Εκλεισε στόματα ο Παπαγγελόπουλος

Βατερλό για Βενιζέλο στην Επιτροπή Θεσμών, που παραδέχθηκε όλα όσα δεν είπε στην Ολομέλεια 

Για… μαλλί πήγαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οι Βενιζέλος και Βορίδης, αλλά ιδιαίτερα ο πρώτος βγήκε κουρεμένος, καθώς η προσπάθειά του να εκθέσει τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αρμόδιο για τη Διαφθορά Δημήτρη Παπαγγελόπουλο του γύρισε μπούμερανγκ.

Ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε να ομολογήσει (κάτι που δεν έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο Πάνος Καμμένος το αποκάλυψε) τη συμμετοχή συγγενικού προσώπου του στη Marfin, καθώς και δυο ραντεβού που είχε με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, πήρε αέρα, λέγοντας ότι αυτός εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και όχι ο Σηφουνάκης (!), όμως στην επιτροπή δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του για τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης από μέλη της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Από τη μεριά του, ο Μάκης Βορίδης, που μπήκε με εντολή Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (πήρε τη θέση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη), άφησε τον Βενιζέλο να εκτεθεί, καλύπτοντας τα νώτα του. Σε δύσκολη θέση βρέθηκε και το έτερο μέλος της Ν.Δ. στην επιτροπή, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που σφυροκοπήθηκε, εκτός των άλλων, και από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Μόνο την ώρα που αποχώρησε για λίγο ο βουλευτής της Χ.Α. από την αίθουσα τόλμησε χαμηλόφωνα και εκτός μικροφώνου, σύμφωνα με πληροφορίες μέλους της επιτροπής, να αντιδράσει, λέγοντας ότι δεν ισχύουν αυτά που είπε ο Κασιδιάρης. Λίγος αποδείχθηκε στη συζήτηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ήταν ανέτοιμος και έπεσε σε αντιφάσεις, που διόρθωνε εκ των υστέρων.

Ξεκαθάρισμα

Από τη μεριά του, ο Δ. Παπαγγελόπουλος όχι μόνο καθάρισε το όνομά του από «γκρίζες υποθέσεις», αφού έγινε σαφές ότι δεν είχε εμπλακεί ούτε στη διερεύνηση της αυτοκτονίας (;) του Τσαλικίδη ούτε στο θέμα των υποκλοπών, αλλά και πέρασε στην αντεπίθεση, αποκαλύπτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση για να προωθήσει συγκεκριμένο δικαστικό «καθάρισε» 11 συναδέλφους του στις κρίσεις!

Χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογός του με τον κ. Βενιζέλο, όταν του είπε ότι διαβάζει την «Εφημερίδα των Συντακτών», για να του απαντήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι διαβάζει κυρίως τη «δημοκρατία», τον μόνιμο πονοκέφαλο του τέως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με τις αποκαλύψεις που έχει κάνει για εκείνον.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

«Γιατί να μην δεχτώ τον Τσατσάνη στο γραφείο; Αβατο είναι; Αγιον Ορος;»

Μολονότι (για ακόμη μία φορά) ο χρόνος ήταν περιορισμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όχι μόνο δεν άφησε καμία αιχμή αναπάντητη, αλλά προέβη και σε αποκαλύψεις! Αρχικά χαρακτήρισε «μνημείο υποκρισίας, ανακρίβειας και ψευδολογίας» την εναντίον του επίθεση, ενώ μίλησε για «ερασιτεχνική προσπάθεια» να τον σπιλώσουν.
Μάλιστα απάντησε με στοιχεία σχετικά με το «μακροβούτι» που γινόταν παλαιότερα στις προαγωγές των δικαστικών. «Εγώ έχω έναν κατάλογο εδώ από προηγούμενες κυβερνήσεις που για μια προαγωγή μόνο ενός προσώπου υπήρχαν εννέα και 11 παραλείψεις, το οποίο, αν το πολλαπλασιάζουμε επί 15 (περιπτώσεις), μας βγάζουν 150 παραλείψεις. Γι’ αυτό θέλω να πω ότι είναι υποκριτικά, τουλάχιστον, όσα αφορούν την επίθεση σε βάρος μου από την κυρία Τσατάνη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ «κάρφωσε» και όσους έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες: «Θέλω να πω όμως ότι για μία αντίστοιχη ενέργεια της κυρίας Θάνου είχε ξεσηκωθεί μέγας θόρυβος. Η απάντηση σήμερα της κυρία Κουτζαμάνη σε αρχηγό πολιτικού κόμματος (σ.σ. εννοούσε τον Πάνο Καμμένο) δεν αποτελεί θέμα;»

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέλυσε το σκεπτικό του σχετικά με τη συνάντησή τους: «Θεώρησα, αφού την είδα, ότι ήρθε να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνει πειθαρχικό εναντίον της. Θεμιτό. Δεν ξέρω αν ήταν εξαρχής σχεδιασμένο ή μετά το εκμεταλλεύτηκαν. Αρχικά θεωρώ ότι ήρθε ανθρώπινα. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μαφιόζικο χτύπημα εναντίον μου» είπε και (λογικά) αναρωτήθηκε: «Γιατί να μην τη δεχθώ; Μου ζητά να με δει για προσωπικό θέμα. Τι είμαι, άβατο; Το Αγιον Ορος; Δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης. Αν της έλεγα “βάλε την αρχείο ή άσκησε δίωξη”, θα ήταν παρέμβαση. Αλλά δεν μιλήσαμε για την υπόθεση».

Ερωτήματα

Επί της ουσίας της υπόθεσης ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι στην αναφορά της η κυρία Τσατάνη δεν αναφέρει τίποτα. «Μόνη της λέει ότι τη συμβούλευσα, μετά την πίεσα, μετά την απείλησα. Τι πράγμα; Να γυρίσει τη δικογραφία στην κυρία Ράικου. Σας υπενθυμίζω, το λέω και στην επιστολή μου στον Πρόεδρο απαντώντας στην κυρία Τσατάνη, τα είχαν γράψει δύο μήνες πριν ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός Τύπος, ότι αφαιρέθηκε η δικογραφία ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης. Εχω και τα σχετικά στοιχεία» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Εάν είχα το παραμικρό ενδιαφέρον για την υπόθεση Βγενόπουλου, άρα πίεζα την Τσατάνη ή επενέβαινα στη Δικαιοσύνη, δεν θα αναφερόμουν στις απαντήσεις που μου έδωσε η κυρία Τσατάνη, ο κ. Ντογιάκος και ο κ. Παντελής».

Ακόμα, αποκάλυψε ότι ο κ. Βγενόπουλος τού ζήτησε ραντεβού, αλλά δεν τον δέχτηκε, ενώ μίλησε για «διάφορα κυκλώματα στη Δικαιοσύνη από δικηγόρους που πάνε και λένε διάφορα κατά υπουργών».

Διπλό «αυτογκόλ» από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

«Αυτογκόλ» έβαλε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς ουσιαστικά ομολόγησε ότι είχε επαφές (και μάλιστα όχι μόνο μία) με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ότι συγγενικό του πρόσωπο (ο εξάδελφος της συζύγου του Αλέξανδρος Μπακατσέλος) έχει μετοχές στη Marfin.
«Τον κ. Βγενόπουλο δεν τον είχα συναντήσει ποτέ στη ζωή μου, τον συνάντησα τον Δεκέμβριο του 2014 στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν με επισκέφθηκε για να διαμαρτυρηθεί για το εξής ζήτημα: μια σλοβακική τράπεζα είχε προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά της μείωσης του ελληνικού χρέους με το κούρεμα των ομολόγων, και βασικός μέτοχος της τράπεζας αυτής ήταν μια κυπριακή εταιρία» είπε αρχικά και λίγο αργότερα αποκάλυψε και τη δεύτερη (καυτή) συνάντηση!

«Υστερα από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2015, μου ζήτησε να με ξαναδεί στο γραφείο μου επισήμως -αυτό ανακοινώθηκε στα μέσα ενημέρωσης- για τα θέματα δικαιοσύνης, λέγοντάς μου ότι ενημέρωσε επώνυμα και προβεβλημένα στελέχη της αντιπολίτευσης αλλά και στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της κυβέρνησης και μου είπε τις απόψεις του για διάφορα θέματα, τα οποία άπτονται του χώρου δικαιοσύνης». Επίσης ισχυρίστηκε ότι δύο συναντήσεις δεν έχουν σχέση. «Επειδή υπήρξαν δύο επίσημες συναντήσεις, τόσα χρόνια μετά την εμφάνιση του κ. Βγενόπουλου στον δημόσιο βίο της χώρας, αυτό συνιστά σχέση μαζί μου;» αναρωτήθηκε χωρίς προφανώς να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της ομολογίας του.

ΑΘανασίου: Δεν είναι η φωνή του Σαμαρά στα ηχητικά

Το σφυροκόπημα του Ηλία Κασιδιάρη στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου έμεινε ουσιαστικά αναπάντητο από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ο κ. Αθανασίου ισχυρίστηκε ότι στο περίφημο ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγεται ο κ. Σαμαράς να δίνει εντολή «ειδικής μεταχείρισης» σχετικά με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προς τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο, δεν ακούγεται η φωνή του πρώην πρωθυπουργού, αλλά κάποιου άλλου!

Το ακριβές απόσπασμα της παρέμβασής του (είναι απολύτως ασύντακτο, δείγμα της ταραχής του) έχει ως εξής: «Οσον αφορά, όμως, το άλλο ηχητικό ντοκουμέντο το οποίο υπάρχει, εδώ έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη, πρόσφατα μάλιστα πριν μερικούς μήνες, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήταν, αλλά δεν έχει σημασία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ανάμειξη με αυτό, αλλά εννοώ ότι δεν ήταν η Ν.Δ. για να υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση και, σαφέστατα, οι πραγματογνώμονες αποφαίνονται ότι η φωνή δεν είναι του Σαμαρά. Τελεία και παύλα».

Την ίδια ώρα παραδέχτηκε ότι τηλεφώνησε στην προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών για να ενημερωθεί εάν άρχισε η δίκη της Χρυσής Αυγής και σε ποιο στάδιο πού βρίσκεται, διότι εκείνη την περίοδο ο ίδιος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες. «Η ενημέρωση δεν σημαίνει παρέμβαση στο έργο και, εξάλλου, την ημέρα που πήρα εγώ απολογείτο ο κ. Παναγιώταρος» συμπλήρωσε.

Σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» ο Παρασκευόπουλος

Την ουρά του απέξω (ανεξήγητα) επιχείρησε να βγάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος κατάφερε να υποπέσει σε «γκάφα», όταν στοιχήθηκε με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Σε μια αποστροφή του λόγου του σημείωσε ότι θέση του είναι ότι «ούτε καν φιλική συζήτηση δεν θα επιτρεπόταν να γίνει με πρωτοβουλία μάλιστα δικαστή που χειρίζεται μια συγκεκριμένη υπόθεση».

Μόλις, βέβαια, κατάλαβε τι ακριβώς είχε πει, επιχείρησε ουσιαστικά να ανασκευάσει. «Θέλω να σας πω ότι πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει μια διάστιξη ανάμεσα σε μια συζήτηση, η οποία αφορά το πρακτέο σε μια δικαστική υπόθεση και σε μια φιλική συζήτηση. Ισως και η συζήτηση κάποιων αφηρημένων νομικών θεμάτων, τα οποία δεν συσχετίζονται άμεσα με κάποια υπόθεση, ανάμεσα σε δύο λειτουργούς να είναι θεμιτή» υπογράμμισε λίγο αργότερα, προχωρώντας σε στροφή 180 μοιρών.

Την ίδια ώρα, βέβαια, υπερασπίστηκε πλήρως, παρά τις προτροπές του κ. Βενιζέλου, την επιστολή της κυρίας Θάνου προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Πρέπει να πω ότι έλαβα πρόγνωση οπωσδήποτε, την αξιολόγησα ως μια προσωπική επιστολή» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μνημόνευσα μόνο την επιστολή, αλλά εκτίμησα και το περιεχόμενο, το οποίο μου φάνηκε ότι σε τίποτα δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα ή στην πολιτική ζωή της χώρας».

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα