Τα Μνημόνια δολοφόνησαν την Υγεία

Το 60% των χρόνιων πασχόντων δεν έχει χρήματα για τη θεραπεία του και το 30% έχει μειώσει τους γιατρούς

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Πάνω από 8 δισ. ευρώ λιγότερα στις συνολικές δαπάνες της Υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες, επέφερε η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Την ίδια ώρα η συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα σχεδόν διπλασιάστηκε, παρά τις συνεχείς πτώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, έξι στους 10 χρόνια πάσχοντες δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους γιατί δεν έχουν χρήματα και τρεις στους 10 ασθενείς έχουν μειώσει τις επισκέψεις τους σε γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Οι τίτλοι τέλους στην Υγεία καταγράφονται σε μια σειρά από επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τα οποία αποτυπώνουν τις τραγικές μειώσεις που υπέστη τα τελευταία χρόνια ο κλάδος, ειδικά μετά τις πιέσεις της τρόικας για μεγάλη εξοικονόμηση. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον ΣΦΕΕ στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του συνδέσμου με θέμα: «Το φάρμακο: Για ένα βιώσιμο Σύστημα Δημόσιας Υγείας, για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας».

Θεσμοθετημένες

Από τα στατιστικά προκύπτει αύξηση της θεσμοθετημένης συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, από 15,7% κατά μέσο όρο το 2012 σε 26,5% το 2014, και μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για την περίθαλψη στα 183 ευρώ, πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Παράλληλα, το 60% των χρόνιων πασχόντων αντιμετωπίζει προβλήματα στη θεραπεία του λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης, με το 30% να έχει ελαττώσει τις επισκέψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το 20% να έχει μειώσει τις συνολικές δαπάνες υγείας. Επίσης, καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, από περίπου1.600.000 το 2009 σε πάνω από 2.500.000 πέρυσι.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη δημόσια χρηματοδότηση προγραμμάτων ψυχικής υγείας, η οποία έχει μειωθεί κατά 55%, ενώ ο επιπολασμός (η συχνότητα) της κατάθλιψης είναι πλέον δυόμισι φορές μεγαλύτερος.
Παράγοντες του χώρου της Υγείας επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων για την εξοικονόμηση πόρων στην Υγεία αφορούσαν οριζόντια μέτρα περικοπών. Την ίδια ώρα με ρυθμό χελώνας πραγματοποιούνται οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, όπως τα μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο έλεγχος της συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο.

Στο άμεσο μέλλον, πάντως, δεν προβλέπεται ανάκαμψη, καθώς η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το 2018! Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για το φάρμακο έκλεισε στα 1,94 δισ. ευρώ έως το 2018. Ειδικότερα, για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί 545.000.799 ευρώ, το 2017 544.937.200 ευρώ και 544.942.110 ευρώ για το 2018, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Εξετάσεις

Οσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων, το προβλεπόμενο κονδύλι είναι 302.000.000 ευρώ, ενώ για τις πληρωμές των ιδιωτικών κλινικών είναι 235.000.000 ευρώ.
Οι προμηθευτές της Υγείας μιλούν για τεράστια συρρίκνωση της δραστηριότητάς τους εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων και των μόνιμων καθυστερήσεων στις πληρωμές από το Δημόσιο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά της περίθαλψης είναι ότι το 90% των διαγνωστικών κέντρων δηλώνει πως αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του. Το… μάρμαρο, φυσικά, το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, που είδαν τη συμμετοχή τους να αυξάνεται, να μπαίνει πλαφόν σε επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις, να εξαφανίζονται φθηνά σκευάσματα και να υποκαθίστανται από ακριβότερες θεραπείες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα