Κρίσιμες ώρες! Ανοίγουν οι πύλες της… κολάσεως

Από τον ΝΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΓΛΟΥ

Οι πύλες της… κολάσεως άνοιξαν (για την Ελλάδα), μετά την απόφαση που πήραν Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία να κλείσουν επί της ουσίας τα σύνορά τους, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, ενώ και η Αλβανία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να δεχτεί μετανάστες!

Με την απόφασή τους αυτή μετατρέπουν την ελπίδα αυτών των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο σε εφιάλτη για την Ελλάδα και ανάβουν την πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλλωστε, στο παιχνίδι του κλεισίματος των συνόρων ετοιμάζεται να μπει και η Ολλανδία, ενώ το Βέλγιο ήδη έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, κυρίως η εχθρική στάση της Αυστρίας έκαναν χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο να επικοινωνήσει με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ, στον οποίο τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες.

Οσο για την Τουρκία, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, καθώς ετοιμάζει το νέο γεωπολιτικό παζάρι, στέλνοντας καραβιές με μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Ο συναγερμός έχει ηχήσει για τα καλά, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, ξεκινά περιοδεία σε Βιένη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ, Σκόπια και Αθήνα (από 1 έως 3 Μαρτίου) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ

Επίσης, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, o Τουσκ θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex. Παράλληλα, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι «την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια, που βρίσκονται στη διαδρομή απ’ όπου περνούν οι πρόσφυγες»!

Χθες, πάντως, «λάδι στη φωτιά» έριξε η απόφαση των αρχηγών των αστυνομικών δυνάμεων Σλοβενίας, Αυστρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Κροατίας (έπειτα από πολιτικές εντολές) να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών στους περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ώστε να ελέγχεται κάθε μετανάστης, σύμφωνα με τους κανόνες τής Σένγκεν», ανέφερε η σλοβενική αστυνομία. Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι οι πάνω από 25.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά και χιλιάδες οι οποίοι έρχονται καθημερινά θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στον… δρόμο για την Ειδομένη.

Τέλος, χθες βράδυ ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε την στάση των χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους στους πρόσφυγες…

Γ. Μουζάλας: Ηταν «εχθρική ενέργεια»

Για μονομερείς ενέργειες, στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα μετά τον «πόλεμο» που δέχεται στο προσφυγικό ζήτημα, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιες μπορεί να είναι αυτές.
«Είναι σαφές ότι όσο αυξάνονται οι διαψεύσεις μας θα οδηγηθούμε και εμείς σε μονομερείς ενέργειες, όχι επειδή θέλουμε, αλλά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» δήλωσε κ. Μουζάλας και επέμεινε ότι η Αυστρία έκανε «εχθρική ενέργεια» με την πρωτοβουλία της να προχωρήσει στη διάσκεψη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

«Η Αυστρία ήταν μια φιλική χώρα. Δεν τη χαρακτηρίζουμε εχθρική χώρα. Χαρακτηρίζουμε, όμως, με σαφήνεια αυτή την κίνησή της εχθρική και επώδυνη και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.

Ο κ. Μουζάλας κατέληξε, σε συνέντευξη που έδωσε, λέγοντας ότι «δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των γραπτών και προφορικών δεσμεύσεων που πήραμε στην περασμένη σύνοδο. Εμείς τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε τηρήσει. Περιμένουμε την αλληλεγγύη».

Και σχέδιο έκτακτης ανάγκης από Κομισιόν

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα λόγω της όξυνσης του προβλήματος με τους μετανάστες-πρόσφυγες μετά και το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως παραδέχθηκε χθες η εκπρόσωπός της Νατάσα Μπερτό. «Αυτήν τη στιγμή προετοιμάζουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις από τα τουρκικά παράλια κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 3.000. Τέλος, χαιρέτισε τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα.

Αιγαίο: Ανέλαβαν δράση τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ

Τα πρώτα πλοία της νατοϊκής δύναμης ανέλαβαν δράση στο Αιγαίο για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια. Ηδη ανοιχτά της Λέσβου βρίσκεται η καναδική φρεγάτα «HMCS-Fredericton», ενώ στην ίδια περιοχή πλέει το γερμανικό πλοίο γενικής υποστήριξης «Fgs-Bonn», από το οποίο ο Γερμανός ναύαρχος θα ασκεί τη διοίκηση της αποστολής.

Στη δύναμη της Συμμαχίας έχει ενταχθεί η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς», όπως και μία τουρκική φρεγάτα, η «Barbaros», ενώ στο Αιγαίο είναι αναπτυγμένα συνολικά 11 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο εθνικών επιχειρήσεων, αλλά με τις «κεραίες» και τα συστήματά τους ενεργοποιημένα και στην κατεύθυνση εντοπισμού μεταναστών και προσφύγων.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ότι, αν απαιτηθεί, θα εντάξουμε περισσότερα πλοία στη δύναμη SNMG 2. «Θα το κάνουμε και για να διασφαλιστούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» είπε. Κι αυτό γιατί στο επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχουν «σκιές», τις οποίες δημιουργεί η Τουρκία με την αντίδρασή της στις επαναπροωθήσεις και τις αξιώσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η SNMG 2, πάντως, αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρη δυνάμει σε περίπου έναν μήνα, ενώ επιχειρησιακός διοικητής (όχι διοικητής της δύναμης) έχει ορισθεί ο επικεφαλής της Διακλαδικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη ο Αμερικανός ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον, ο οποίος θα έχει ως επιτελείς Ελληνες και Τούρκους ανώτατους αξιωματικούς.

Ανδ. Κούτρας

«Πόρτα» στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών

Ανεπιθύμητη είναι η Αυστριακή ΥΠΕΣ Γιοχάνα Μικλ – Λάιτνερ, που ζήτησε να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, όμως η κυβέρνηση της το απαγόρευσε! Ο λόγος είναι οι προκλητικές δηλώσεις της και η εχθρική στάση της χώρας της στο Προσφυγικό.
Η Αυστρία πρωτοστατεί στις ανθελληνικές κινήσεις και οργάνωσε τη λεγόμενη «μίνι σύνοδο της Βιένης», με την οποία πέταξε στα σκουπίδια ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για το Προσφυγικό.
Μετά την οξεία αντίδραση ακόμα και του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, που δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη «διάσκεψη της Βιέννης» με τα δυτικά Βαλκάνια, η Αυστριακή ΥΠΕΣ ήρθε σε επαφή με το ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας να έρθει στην Ελλάδα, προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις της.
Ωστόσο «έφαγε πόρτα» και το αίτημά της απορρίφθηκε, καθώς -όπως της τονίσθηκε- για να γίνει μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει πρώτα η Αυστρία να πάρει πίσω τα μέτρα που έχει λάβει στα σύνορά της και να δηλώσει έμπρακτα αλλαγή στάσης. Η Αυστρία πολιτεύεται σαν να αποτελεί τμήμα της Αυστρουγγαρίας (σ.σ.: ανάλογες θέσεις έχει και η ουγγρική πλευρά), γεγονός που επεσήμανε και ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς από το Κάιρο, λέγοντας «ορισμένοι εφαρμόζουν εξωτερική πολιτική λες και ζούμε στον 19ο αιώνα…».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ανακάλεσε την Ελληνίδα πρέσβειρα στην Αυστρία για διαβουλεύσεις.

Ν.Σταυρουλάκης

Ζ. Γκάμπριελ: Λείπει η αλληλεγγύη

«Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πνιγεί στους πρόσφυγες» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χθες, τασσόμενος υπέρ της στήριξης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη στιγμή πάντως που ο «δορυφόρος» της, η Αυστρία, κλείνει τα σύνορα και έχει τεθεί επικεφαλής ενός ανθελληνικού κρεσέντο για το Μεταναστευτικό.

«Σε περίπτωση που ανατολικοευρωπαϊκές χώρες κλείσουν τα σύνορά τους, τότε θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων» πρότεινε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και κατηγόρησε τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. για απουσία αλληλεγγύης. «Από τις 28 χώρες-μέλη, οι 23 δεν δέχονται πρόσφυγες» είπε και πρόσθεσε ότι «είναι διαστρέβλωση το να υποστηρίζεται ότι η Γερμανία παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Στην πραγματικότητα, είναι οι 25 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που το παραβιάζουν».

Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, παρά την προσφυγική κρίση, επιμένει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για τη Γερμανία.

Πιτέλα: Εχει γίνει πρόοδος

Κοινό μήνυμα ότι πρέπει όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους και να μην υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση με την ύψωση τειχών «ντροπής» έστειλαν οι Αλέξης Τσίπρας και Τζιάνι Πιτέλα χθες, μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα συνέδεσαν το μεταναστευτικό πρόβλημα με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την αξιολόγηση, η οποία, κατά τον κ. Πιτέλα, είναι εφικτό να ολοκληρωθεί ως το καθολικό Πάσχα και αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οργή Αβραμόπουλου για όσους σηκώνουν φράχτες

Κριτική σε όσους επενδύουν στον λαϊκισμό και τον εθνικισμό με αφορμή την προσφυγική κρίση άσκησε χθες ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Δεν μπορεί τη στιγμή που ένας ευρωπαϊκός λαός αγωνίζεται για να στήσει δομές καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων κάποιοι άλλοι να υψώνουν φράκτες» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Μάλιστα εξέφρασε την οργή του για το γεγονός ότι, την ώρα που η Ευρώπη ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα του Προσφυγικού, εκδηλώθηκαν «οι πρώτες αντιδράσεις από λαϊκιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές κινήσεις» και «άρχισαν τα πρώτα φαινόμενα αμφισβήτησης των θεμελιωδών αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας». Οπως παρατήρησε, με τον τρόπο αυτό «δοκιμάζεται η ενότητα της Ευρώπης».

Ο Ελληνας επίτροπος υπογράμμισε ότι η λύση για το προσφυγικό ζήτημα είναι η οργανωμένη και κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων μας και η συντονισμένη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων που έχουν συμφωνηθεί να μοιραστούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βολές από τον Απ.Τζιτζικώστα

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτόξευσε χτες βολές για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο Προσφυγικό. «Δεν μπορεί μια περιφέρεια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εν προκειμένω, να σηκώσει μόνη της ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα» σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Πρακτορείο FM.

Ο κ. Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν άλλοι πέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, επισήμανε ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς την παραμικρή ενημέρωση τόσο της περιφέρειας όσο και των τοπικών κοινωνιών, και γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών.
«Απορώ με αυτή την κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα