«Βόμβα» και στη συμφωνία για τους πρόσφυγες!

Το χθεσινό «τυφλό» χτύπημα στις Βρυξέλλες κάνει ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση για τη χώρα μας

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

«Στον αέρα» πλέον είναι η συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των «28» και της Τουρκίας, μια και το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες κάνει ακόμη δυσμενέστερη την κατάσταση για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί μέσα στη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά ότι οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. θα γίνονται σε εθελοντικό πλαίσιο. Ετσι, με το κλίμα φόβου που επικρατεί, καμία χώρα δεν θα θέλει πλέον να πάρει μετανάστες που θα προέρχονται από την Τουρκία. Μάλιστα, ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν είναι «στον αέρα», καθώς ήδη μια σειρά από χώρες κλείνουν τα σύνορα μεταξύ τους, επιβάλλοντας ελέγχους για λόγους ασφαλείας.

Το χτύπημα συνέπεσε σε μια συγκυρία, στην οποία ο πρωθυπουργός πίεζε και πιέζει τους εταίρους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να υποχρεώσουν την Αγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. Χθες, την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για το Προσφυγικό, έγινε γνωστό το «τυφλό» χτύπημα στις Βρυξέλλες. Κατά την επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ζητήθηκαν από τη Μέρκελ η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και η στήριξη της Ελλάδας σε υλικοτεχνικό επίπεδο.

Πάντως, η ανησυχία της κυβέρνησης για την τήρηση της συμφωνίας είναι έκδηλη, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «θα θέλαμε οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί… χθες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και για τον λόγο αυτόν ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών. Xθες, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα έφτασαν τους 52.207!
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε και εκείνος τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε -η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο-, λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Ιερώνυμος:Υποκριτική η στάση της Ευρώπης στο Μεταναστευτικό!

Tην ευρωπαϊκή υποκρισία σε όλα τα επίπεδα, από την ελληνική κρίση έως το προσφυγικό ζήτημα, στηλίτευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. Σε αυτή τη δημόσια παρέμβαση ο Αρχιεπίσκοπος είπε τα πράγματα με το όνομά τους θέτοντας τους Ευρωπαίους προ των ιστορικών τους ευθυνών, εκτιμώντας ότι αν διατηρήσουν την ίδια υποκριτική στάση, τότε «δεν θα έχουν μέλλον». Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι για την Εκκλησία δεν τίθεται καμία σκέψη διαχωρισμού της από το κράτος, καθώς -όπως είπε- το θέμα έχει εθνική διάσταση.
Ειδικότερα, για το προσφυγικό ζήτημα εμφανίστηκε απαισιόδοξος, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί», «οι πληγές θα είναι πολλές, σε επίπεδο υγείας, εργασίας, φτώχειας, ηθικής» και ότι δεν θα ωφεληθούμε σε εθνικό επίπεδο.

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, στα εγκαίνια του Κοινωνικού Οδοντιατρείου του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής, αναφέρθηκε εκ νέου στην απαράδεκτη στάση της Δύσης. «Οι πολιτισμένοι είναι αυτοί που τους βομβάρδισαν, γιατί άλλοι θέλουν πετρέλαια, άλλοι υπόγεια ευρήματα, και ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στους δρόμους. Οι Ελληνες όμως, οι φτωχοί, δείχνουν την αγάπη και τον πολιτισμό. Η ανθρωπιά και ο πολιτισμός χάθηκε στην Ευρώπη. Και διερωτώμεθα: Εχουμε μία Ευρώπη όπως ξεκίνησε, όπως ήταν από τους θεμελιωτές της; Εγινε η Ευρώπη των συμφερόντων, και όχι της αγάπης» είπε ο κ. Ιερώνυμος.

Και η κυρία Τασία δηλώνει… υπερήφανη

Και η Τασία Χριστοδουλοπούλου τον χαβά της… Την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει από μετανάστες και πρόσφυγες, η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δηλώνει ότι είναι υπερήφανη για την πολιτική που ακολουθήθηκε επί των ημερών της.
Σε συνέντευξή της σε ιταλική εφημερίδα δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, με σεβασμό στη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά και για το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το οποίο αναπτύχθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη». Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας θα συνεχιστούν παρά τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «εφήμερη». «Καμία συμφωνία δεν μπορεί να εμποδίσει τα άτομα αυτά να αφήσουν πίσω τους τη βαρβαρότητα και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Επιτέθηκε ταυτόχρονα στην Ευρώπη τονίζοντας ότι «όπως την είχαμε γνωρίσει και ονειρευτεί, δεν υπάρχει πια» και πως είναι «θρασύδειλη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα».


{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα