Στη σκηνή του Μεγάρου και θεατές!

Η διαδραστική παράσταση «Human requiem» και οι κατανυκτικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από το Σάββατο έως τη Μεγάλη Τετάρτη

Aπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Σε κλίμα κατάνυξης μπαίνει από σήμερα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μια ανάσα πριν από την κορύφωση του Θείου Δράματος. Ο καθιερωμένος κύκλος του πολιτιστικού ιδρύματος «Adagio – Moυσικές για τις ημέρες του Πάσχα» επιστρέφει και φέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που υπόσχεται να ξετυλίξει το αόρατο μουσικό νήμα που συνδέει το Θείο Πάθος με τις κοσμικές συνθέσεις. Από το Σάββατο του Λαζάρου έως και τη Μεγάλη Τετάρτη το Μέγαρο μας προσκαλεί σε ένα οδοιπορικό στους δρόμους του Θείου Δράματος με μια σειρά από κατανυκτικές μουσικές εκδηλώσεις, που παρουσιάστηκαν σε μια ξεχωριστή εκδήλωση (έγινε απουσία του νέου επικεφαλής του ιδρύματος, του προέδρου του Δ.Σ. Νίκου Θεοχαράκη).

* Η αρχή θα γίνει σήμερα με τη συναυλία «Μνήμη» που θα δώσει το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεσαιωνικές και αναγεννησιακές συνθέσεις της Ανατολής και της Δύσης για τα Πάθη και τη Διασπορά σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικές θεματικές. Θα ακουστούν με όργανα εποχής έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων συνθετών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους. Η μουσική διεύθυνση είναι του Δημήτρη Κουντουρά, ενώ τραγουδούν η Φανή Αντωνέλου και η Θεοδώρα Μπάκα.
* Αύριο, Κυριακή των Βαΐων, στο πολιτιστικό ίδρυμα της Βασιλίσσης Σοφίας θα παρουσιαστεί η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη από την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής και τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου. Στο ίδιο πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί και η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» με σολίστ τον Τάσο Αποστόλου και το έργο «Κασσιανή».

* Οι μουσικές αναφορές στο Θείο Δράμα συνεχίζονται τη Μεγάλη Εβδομάδα με την εκδοχή για πιάνο του έργου «Οι επτά λόγοι του Ιησού στον Σταυρό», το οποίο θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου. Ο βραβευμένος Ελληνας πιανίστας Νίκος Λαάρης συναντά τις συγκλονιστικές λήψεις του διάσημου -και προσφάτως τιμηθέντα με το Βραβείο Πούλιτζερ- φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος καταγράφει με τον φακό του στιγμές από το δράμα των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από αυτήν την ξεχωριστή συναυλία θα δοθούν στην οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα» και θα διατεθούν για την ενίσχυση της δράσης τους στο προσφυγικό ζήτημα.

* Τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το «Human requiem», το οποίο είναι βασισμένο στο «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Μπραμς και έχει αποδοθεί σε μια ανατρεπτική και διαδραστική παράσταση, η οποία καταργεί το «άβατο» της σκηνής και τα όρια μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. Και αυτό γιατί περίπου 350 άτομα θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το έργο όχι από τα καθίσματα τους, αλλά πάνω στη σκηνή! Τις συνθέσεις θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, ενώ στο πιάνο θα βρίσκονται οι μουσικοί Ανγκελα Γκάσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς.

* Info: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μεγάρου, www.megaron.gr

«Ρέκβιεμ» του Βέρντι από Μ.Μπος

Για τη Μεγάλη Τετάρτη, πάλι, την τελευταία ημέρα των πασχαλινών εκδηλώσεων του Μεγάρου, έχει προγραμματιστεί και η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, όπου θα ακουστεί το αριστουργηματικό «Ρέκβιεμ» του Βέρντι με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων και Γερμανών λυρικών ερμηνευτών. Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο διακεκριμένος Γερμανός αρχιμουσικός Μάρκους Μπος. Να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από τη συναυλία θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα