Πανστρατιά για τα Γλυπτά!

Από τη
Γιώτα Βαζούρα
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Ο ιστορικός Σύλλογος των Αθηναίων, το σωματείο με ιδρυτικά μέλη απογόνους των Αθηναίων που αντιστάθηκαν στη σύληση του Παρθενώνα από τον Ελγιν, διεκδικεί δικαστικά τα Γλυπτά της Ακρόπολης! Την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες ο σύλλογος σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα φιλόξενα γραφεία του, στην Πλάκα. Μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς να έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να διεκδικήσει δικαστικά τα Γλυπτά που υφάρπαξε από τη χώρα μας ο λόρδος Ελγιν, ωστόσο, ο σπουδαίος σύλλογος, που μετρά 120 χρόνια παρουσίας, αποφασίζει να προχωρήσει σε αυτό το ιδιαίτερο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, για λόγους ηθικούς. Οπως έγινε γνωστό, η προσφυγή κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την αρνητική απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO, κρατώντας έτσι ζωντανό το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών στη γενέτειρά τους.

«Ο λόγος για τον οποίο σήμερα δημοσιοποιούμε τις ενέργειές μας οφείλεται στο ότι η προσφυγή μας όχι μόνο δεν απορρίφθηκε, αλλά πρωτοκολλήθηκε και ζητήθηκαν πρόσφατα από το δικαστήριο και διευκρινίσεις, πράγμα που προοιωνίζεται ότι θα φτάσει και στο ακροατήριο» ανακοίνωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Αθηναίων Στρατής Στρατήγης, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό των ενεργειών που θα χρειαστούν εντός και εκτός Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίχθηκε, η προσφυγή στρέφεται κατά της αποφάσεως του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διακράτηση των Γλυπτών και της έγγραφης άρνησης της χώρας να προσέλθει στη διαδικασία διαμεσολάβησης που είχε κάνει η UNESCO. Να θυμίσουμε ότι ο πολιτιστικός οργανισμός είχε ζητήσει από τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαδικασία διαμεσολάβησης, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα της κατοχής των Γλυπτών σε βρετανικό έδαφος. Τον Μάρτιο του 2015 η βρετανική πλευρά αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση της UNESCO, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως.

«Προβληματιστήκαμε, διότι υπήρχαν χρονικά όρια στη δυνατότητα κατάθεσης της προσφυγής μας (σ.σ.: εντός εξαμήνου) και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές» υποστήριξε ο πρόεδρος του συλλόγου Ελευθέριος Σκιαδάς.

«Εννοείται ότι εξετάσαμε όλα τα ενδεχόμενα και μπορούμε με βεβαιότητα πλέον να αποφανθούμε πως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα προκύψει αντίκτυπος για την πατρίδα. Αντιθέτως, θα κληροδοτήσουμε στους επόμενους που θα αποφασίσουν να κινηθούν τεχνογνωσία και μία μακρά αλυσίδα συνεργασίας με όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους, οργανωμένες ομάδες πολιτών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» κατέληξε ο κ. Σκιαδάς, τονίζοντας δε πως με αυτή την κίνηση ελπίζουν να γεμίσουν με ελπίδα την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που ανέλαβε τη σύνταξη της προσφυγής Βασίλη Σωτηρόπουλο, η επιστροφή των Γλυπτών της Ακρόπολης στην Ελλάδα είναι μια «υπόθεση με μοναδικά χαρακτηριστικά και αποτελεί μια από τις μεγάλες νομικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων 200 ετών». Κατά τον ίδιο πάντα, η προσφυγή ασκήθηκε εντός του προβλεπόμενου εξαμήνου από την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η διακράτηση των Γλυπτών αποτελεί παραβίαση σημαντικών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ετοιμάζονται ντοκιμαντέρ και μελέτες

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι η προσφυγή αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από τον σύλλογο για το προσεχές μέλλον. Εχουν ήδη γίνει επαφές με αρμόδιες επιτροπές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ ετοιμάζονται και ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν στους τηλεοπτικούς δέκτες ευρωπαϊκών καναλιών, μαζί με αδημοσίευτο υλικό. Παράλληλα, τα μέλη του συλλόγου θα προχωρήσουν στην εκπόνηση εξειδικευμένων, κυρίως αρχαιολογικών ιστορικών μελετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα