Εισαγγελέας για τις ελλείψεις φαρμάκων

Μετά την ανάδειξη του ζητήματος πρωτοσέλιδα από τη «δημοκρατία» για τα 130 σκευάσματα που αγνοούνται

Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού

Μεγάλη έρευνα διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα! Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ανέδειξε η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 22 Μαρτίου 2016, όπου έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε περισσότερα από 130 φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως κατήγγειλαν φαρμακοποιοί.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση διατάχθηκε έπειτα από εξώδικο που είχε κατατεθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά και η τυχόν ποινική ευθύνη φαρμακευτικών εταιριών.
Χθες, για αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

«Μετά από καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τις ελλείψεις. Ηρθα εδώ και την ενημέρωσα με στοιχεία. Θα φέρουμε και νέα στοιχεία, γιατί μας ζητήθηκε ένας πιο εμπεριστατωμένος φάκελος. Ειδικά αυτή την εποχή με τους πρόσφυγες, αλλά και τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η ανάγκη ύπαρξης όλων των φαρμάκων είναι εντονότατη. Αναφέραμε ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα, εταιρίες και φαρμακαποθήκες που δεν εφοδιάζουν την αγορά και κάνουν εξαγωγές. Ζητούμε την παρέμβαση του ΕΟΦ» τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Λουράντος.

Οπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», πάνω από 130 φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και αφορούν θεραπείες για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, σκευάσματα για το Πάρκινσον, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά, κολλύρια για τα μάτια και αντιαλλεργικά.

Βάζουν τέλος στα διημερεύοντα

Σε άρση των διημερεύσεων από τις 4 Μαΐου καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Το μέτρο, που στην Αττική θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες καθώς δεν θα λειτουργούν τα φαρμακεία συνεχώς, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ (διημερεύοντα), εκτός αργιών και Σαββατοκύριακου.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα προέκυψε μετά τη διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακοποιών (ανοιχτά το Σάββατο και τα απογεύματα της Δευτέρας – Τετάρτης). Ωστόσο, αυτό το μέτρο προκάλεσε χάος καθώς άλλα φαρμακεία αποφάσισαν να λειτουργούν με το κλασικό ωράριο, άλλα με το ελεύθερο ωράριο και άλλα να διανυκτερεύουν!

Πρωτοβάθμια Υγεία: Υποστελέχωση αλλά και γενική διάλυση

Εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη λειτουργία των Πολυϊατρείων και των Κέντρων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Ιατρικού Συνεδρίου Επαγγελματικής Πρακτικής, το οποίο διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η «ακτινογραφία» των Κέντρων Υγείας και των Μονάδων του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα αποδεικνύει τη δραματική υποστελέχωση και την υπολειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, σε 29 δήμους δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός στις Μονάδες Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια ώρα χωρίς παιδίατρο έχουν μείνει περισσότεροι από 62 δήμοι σε όλη τη χώρα, ενώ 107 δήμοι δεν έχουν γυναικολόγο. Επιπλέον, σε 136 δήμους δεν υπάρχει καρδιολόγος και στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει κανένας ειδικευμένος γιατρός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεράστιες ευθύνες για τη διάλυση της ΠΦΥ, αφού σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας οι ασθενείς αναγκάζονται να διανύσουν πολύ μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται.

Μόνο λόγια

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε και στο «πρόγραμμα του γιατρού της γειτονιάς», που σκέφτεται να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου λέγοντας ότι «πρόσφατα παρουσίασε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί ασκήσεις επί χάρτου και δεν έχει καμιά ρεαλιστική εφαρμογή και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα». Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ από το συνέδριο, παρά το γεγονός ότι είχαν κληθεί να συμμετάσχουν.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα