Φεστιβάλ ύπνου κάτω από τη «Στέγη»

Καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Μορφέα, δρώμενα, πιτζάμα πάρτι και κλινική για εξέταση διαταραχών σε ένα πρωτότυπο «πρότζεκτ»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ενα φεστιβάλ αφιερωμένο στον ύπνο δεν θα μπορούσε να «γεννηθεί» πουθενά αλλού, παρά μόνο σε μια… «Στέγη»! Ο πολιτιστικός οργανισμός του Ιδρύματος Ωνάση, από σήμερα και έως τις 19 Ιουνίου, μας προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο και σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τον Μορφέα να πρωταγωνιστεί! Το «Υπνος Project», που παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, προσεγγίζει το μείζον θέμα του ύπνου μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές, κείμενα, δημόσιες συζητήσεις και μια μεγάλη έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ενώ στις πιο ευφάνταστες δράσεις του συγκαταλέγονται η κλινική ύπνου που θα στηθεί στη «Στέγη», αλλά και ένα πιτζάμα πάρτι, στο οποίο είμαστε όλοι προσκεκλημένοι!

Η κεντρική έκθεση του πολυποίκιλου αυτού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τόσο στους χώρους της «Στέγης» όσο και στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, που βρίσκεται στη Βασιλίσσης Αμαλίας 56. Στη μεγάλη αυτή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει περίπου 65 αριστουργήματα που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ζωγραφικής. Μεταξύ αυτών και ο πίνακας «Κοιμισμένη ανθοπώλης» του Γεωργίου Ιακωβίδη, το έργο «Γυμνό» του Γιάννη Μόραλη, αλλά και το «Παιδί ημίγυμνο» του Πολυχρόνη Λεμπέση. Πρόκειται για δημιουργίες που προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης (η οποία εδώ και αρκετό καιρό παραμένει κλειστή στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασής της), ενώ άλλα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, καθώς και από αρκετά πολιτιστικά ιδρύματα.

Οπως αναφέρουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος, το πρότζεκτ επικεντρώνεται στον ύπνο, σε εκείνο το λιγότερο εξερευνημένο τμήμα της ζωής και του φαντασιακού μας. «Είναι εκείνο το τμήμα όπου πιστεύουμε πως οι δραστηριότητές μας αναστέλλονται και αποσυρόμαστε για να ανασυνταχθούμε σωματικά και ψυχικά, όπου πιστεύουμε ότι παύουν η κοινωνική δραστηριότητα και τα βάρη της. Είναι ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα γύρω από το τμήμα της ζωής μας που νομίζουμε ότι του αξίζουν η σιωπή και η αργία» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στο ενδιαφέρον αυτό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ακόμη και έναν… υπνάκο στη «Στέγη», στην κλινική ύπνου που θα λειτουργήσει εκεί για 10 ημέρες. Στον χώρο -και υπό την επίβλεψη ειδικών- θα καταγράφονται οι σωματικές αντιδράσεις και τυχόν διαταραχές που θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες στον νυχτερινό ύπνο.
Βέβαια, οι εκπλήξεις του προγράμματος δεν σταματούν εκεί: Στις 14 Μαΐου θα γίνει… πιτζάμα πάρτι σε όλους τους ορόφους του πολιτιστικού ιδρύματος, ενώ θα πραγματοποιηθεί ακόμη και μια ολονυκτία, με τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη να μας παρουσιάζει ένα βιωματικό δρώμενο που θα διαρκέσει έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

* Info: Το «Υπνος Project» ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουνίου 2016.

Συναυλίες και 24ωρος κινηματογραφικός μαραθώνιος

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ θα υπάρξουν ακόμη συναυλίες, διαλέξεις και συζητήσεις, αλλά και ένας 24ωρος κινηματογραφικός μαραθώνιος, όπου οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν ταινίες και ντοκιμαντέρ που έχουν ως θέμα τους (τι άλλο;) τον ύπνο!
Την επιμέλεια του πρότζεκτ συνυπογράφουν οι Πάσκουα Βοργιά, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Ελισάβετ Πανταζή, Κωνσταντίνα Σουλιώτη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Θεόφιλος Τραμπούλης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ιδρύματος www.sgt.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα