Η μεσαία τάξη «τρώει» τώρα από τα έτοιμα

Σηκώνουν τις καταθέσεις (που μειώθηκαν) για να τα βγάλουν πέρα

Χέρι στις καταθέσεις τους αναγκάστηκαν να βάλουν οι πολίτες τον προηγούμενο μήνα λόγω της φοροκαταιγίδας και των υπόλοιπων υποχρεώσεων. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι οι οποίοι έσπασαν ακόμΗ και προθεσμιακές καταθέσεις, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις. Κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 541.000.000 ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 121,68 δισ. ευρώ, έναντι 122,23 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Μάλιστα, σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος ’15 – Φεβρουάριος ’16) η μείωση των καταθέσεων αγγίζει το 13,4%, ενδεικτικό της οικονομικής ασφυξίας που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η μείωση των μισθών, η αδυναμία εύρεσης εργασίας, η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς και, φυσικά, η αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων από τα αλλεπάλληλα μέτρα ανάγκασαν τους περισσότερους πολίτες να… φάνε από τα έτοιμα, προκειμένου να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα. Να αντλήσουν πόρους από τις οικονομίες μιας ζωής για να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα.

Πάγιες ανάγκες

Οι αποταμιεύσεις εξανεμίστηκαν για να πληρωθούν πάγιες ανάγκες και για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις, καθώς μήνα με τον μήνα οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι αναγκάζονται να «τρώνε» από τα έτοιμα λόγω των συνεχών μειώσεων στα εισοδήματά τους.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ουσιαστικά αποτυπώνουν τη δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από το τέλος Ιουνίου, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Οσον αφορά τα δάνεια, οι τράπεζες χορήγησαν ακόμη λιγότερα τον προηγούμενο μήνα. Η χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 295.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση τον Φεβρουάριο να καταγράψει μείωση κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα