«Γκαζώνουν» οι πινακίδες με τον μήνα

Τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης παίρνει το σχέδιο Αλεξιάδη για χαράτσι σε όσους κυκλοφορήσουν το ακινητοποιημένο Ι.Χ.

Τη δυνατότητα να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους, καταβάλλοντας μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας μαζί με ένα… χαράτσι, θα έχουν σύντομα δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι έθεσαν μαζικά τα αυτοκίνητά τους σε ακινησία για να γλιτώσουν από τα τέλη κυκλοφορίας και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προωθήσει την κατάρτιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την οποία είχε επεξεργαστεί από τα τέλη του περασμένου έτους ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση (που είχε παρουσιάσει η «δημοκρατία» στις 9 Απριλίου 2016), ο φορολογούμενος που παίρνει πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας θα πληρώνει μια μορφή πέναλτι, καθώς θα επιβαρύνεται για περισσότερους μήνες από αυτούς που θα δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει το όχημά του.

Ετσι ο φορολογούμενος που έχει καταθέσει πινακίδες θα μπορεί να τις πάρει πίσω:
1. Για έναν μήνα, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
2. Για τρεις μήνες, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
3. Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στο πλήθος των μηνών που απομένουν έως το τέλος του έτους, με προσαύξηση δύο μηνών.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα όχημα 4.500 κυβικών εκατοστών, μοντέλο 2007, ο οποίος καταβάλλει σήμερα 1.380 ευρώ ετήσια τέλη, θα μπορεί να παραλάβει τις πινακίδες κυκλοφορίας καταβάλλοντας 230 ευρώ για έναν μήνα. Αντίστοιχα, για να μπορεί να μπορεί να κυκλοφορεί για τρεις μήνες θα πρέπει να καταβάλει 460 ευρώ. Τέλος, εάν παραλάβει τις πινακίδες την 1η Ιουλίου του 2016 θα πρέπει να καταβάλει 920 ευρώ.
Η ανάληψη των πινακίδων θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη απόφαση έχει στόχο να διευκολύνει τους πολίτες που, λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους και επιθυμούν να τις παραλάβουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα