Η Πέργαμος αναβιώνει στη Νέα Υόρκη!

Μια μεγάλη έκθεση με 264 αντικείμενα από το ελληνιστικό βασίλειο του 1ου π.Χ. αιώνα άρχισε στο Μητροπολιτικό Μουσείο της πόλης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η ελληνική τέχνη «ταξιδεύει» στη Νέα Υόρκη! Μοναδικά αριστουργήματα από τα ελληνικά μουσεία και τις εφορείες αρχαιοτήτων, καθώς και από πολλά ακόμη πολιτιστικά ιδρύματα του πλανήτη «πρωταγωνιστούν» στη μεγάλη έκθεση που εγκαινιάστηκε προχθές σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία όχι μόνο της Αμερικής, αλλά ολόκληρου του πλανήτη: στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ο τίτλος της ενδιαφέρουσας παρουσίασης είναι «Πέργαμος και τα ελληνιστικά βασίλεια του αρχαίου κόσμου», για τις ανάγκες της οποίας «επιστρατεύτηκαν» 264 αντικείμενα από διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα του πλανήτη – φυσικά, και της Ελλάδας.
Αγάλματα, ψηφιδωτά, κοσμήματα, αγγεία, κεραμικά αλλά και νομίσματα, που φιλοτεχνήθηκαν την ελληνιστική εποχή, «γεμίζουν» από χθες τις προθήκες του μουσείου, με την Πέργαμο να πρωτοστατεί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές, είναι η πρώτη φορά που μια διεθνής έκθεση -με δανεισμένα εκθέματα- στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εστιάσει στον εκπληκτικό πλούτο, στην εξαιρετική δεξιοτεχνία και στα τεχνικά επιτεύγματα της ελληνιστικής περιόδου.

Μεταξύ των αριστουργημάτων που θα εκτεθούν στο κοινό βρίσκεται και ένα μαρμάρινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, το οποίο προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη της Περγάμου. Η βιβλιοθήκη αυτή ήταν η δεύτερη σημαντικότερη της αρχαιότητας, έπειτα από εκείνη της Αλεξάνδρειας. Ακόμη, θα παρουσιαστούν προτομές, κοσμήματα αλλά και ένα μοντέλο του επιβλητικού βωμού της Περγάμου, ενώ δυναμική θα είναι και η ελληνική παρουσία, μια και συνολικά 68 έργα από τα εγχώρια πολιτιστικά ιδρύματα βρίσκονται στο ΜΕΤ.

Οπως εξήγησε στη «δημοκρατία» η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, από τα 68 ελληνικά έργα που «ταξίδεψαν» στη Νέα Υόρκη, σχεδόν τα μισά, τα 32 δηλαδή, ανήκουν στις μόνιμες συλλογές του ΕΑΜ.
Μάλιστα, μια χάλκινη κεφαλή από τη Δήλο πήγε στο ΜΕΤ κατευθείαν από την Ουάσινγκτον, μια και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Εξουσία και πάθος», η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Το ίδιο συνέβη και με τα αρχαία από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, που φιλοξενούνται στην έκθεση του κορυφαίου αμερικανικού μουσείου. Οι αρχαιότητες αυτές δεν έφυγαν από την Ελλάδα, αλλά από τη Βασιλεία της Ελβετίας, στο πλαίσιο μιας μεγάλης παρουσίασης που φιλοξενούνταν εκεί.
«Φέτος, όπως ξέρετε, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του» επισημαίνει η κ. Λαγογιάννη. «Γι’ αυτό και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης μάς στέλνει ένα μοναδικό αγγείο από τις συλλογές του, έναν ερυθρόμορφο απουλικό κρατήρα, ο οποίος φέρει μια μοναδική παράσταση. Θα εκτεθεί σε συσχετισμό με τα γλυπτά μας» λέει.

Μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της έκθεσης καταλαμβάνει φυσικά η ηγεμονική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο αυλικός γλύπτης του οποίου, ο Λύσιππος, ήταν ένας από τους πιο καινοτόμους και σημαίνοντες καλλιτέχνες της εποχής του. Μάλιστα, αν και δεν έχει διασωθεί κανένα έργο του Λύσιππου, η έκθεση φιλοξενεί εξαιρετικά αντίγραφα, που παράχθηκαν αρκετά αργότερα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα έργα τέχνης, που «ταξίδεψαν» από το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, από όπου προέρχονται και τα περισσότερα αριστουργήματα της παρουσίασης. Το Μουσείο Μπενάκη πάλι έστειλε στη Νέα Υόρκη χρυσά κοσμήματα, βραχιόλια, καθώς και πολλά ακόμη πολύτιμα αντικείμενα.
Ξεναγήσεις, συζητήσεις και άλλα σχετικά προγράμματα συνοδεύουν την έκθεση της Περγάμου, όπως το διήμερο συμπόσιο «Η Τέχνη των Ελληνιστικών Βασιλείων: Από την Πέργαμο στη Ρώμη», που θα γίνει στις 4 και 5 Μαΐου.

* Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουλίου

Ως τη Ρώμη

Η αρχαία πόλη της Περγάμου και η εξαίσια τέχνη της, καθώς και η επιρροή που άσκησε μεταγενέστερα στην πόλη της Ρώμης παρουσιάζονται εκτενώς, μέσα από αντιπροσωπευτικά αντικείμενα, στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Η αρχαία Πέργαμος εξελίχθηκε σε σημαντικό κέντρο για την ελληνιστική τέχνη κατά τον 1ο αιώνα π.Χ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα