστες αποφασίζεται και η μελλοντική αντιμετώπισή τους από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Υπάρχουν καταθέτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους και ζητούν χρόνο να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα, και άλλοι που αναμένουν να «περάσει» η περίφημη διάταξη για την αυτοκαταγγελία, η οποία θα δίνει να τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρωστούμενα με… έκπτωση. Φυσικά υπάρχουν κι εκείνοι που προς το παρόν σφυρίζουν… αδιάφορα!

Εάν κάποιος από τους καταθέτες αυτούς δεν μπορέσει να δικαιολογήσει το ποσό της κατάθεσης ούτε να το πληρώσει, τότε οι οικονομικοί εισαγγελείς θα δίνουν εντολή για πλήρη έλεγχο στο ΚΕΦΟΜΕΠ, των εισοδημάτων, των καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί εκ μέρους τους τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σε περιπτώσεις πάντως που ήδη έχουν εντοπίσει τεράστιες αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις (άνω των 6.000.000 με 7.000.000 ευρώ) τότε προχωρούν σε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους. Ηδη αυτό έχει συμβεί για 24 πρόσωπα.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα