Η κρίση αποδομεί τον Ελληνα άνδρα!

Τρεις στους 10 κακοποιούνται από τη σύζυγό τους και επτά στους 10 πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας!

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Σοκ και δέος προκαλούν τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας, που εμφανίζει τρεις στους 10 άνδρες στην Ελλάδα να κακοποιούνται από τη γυναίκα τους και επτά στους 10 να πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας!
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, που πραγματοποιήθηκε το 2010, το 72% των Ελλήνων ανδρών υφίσταται λεκτική βία από τις συζύγους, ενώ κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τα θύματα σωματικής βίας σε ποσοστό 31,7%.
Μιλώντας για το θέμα στο Πρακτορείο FM η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Φωτεινάκη υποστήριξε δεν είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις όπου η γυναίκα χαστουκίζει, πετάει αντικείμενα, σπρώχνει ή τραβάει απότομα τον σύζυγό της, τονίζοντας ότι τα στοιχεία της μελέτης ουσιαστικά σταματούν το 2010. «Γι’ αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί, αλλά δεν έχουμε νεότερες καταγραφές» εξήγησε.

Στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία εντοπίστηκαν μάλιστα τα συχνότερα κρούσματα ψυχολογικής βίας στον άνδρα, ενώ όσον αφορά τη σωματική βία η Ελλάδα έρχεται πρώτη με 31,7% και ακολουθούν η Αγγλία με 15,1% και το Βέλγιο με 14,2%.
«Μιλάμε για ελαφράς μορφής σωματική βία, δηλαδή η γυναίκα τραβάει απότομα τον άνδρα της, τον σπρώχνει, του πετάει αντικείμενα, τον χαστουκίζει. Αυτές είναι οι μορφές σωματικής βίας που παρατηρούμε όλο και πιο συχνά πια από τη γυναίκα προς τον άνδρα. Ομως ο άνδρας σπάνια μιλάει γι’ αυτό, γιατί αισθάνεται ότι, αν το αποκαλύψει, τότε νιώθει ότι απειλείται ακόμα περισσότερο η εικόνα του» προσέθεσε η κυρία Φωτεινάκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία που ο άνδρας δέχεται τέτοιους είδους επιθέσεις από τη σύζυγό του είναι η διαρκής τα τελευταία χρόνια αποδόμηση του ρόλου του, ιδιαίτερα εάν έχει χάσει τη δουλειά του λόγω της οικονομικής κρίσης. «Η γυναίκα αγανακτεί πολύ συχνά, γιατί έχει μείνει μόνη σε όλο αυτό. Φυσικά αυτές οι καταστάσεις αφορούν σχέσεις που ούτως ή άλλως δεν είχαν γερά θεμέλια επικοινωνίας και κατανόησης» ανέφερε η κυρία Φωτεινάκη επισημαίνοντας ότι σπάνια ένα ζευγάρι αναφέρει το θέμα της σωματικής βίας στο γραφείο, καθώς η ενδοοικογενεική βία είναι ένα ταμπού που μένει καλά κρυμμένο πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα