«Πυρηνική βόμβα» και στις συντάξεις

«Ψαλίδι» σε παλιές , μελλοντικές και επικουρικές. Ποιοι χάνουν τα πιο πολλά

Σαρωτικές αλλαγές, με αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και μειώσεις, άμεσες και έμμεσες, στα εισοδήματα εκατομμύρια συνταξιούχων από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές παρεμβάσεις (επικουρικές, ποσοστά αναπλήρωσης, πλαφόν, κατώτατη σύνταξη και μερίσματα) περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που από χθες βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Οι νέοι συνταξιούχοι και ειδικά όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και λάμβαναν μισθό άνω των 1.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι «χαμένοι», αφού κινδυνεύουν, όταν συνταξιοδοτηθούν, να εισπράξουν συντάξεις έως και 30% μικρότερες σε σχέση με τις σημερινές. Παράλληλα προσδιορίζεται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας, παρά τις διαφωνίες των θεσμών, επέμεινε και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αν και σε δύο δόσεις. Ολα αυτά, την ώρα που ιδρύεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα σημερινά ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ) και θα τεθεί σε λειτουργία την 1/1/2017. Πιο συγκεκριμένα, οι κυριότερες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

*Εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται αρχικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα τρία πρώτα έτη (μισή μονάδα αύξηση των εισφορών του εργοδότη και άλλη μισή στον εργαζόμενο). Στη συνέχεια προτείνεται αύξηση για την επόμενη τριετία (έως το 2022) κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή κατά 0,25% από τον εργοδότη και 0,25% από τον εργαζόμενο.

*Μειώσεις νέες συντάξεις: Οι νέες συντάξεις μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 15%-20%, λόγω μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσής τους. Για τα 15 έτη ασφάλισης ο σχετικός συντελεστής είναι 0,77, ενώ ανέρχεται στο 2 για 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις διασώζονται προς το παρόν από την εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς.

*Περικοπές από 1.300 ευρώ και άνω: Οι επικουρικές συντάξεις που θα περικοπούν θα προέλθουν από συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.300 ευρώ. Το ποσοστό τους δεν προσδιορίζεται, αλλά είναι γνωστό ότι οι μειώσεις που θα γίνουν θα κυμανθούν από 2% έως 40%, στοχευμένες ανά ύψος επικουρικής σύνταξης.

*Πλαφόν: Στο εξής το ανώτατο πλαφόν για κάθε ατομική σύνταξη ανέρχεται στα 2.304 ευρώ, αντί για 2.773 ευρώ, που ήταν έως τώρα. Επίσης, για άθροισμα συντάξεων το ανώτατο ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα είναι 3.072 ευρώ, αντί για 3.680 που ήταν έως σήμερα.

*Κατώτατη σύνταξη: Στο εξής αντικαθίσταται από την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, που μειώνεται στα 345 ευρώ για περιπτώσεις συνταξιοδότησης με δεκαπενταετία. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η κατώτατη σύνταξη στο ΙΚΑ ήταν 486 ευρώ, που υποχώρησαν στα 392 ευρώ με την εγκύκλιο Χαϊκάλη τον περασμένο Αύγουστο.

*Μερίσματα: Τα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αποφασίστηκε να «αναπροσαρμοστούν» και μάλιστα αναδρομικά, με βάση τα ελλείμματα που προκαλούνται από την 1/1/2016 και μετά. Αναμένεται να υπάρξει περικοπή μεγαλύτερη από 32,5%.

Επιχειρήσεις: Στο 20% οι εισφορές ασφάλισης

Τις επιχειρήσεις περιμένουν μεγάλα «ζόρια» , αφού η αύξηση των εισφορών στο 20% για όλους τους ασφαλισμένους – μισθωτούς αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τις λειτουργικές δαπάνες τους, για την καταβολή των μηνιαίων αποδοχών στους εργαζόμενους. Στο εξής, από την 1/1/2017 οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν ποσοστό εισφοράς ασφάλισης 20%, με ορατό όμως το ενδεχόμενο μετακύλισής του στις μεικτές αποδοχές των εργαζομένων, γεγονός που, αν συμβεί, θα προκαλέσει έμμεση περικοπή μισθών…
Τυχόν εισφορές που είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 20% από την 1/1/2017 μέχρι την 1/1/2020, το αργότερο.
Επιπλέον επιβάρυνση στις επιχειρήσεις προκύπτει και από τη διάταξη που υποχρεώνει από την 1η Ιουλίου 2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να κατατίθεται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και να μεταφέρονται αντιστοίχως και να αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι έως τώρα οι επιχειρήσεις είχαν περιθώριο έως έξι μήνες για να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Τσεκούρι» (15% και) στα εφάπαξ

Περικοπές κατά 15% μεσοσταθμικά στα εφάπαξ πρόκειται να προκύψουν από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους, όπως περιγράφονται στο νέο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, από τον νέο τρόπο υπολογισμού δεν πρόκειται να γλιτώσουν ούτε και οι περίπου 63.000 δικαιούχοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, και ακόμα περιμένουν να τους καταβληθεί το συγκεκριμένο βοήθημα. Επίσης, στο εξής όλοι οι τομείς Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που μετονομάζεται έτσι σε ΕΤΕΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ διαφέρει για τα έτη ασφάλισης έως και το 2013, αλλά και για όσα προκύπτουν από το 2014 και μετά.
Με άλλη διάταξη παρέχεται το δικαίωμα επιστροφής εισφορών σε όσους έχουν ασφαλιστεί πάνω από τρία έτη σε τομείς Πρόνοιας, αλλά δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη παροχή επειδή δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης, όπως και για συγγενείς θανόντων που υπάγονται στην ίδια περίπτωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα