Γιαούρτια, στιλέτα και καβγάδες στα νησιά που βράζουν

Στα δύο  η Χίος, ξύλο στη  Λέρο, «εξέγερση» σε hot spot της Σάμου και κωμωδία στη Λέσβο!

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, με «εξεγέρσεις» σε hot spots, αψιμαχίες μεταξύ κατοίκων, επεισόδια και… γιαούρτια σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων αλλά και… ξύλο μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανδρών του Λιμενικού για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Οσον αφορά τη Χίο, έχει χωριστεί πλέον στα δύο, με τους κατοίκους που αντιδρούν στην παρουσία προσφύγων και μεταναστών να συγκρούονται με «αλληλέγγυους», έξω από το δημαρχείο. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η ατμόσφαιρα… μύριζε μπαρούτι με φραστικές επιθέσεις, ύβρεις, γιαούρτια και… ιπτάμενους καφέδες, ενώ στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πλατεία Βουνακίου και την οδό Δημοκρατίας τραυματίστηκαν ένας πολίτης και ένας εικονολήπτης ξένου τηλεοπτικού σταθμού. Χθες, πάντως, ξεκίνησε η εκκένωση του λιμανιού, όπου είχαν καταλύσει πρόσφυγες, τις τελευταίες ημέρες.

Στη Λέρο, ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Κόλλιας, δημοτικοί σύμβουλοι και περίπου 250 πολίτες προσπάθησαν να μπλοκάρουν την άφιξη 220 προσφύγων και μεταναστών, από τη Χίο, εμποδίζοντας την προσέγγιση του πλοίου στην προβλήτα που βρίσκεται έξω από τη ναυτική βάση. Ωστόσο, με υπόδειξη του Λιμενικού, το πλοίο που μετέφερε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έδεσε τελικά σε άλλο σημείο, αιφνιδιάζοντας τους συγκεντρωμένους πολίτες, αποβίβασε τους πρόσφυγες σε χρόνο ρεκόρ και αναχώρησε.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι 250 κάτοικοι που… ξεγελάστηκαν από το Λιμενικό και την Αστυνομία αποφάσισαν να ζητήσουν τον λόγο από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου και να κλείσουν τον δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ένας δημοτικός σύμβουλος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στη Σάμο, οι πρόσφυγες και μετανάστες, που φιλοξενούνται στο hot spot του νησιού, ξεσηκώθηκαν και απαίτησαν από τους αστυνομικούς να ανοίξουν τις πόρτες και να τους αφήσουν να φύγουν. Κάποιοι επιχείρησαν να ρίξουν την κεντρική πόρτα, άλλοι έβγαλαν μαχαίρια και απείλησαν τους αστυνομικούς με σπασμένα γυαλιά, ενώ, όταν τελικά άνοιξαν οι πόρτες, 250 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους φτάνοντας ως την παραλιακή οδό.

Την ίδια ώρα, στη Λέσβο, επεισοδιακά εξελίχθηκε η επιχείρηση επαναπροώθησης 150 μεταναστών στην Τουρκία, καθώς τρία άτομα («αλληλέγγυοι» κατά δήλωσή τους) έπεσαν στη θάλασσα και γαντζώθηκαν στην άγκυρα του σκάφους προκειμένου να εμποδίσουν την αναχώρησή του.

Πάρτι στην Ειδομένη από «αλληλέγγυους»!

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η ζημιά που προκαλούν οι διάφοροι υποτιθέμενοι «αλληλέγγυοι» στην Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στον χώρο βρίσκονται «αλληλέγγυοι» όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως δεν διανέμουν πλέον φανερά ανακοινώσεις, αλλά λειτουργούν «στόμα με στόμα». «Λένε στους απελπισμένους ανθρώπους πως τα σύνορα από μέρα σε μέρα θα ανοίξουν και ότι πρέπει να είναι στην περιοχή, για να προλάβουν να περάσουν» αναφέρει πηγή της εφημερίδας. Μάλιστα, πριν από περίπου πέντε μέρες, έκανε την εμφάνισή της μια ομάδα μερικών δεκάδων μαυροφορεμένων Γερμανών αναρχικών, οι οποίοι περιφέρονται στον χώρο του καταυλισμού μιλώντας με μετανάστες, φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας τα πάντα, χωρίς φυσικά κανείς να τους ελέγχει.

Παράλληλα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ειδομένη έστησαν ένα αυτοσχέδιο τζαμί σε αντίσκηνο, ώστε να μπορούν να προσεύχονται.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές των Σκοπίων συνεχίζουν να αντιδρούν με βία ακόμη και στη θέα των προσφύγων και μεταναστών. Βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες δύο μέρες στο διαδίκτυο δείχνει ένα παιδί να επιχειρεί να περάσει το μεταλλικό φράγμα. Ενας από τους αστυνομικούς από την πλευρά των Σκοπίων το αντιλαμβάνεται και αρχίζει να το χτυπά με το γκλομπ του. Το προσφυγόπουλο μπλέκεται στα συρματοπλέγματα και τελικά πέφτει προς τα πίσω, σε κατάσταση λιποθυμίας.

Αρ. Μάτιος

Ενημερωτικό φυλλάδιο για να εκκενωθεί το λιμάνι

Την ώρα που οι άνδρες του Λιμενικού προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες να μαζέψουν τις σκηνές τους από το λιμάνι του Πειραιά και να επιβιβαστούν στα πούλμαν με προορισμό τα Κέντρα φιλοξενίας, ένα νέο φυλλάδιο, στα αραβικά, ήρθε να δυσχεράνει το έργο τους, καθώς τους καλεί να παραμείνουν στον ΟΛΠ και να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή! Το φυλλάδιο, που διακινήθηκε από αγνώστους, προτρέπει πρόσφυγες και μετανάστες να μη φύγουν από το λιμάνι, με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα φιλοξενίας δεν είναι καλές,.

Σύμφωνα, πάντως, με τον σχεδιασμό του Λιμενικού, η πύλη Ε3 εκκενώνεται, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα με την αυξημένη κίνηση στο λιμάνι, την περίοδο του Πάσχα, ενώ σταδιακά θα αδειάσει και η πύλη Ε2, με τους Αφγανούς να μεταφέρονται στο Κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά και τους Σύρους πρόσφυγες να μπαίνουν στα πούλμαν για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το υπουργείο Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην παραπληροφόρηση, θα μοιράζει από τη Δευτέρα ενημερωτικό φυλλάδιο. Σε αυτό καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον Πειραιά και την Ειδομένη και «να κλείσουν τα αυτιά τους σε διακινητές που τους τάζουν ότι θα τους πάνε στην Ευρώπη γιατί λένε ψέματα». Τους προτρέπει, ακόμα, να γραφτούν στους επίσημους καταλόγους για να καταστεί εφικτή η μετακίνηση τους στην Ευρώπη, πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο στα Κέντρα φιλοξενίας.

Απειλές Ερντογάν 

Αστραψε και βρόντηξε (πάλι) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας ότι η χώρα του δεν θα πάρει πίσω Σύρους πρόσφυγες από την Ευρώπη, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της!
Βάσει της συμφωνίας για το Προσφυγικό, όλοι οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά μετά τις 20 Μαρτίου θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ως αντάλλαγμα, για κάθε Σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία ένας άλλος θα πηγαίνει νόμιμα στην Ευρώπη απευθείας από την Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. υποχρεούται να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες και να επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

ΣΕΒΕ: Ζημιά 2.000.000 € λόγω αποκλεισμού!

Σε περίπου 2.000.000 ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβαρύνσεις στις μεταφορές από τον πρόσφατο αποκλεισμό της κύριας σιδηροδρομικής σύνδεσης της χώρας με την Ευρώπη, στην Ειδομένη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μελών-διαμεταφορέων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Οι εταιρίες που βλέπουν τα προϊόντα τους να χάνουν τις ημερομηνίες παράδοσης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν έχουν άλλη επιλογή από την προώθησή τους μέσω Βουλγαρίας, μια διαδρομή που είναι περίπου 30% ακριβότερη, ενώ δημιουργεί καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης και τήρησης των προθεσμιών, με επιπτώσεις στους εξαγωγείς (ρήτρες, αποζημιώσεις), στους λοιπούς εμπλεκομένους στη σιδηροδρομική μεταφορά, αλλά και στην πολλαπλώς πληγείσα αξιοπιστία της χώρας και των επιχειρήσεών της στους συνεργάτες του εξωτερικού» τονίζει ο ΣΕΒΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει το Προσφυγικό ωρολογιακή βόμβα για τις επιχειρήσεις, αναφερόμενος τόσο στα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη όσο και στην εκρηκτική κατάσταση στους αυτοσχέδιους κατακλυσμούς λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Δήμοι της Μακεδονίας απαιτούν τα στρατόπεδα!

Κραυγή αγωνίας των δήμων της κεντρικής Μακεδονίας. Ζητούν να εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που τελεί υπό διαβούλευση, τα στρατόπεδα που βρίσκονται εντός των πόλεων και να αποδοθούν στους δήμους.
Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), οι παραπάνω χώροι πρέπει να αξιοποιηθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε την άποψη να δοθούν τα εντός πόλεως στρατόπεδα στους δήμους και να μετακινηθούν όσες στρατιωτικές μονάδες βρίσκονται σε αυτά εκτός του αστικού ιστού.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έρχεται  16 Απριλίου

Οι προκαθήμενοι τόσο της Ορθοδοξίας όσο και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα βρεθούν μαζί το Σάββατο, 16 Απριλίου, στη Λέσβο για να συναντήσουν τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί. Στη μεγάλου συμβολισμού συνάντηση -οικουμενικής σημασίας τη χαρακτήρισε το Βατικανό- του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο, στην οποία θα συμμετέχει και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, η πνευματική ηγεσία του χριστιανικού κόσμου περιθάλπει με αλληλεγγύη και ανθρωπισμό τα θύματα της πιο σκληρής σύγκρουσης που μαίνεται στον ισλαμικό κόσμο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Βατικανού, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και η μεγάλη δοκιμασία στο μέτωπο του Αιγαίου, απαιτεί αλληλεγγύη και αίσθηση ευθύνης από όλη την κοινότητα των πιστών.

Η ζήτηση για διερμηνείς έχει χτυπήσει κόκκινο

Τεράστιες είναι οι ανάγκες για διερμηνείς με την «έκρηξη» των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, όπως διαπιστώθηκε σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά 15.000 ενέργειες διερμηνείας, όπως αποκάλυψε στην ημερίδα η επικεφαλής του τομέα διερμηνείας της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση Αντιγόνη Αγγελάκη.
«Αν και στην οργάνωσή μας εργάζονται 200 διερμηνείς σε εβδομαδιαία βάση, εντούτοις οι ανάγκες που έχουν προκύψει είναι πολύ μεγαλύτερες» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον διπλάσιοι διερμηνείς! «Η ΜΕΤΑδραση αριθμεί 471 διερμηνείς που μιλούν 30 γλώσσες και διαλέκτους» συμπλήρωσε η κυρία Αγγελάκη και επισήμανε ότι υπάρχει δυσκολία στην εύρεση διερμηνέων της διαλέκτου κιρμαντζί της κουρδικής γλώσσας.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα