Και γάζες με ρεφενέ στα νοσοκομεία της αγωνίας

Ο χάρτης των ελλείψεων που προκαλεί εθνική μελαγχολία. Αγώνας επιβίωσης για δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ερανο από γιατρούς και νοσηλευτές της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου της Γουμένισσας στο Κιλκίς για να αγοράσουν γάζες και λευκοπλάστ, τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα αλλά και είδη υγιεινής στο αντικαρκινικό «Μεταξά», κενά σε προσωπικό στο νοσοκομείο της Χίου και «αναζήτηση» για… χλωρίνες και άλλα καθαριστικά στο Δρομοκαΐτειο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν σήμερα την εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας της τραγικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το έγγραφο -με ημερομηνία 14 Απριλίου 2006- που υπογράφει ο Νικόλαος Καπουτζής, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου της Γουμένισσας στο Κιλκίς: «Λόγω έλλειψης υδρόφιλης γάζας και λευκοπλάστ, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής συγκέντρωσε χρηματικό ποσό από τις νοσηλεύτριες και τους γιατρούς, για να καλυφθούν οι ανάγκες της κλινικής, του χειρουργείου και του ιατρείου».

Διαμαρτυρία

Στο μεταξύ, χθες έγινε η -τρίτη μέσα στον Απρίλιο- συγκέντρωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών και ασθενών έξω από το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, το «Μεταξά». Σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων Ρεβέκα Ψαράκου υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 40-50 ασθενείς και ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Οπως ανάφερε συγκεκριμένα, ο αξονικός τομογράφος υπολειτουργεί λόγω παλαιότητας από το 2013, δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, δεν έχουν φάρμακα για την εξέταση PET scan, ενώ μια ποσότητα από τον ακάθαρτο ιματισμό (σεντόνια κ.λπ.) τη στέλνουν στο Τζάνειο, γιατί ένα από τα πλυντήριά τους είναι χαλασμένο.

Την ίδια στιγμή, κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Δρομοκαΐτειο, γιατί δεν έχουν ούτε… χλωρίνη! Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είχαν προγραμματίσει στάση εργασίας από τις 7 έως 10 το πρωί, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις βασικών ειδών υγιεινής (απορρυπαντικά, σακούλες σκουπιδιών κ.ά.), τα οποία πολλές φορές τα καλούνται να αγοράζουν από την τσέπη τους! Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε χθεσινή ανακοίνωσή τους, οι ατομικές τους συμβάσεις έργου καθαριότητας δεν προβλέπουν τη χορήγηση αναρρωτικών και κανονικών άδειων!

Τέλος, δραματικές είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και στο Σκυλίτσειο της Χίου με αποτέλεσμα οι -πανάκριβες- αεροδιακομιδές ασθενών να έχουν γίνει συχνό φαινόμενο. Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας, στο πλαίσιο της 1ης Νοσηλευτικής Ημερίδας του Σκυλίτσειου, ανέφερε ότι διαπίστωσε πως η εξοπλισμένη με σύγχρονα μηχανήματα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΠΕΔΥ: Νέο ωράριο σε ιδόκτητο κτίριο

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργεί η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ Αθηνών, που μεταφέρθηκε από το μισθωμένο κτίριο της πλατείας Θεάτρου σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην οδό Ακαδημίας 58. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από τη «μετακόμιση» στην Ακαδημίας εξοικονομούνται 20.000 ευρώ τον μήνα, που έδινε για μίσθωμα το κράτος. Η μονάδα θα λειτουργεί από τις 07.00 έως και τις 20.00, και οι πολίτες μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού στα πενταψήφια νούμερα για πρωινά και απογευματινά ιατρεία, και συγκεκριμένα για: αλλεργιολογικό, γαστρεντερολογικό, χειρουργικό, γενικής ιατρικής, γυναικολογικό, δερματολογικό, ενδοκρινολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, οδοντιατρικό, οδοντοπροσθετικό, ορθοπεδικό, ουρολογικό, οφθαλμολογικό, παθολογικό, παιδιατρικό, πνευμονολογικό, ρευματολογικό, ψυχιατρικό, ωτορινολαρυγγολογικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα