ΜΗΠΩΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ;

Ο γρίφος με τις κινήσεις και τα ανοίγματα του Τσίπρα

Πληροφόρηση για το τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει και, αν υπάρχει, λόγω της ηπειρώτικης κρυψίνοιας του χαρακτήρα του μπορεί και να μην είναι ακριβής. Αρα δεν μπορούμε να τη λάβουμε υπ’ όψιν. Το μόνο που απομένει λοιπόν είναι εκτιμήσεις με βάση τη λογική. Και αυτό παρακινδυνευμένο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι έχει πάρει διαζύγιο με τον ορθό λόγο, αλλά εν πάση περιπτώσει άλλο δρόμο δεν ξέρουμε. Ακούω το σενάριο των εκλογών και της πολιτικής αστάθειας. Πολύ φωναχτό για να είναι αληθινό. Το σημειώνω αλλά δεν «ψήνομαι». Τι παρατηρώ; Τρία πράγματα: το πρώτο είναι μια μακρά προεργασία του Τσίπρα να αποκαταστήσει γέφυρες με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οι ενδείξεις, όχι μία και δύο. Η ομιλία του στην κηδεία του Γεράσιμου Αρσένη, στην οποία προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο φυσικός ηγέτης του ορφανού αυτού χώρου. Ημουν εκεί και παρακολούθησα πώς το επιχείρησε. Η αθώωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από του βήματος της Βουλής. Τα διαρκή ραντεβού του με τους σοσιαλιστές Ολάντ – Σουλτς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι εξεταστικές και η διαρκής στοχοποίηση Βενιζέλου. Η απλή αναλογική και ο εκλογικός νόμος. Η αναφορά στην «αντινεοφιλελεύθερη προοδευτική συμμαχία» στις προγραμματικές.

Η αποκατάσταση των σχέσεών του με τις οικονομικές δυνάμεις που στηρίζουν το Ποτάμι. Η κρίση στις σχέσεις του με τους ΑΝ.ΕΛ. λόγω Προσφυγικού – εθνικών θεμάτων. Ολες τους οι κινήσεις τείνουν προς την Κεντροαριστερά και δευτερευόντως προς την Αριστερά. Το δεύτερο πράγμα που αξιολογώ είναι η έκκληση Φίλη και προς τη Ν.Δ. για συναινέσεις στο συνέδριο της παράταξης. Κατά τη γνώμη μου διατυπώθηκε για να ακουστεί περισσότερο προς τα έξω παρά προς τα μέσα.

Για να μην υπάρχει παράπονο ότι η διεύρυνση της πλειοψηφίας που πιθανόν να επιχειρήσει πάνω στις ψηφοφορίες ο Τσίπρας δεν περιέλαβε την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά σε κάθε περίπτωση έβαλε μέσα σε συνθήκες εκλογολογίας γενικότερο ζήτημα συναινέσεων. Κυρίως με την Κεντροαριστερά. Το τρίτο ζήτημα που αξιολογώ -επαναφέρω στην μνήμη μου κυρίως- είναι κάτι που μου είπε το περασμένο καλοκαίρι κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν: «Ρύθμιση χρέους στη μισή Ελλάδα δεν δίνουμε». Αρα, αν το προληπτικό πακέτο περάσει μαζί με ρύθμιση για το χρέος (και το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου) με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και στήριξη στα επιμέρους από άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, τότε η απάντηση στον γρίφο είναι μπροστά μας. Αλλά -επαναλαμβάνω- σκέπτομαι λογικά. Και ο Τσίπρας δεν είναι ο πιο λογικός άνθρωπος του κόσμου.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα