Η αλήθεια για τον… τεράστιο δημόσιο τομέα

Μύθος ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των υπαλλήλων! Μόνο 200.000 δουλεύουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών! Κατέχουν πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Οι πολίτες που πηγαίνουν στα γκισέ των δημόσιων υπηρεσιών για να εξυπηρετηθούν λαμβάνουν συνήθως την απάντηση: «Περάστε σε μερικές ημέρες, έχουμε έλλειψη προσωπικού». Οι μερικές ημέρες μπορεί να γίνουν και μήνες. Ειδικά όσοι χρειάζονται επειγόντως βεβαιώσεις από το Δημόσιο… έμπλεξαν! Αιτία; Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που καταρρίπτει τον μύθο του δήθεν διογκωμένου δημόσιου τομέα (που φταίει για όλα τα δεινά της χώρας) και, όπως αποδεικνύεται, σκόπιμα καλλιεργήθηκε από εγχώριους πολιτικούς αλλά και από τους δανειστές.
Στα χρόνια του Μνημονίου, από το 2009 έως το 2015, αποχώρησαν ή αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν 125.994 δημόσιοι υπάλληλοι (18%), ενώ από το εναπομείναν προσωπικό, το 61% είναι γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί και κληρικοί. Επομένως οι «πραγματικοί» δημόσιοι υπάλληλοι που «τρέχουν» το κράτος είναι λιγότεροι από 200.000.

Μάλιστα, οι «στρόφιγγες» παραμένουν κλειστές, με συνέπεια η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού και τη λειτουργία του κράτους να οξύνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με βάση τα δεδομένα του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, στα τέλη του 2009 υπηρετούσαν 692.907 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έπειτα από έξι χρόνια Μνημονίου, στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, ο αριθμός τους υποχώρησε στους 566.913. Αποχώρησε, δηλαδή, το 1/5 των δημοσίων υπαλλήλων και, μάλιστα, σε ορισμένες περιόδους που συνδέονται με επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό η «έξοδος» ήταν αθρόα. Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις γίνονταν με το σταγονόμετρο, ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς, όπως αυτοί της Υγείας, της Παιδείας και της Αμυνας, με συνέπεια τα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα να είναι δυσεπίλυτα. Κι αυτό ενώ το «εμπάργκο» στις προσλήψεις δεν έχει ακόμη αρθεί.

Τον μύθο του «διογκωμένου» δημόσιου τομέα επιβεβαιώνουν και στοιχεία του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία επίσης σκόπιμα «θάβονταν» τα προηγούμενα χρόνια, για να φτάσει σήμερα η κατάσταση στο απροχώρητο, με τους Ελληνες να μη βρίσκουν γιατρούς και νοσηλευτές ή ορισμένα σχολεία να έχουν αδειάσει από εκπαιδευτικούς. Η Ελλάδα το 2009 (δηλαδή την περίοδο προ το Μνημονίου) ξόδευε ως ποσοστό του ΑΕΠ ποσά μικρότερα από τον μέσο όρο των «27» της Ε.Ε. για τον δημόσιο τομέα και με μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, οι χώρες που είχαν συγκριτικά μικρότερο δημόσιο τομέα ήταν τριτοκοσμικές ή υποανάπτυκτες. Το βασικό μειονέκτημα του ελληνικού δημόσιου τομέα δεν ήταν το μέγεθος, αλλά η «επιλεκτική» σπατάλη για κρατικές προμήθειες. Ωστόσο, για την πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Αποδιοπομπαίος τράγος ήταν το προσωπικό. Και ποιο προσωπικό; Αυτό που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι από το πλέον καταρτισμένο και μορφωμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, το 39,68% (225.956) των δημοσίων υπαλλήλων είναι επιπέδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και το 9,35% (53.030) είναι κατηγορίας τεχνολογικής εκπαίδευσης. Δηλαδή, σχεδόν οι μισοί (49,08%) είναι απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αγγίζει το 19,70% και το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι μόλις 6,02%. Το υπόλοιπο 24,27% του προσωπικού είναι ειδικών θέσεων, που σημαίνει ότι μπορεί μεταξύ αυτών να είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Από τους 566.913 δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούσαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, οι 78.183 είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι 68.111 στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας, οι 67.761 καθηγητές, οι 67.651 δάσκαλοι, οι 30.333 νοσηλευτικό προσωπικό, οι 7.271 γιατροί και οι 9.298 κληρικοί. Ολοι μαζί αποτελούν το 61% του δημόσιου τομέα. Από τα στοιχεία δε του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκύπτει ότι η μη ανανέωση του προσωπικού κάνει το Δημόσιο πιο «γερασμένο», αφού οι 298.169 υπάλληλοι είναι άνω των 45 χρόνων και οι υπόλοιποι 268.731 είναι μικρότερης ηλικίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυνάμει συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και, αν αναλυθούν τα στοιχεία αποχωρήσεων (αποχωρούσαν περίπου 1.000 άτομα κάθε μήνα ενώ το 2015 συνολικά 15.925) και συνδυαστούν με τις νέες δυσμενείς αλλαγές που επίκεινται στο Ασφαλιστικό, φαίνεται ότι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα έχει συνέχεια, προκαλώντας περαιτέρω διάλυση του κράτους.

«Ακρωτηριασμένο» από τα Μνημόνια

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την προπαγανδιστική εκστρατεία από εκδοτικά συγκροτήματα που συστηματικά συκοφάντησαν το Δημόσιο, επιχειρώντας να κατευθύνουν την κοινή γνώμη, η πραγματική εικόνα δείχνει τις δημόσιες υπηρεσίες γυμνές, δραματικά αποψιλωμένες από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό. Τα επίσημα στοιχεία αφενός αποκαλύπτουν το μέγεθος της εξαπάτησης όσων ακόμη κάνουν λόγο για υπερτροφικό Δημόσιο και αφετέρου αποτυπώνουν τον βαθμό της ραγδαίας συρρίκνωσης προσωπικού στα χρόνια της κρίσης.
Επειτα από έξι χρόνια κρίσης και άγριων περικοπών, με ακρωτηριασμένο ήδη τον δημόσιο τομέα, η επωδός των «παπαγάλων» ότι για τη χρεοκοπία της Ελλάδας φταίει το «μεγάλο Δημόσιο» καταρρέει καθημερινά και παταγωδώς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα