Οι «Αγανακτισμένοι» άλλαξαν όνομα και κάνουν come back

Κινητικότητα και πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την κινητοποίηση «ΑΡΚΕΤΑ» που θα γίνει παράλληλα σε όλη την Ευρώπη

Μνήμες από την οργισμένη περίοδο 2011-2012 και τις μαζικές συγκεντρώσεις Αγανακτισμένων και του κινήματος της πλατείας -που όσο ξαφνικά εμφανίστηκε τόσο απότομα… εξαφανίστηκε- αναμένεται να ξυπνήσουν και πάλι έως τις 15 Μαΐου. Για εκείνη την ημέρα έχει οριστεί το πανευρωπαϊκό ραντεβού κινημάτων και μεμονωμένων πολιτών κατά της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Πάντως, όπως προκύπτει από την κινητικότητα που παρατηρείται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κινητοποιήσεις αυτές πιθανώς να «ανοίξουν» νωρίτερα, έτσι ώστε να συνδυαστούν με τις διαμαρτυρίες απέναντι στα μνημονιακά μέτρα που φέρνει αυτές τις ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναβίωση

Αφορμή για την προσπάθεια αναβίωσης των μαζικών συγκεντρώσεων σε όλη την Ευρώπη στάθηκαν οι επίμονες κινητοποιήσεις Γάλλων πολιτών -κυρίως της νεολαίας- απέναντι στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που περνά η γαλλική κυβέρνηση. Το γαλλικό κίνημα έχει ονομαστεί «NuitDebout» (ελληνιστί, «όρθιοι όλη νύχτα») και έχει σαφείς αναφορές στις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας (Indignados και Αγανακτισμένοι, αντίστοιχα).

Στην Ελλάδα το όνομα που έχει δοθεί στην εν λόγω κινητοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το «ΑΡΚΕΤΑ». «Την Κυριακή 15/5 ξαναγεμίζουμε την πλατεία Συντάγματος και όλες τις πλατείες της χώρας με ΟΧΙ. 15/5 ξυπνάμε, θυμόμαστε, παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας» αναφέρεται στο… ιδρυτικό κείμενο που κοσμεί τη σελίδα της ομάδας στο facebook (www.facebook.com/arketa.gr).

Κάλεσμα

Οι διοργανωτές καλούν άπαντες να πουν «Αρκετά», μεταξύ άλλων, στα «Mνημόνια της εξαθλίωσης, της υποτέλειας και της φτωχοποίησης», σε «νέους και παλαιούς μνημονιακούς», στην «καταστροφή του κοινωνικού κράτους». Παράλληλα, μέσα από την ίδια σελίδα στο facebook, ζητούν τη διάδοση του μηνύματός τους έτσι ώστε να διοργανωθούν συγκεντρώσεις σε κεντρικές πλατείες σε όλη τη χώρα.

Πλέον, αναμένεται να διαφανεί αν αυτή η αναθέρμανση οδηγήσει σε ευρύτερες κινητοποιήσεις, στην πλατεία Συντάγματος και σε άλλες πόλεις, εν όψει της ψήφισης των μνημονιακών μέτρων στη Βουλή.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα