Βενεζουέλα: Αύξηση 30% στους μισθούς ανακοίνωσε ο Μαδούρο

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο κατώτερος μισθός αυξάνεται κατά 30%, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός καταφέρνει βαρύ πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση.

Από σήμερα, 1η Μαΐου, ο κατώτερος μισθός αυξάνεται στα 15.051 μπολίβαρ (1.505 δολάρια στα επίσημα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, αλλά μόλις 13,50 στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με το Ρόιτερς). Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας σημείωσε ότι πρόκειται για τη δωδέκατη αύξηση του κατώτερου μισθού αφότου εξελέγη, τον Απρίλιο του 2013, μετά τον θάνατο του προκατόχου και μέντορά του, του Ούγο Τσάβες.

Βαθαίνει η κρίση στη χώρα

Λεηλασίες και επεισόδια σημειώνονται σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας, καθώς η ενεργειακή κρίση αναγκάζει την κυβέρνηση να επιβάλει σιτηρέσιο σε τρόφιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, σε αρκετές πόλεις, περιλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Βενεζουέλας, το Μαρακαϊμπο, ξέσπασαν ταραχές την Τρίτη και την Τετάρτη, καθώς από την Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι διακοπές στην ηλεκτροδρότηση.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες έδειξε πως το 13% των Βενεζουελάνων τρώει μόνο μια φορά την ημέρα.

Καρατομούν τον υπουργό Τροφίμων

Το κογκρέσο της Βενεζουέλας διέταξε την Πέμπτη την αποπομπή του υπουργού Τροφίμων Ροντόλφο Μάρκο λόγω των ελλείψεων σε βασικά τρόφιμα. Η αντιπολίτευση, η οποία ηγείται στο κογκρέσο, χρησιμοποίησε το συνταγματικό δικαίωμα για ψήφο μομφής προκειμένου να αναγκάσει τον πρόεδρο της χώρας, Νίκολας Μαδούρο, να αποπέμψει τον Μάρκο. Προηγουμένως τον είχαν καλέσει για του θέσουν ερωτήσεις για τις ελλείψεις, όμως ο Μάρκο αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιόν τους.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα στη Βενεζουέλα τρία εκατομμύρια άνθρωποι να τρώνε λιγότερο από δυο φορές την ημέρα και η πλειονότητά τους να μην τρώει γαλακτοκομικά, κρέας ή αυγά», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Βέβαια, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορεί απλά να απορρίψει την ψήφο μομφής, ή να επιζητήσει την κατάρριψή της από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις αρχές του μήνα ο Μαδούρο είχε δεχθεί και πάλι επικρίσεις από το κογκρέσο για το Μάρκο, απαντώντας όμως ότι «κανένας δεν αγγίζει τον υπουργό Τροφίμων» και πως «η επανάσταση δεν θα λογοκριθεί από κανέναν, πόσω μάλλον από μια ανήθικη Εθνοσυνέλευση», όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχουν λεφτά να… τυπώσουν χρήμα!

Και ενώ οι επικών διαστάσεων ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά στη Βενεζουέλα είναι γνωστές, το… τραγελαφικό είναι πως η χώρα κινδυνεύει τώρα να ξεμείνει και από χαρτονομίσματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση της χώρας δυσκολεύεται πλέον να τυπώσει νέο χρήμα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται ο πληθωρισμός. Το μεγαλύτερο μέρος του ρευστού, όπως και σχεδόν όλα τα άλλα σε αυτήν την χώρα, εισάγονται από το εξωτερικό. Καθώς όμως τα αποθέματα «σκληρού» νομίσματος μειώνονται σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα, η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας καθυστερεί τις πληρωμές προς τους ξένους προμηθευτές της, με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μην θέλουν πλέον να έχουν συναλλαγές με τη χώρα.

Δηλαδή, η χώρα είναι πλέον τόσο χρεοκοπημένη που ενδέχεται να μην έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για τα χαρτονομίσματά της!

Φόβοι για γενικευμένες ταραχές

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για την έλλειψη σε τρόφιμα και βασικές προμήθειες. Χαρακτηριστικό είναι πως δημοσκόπηση έδειξε ότι τα δυο τρίτα των Βενεζουελάνων θέλουν να παραιτηθεί ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως διεξάγεται «οικονομικός πόλεμος» κατά της χώρας από καπιταλιστές και δεξιούς συνωμότες που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, ενώ τονίζει πως η ενεργειακή κρίση οφείλεται στο φαινόμενο El Nino.

Για να εξοικονομήσει ενέργεια, η κυβέρνηση Μαδούρο αποφάσισε να μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα σε δυο ημέρες για τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ έδωσε εντολή τα σχολεία να παραμένουν κλειστά τις Παρασκευές.

Η κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου έχει επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του κόσμου. Παράλληλα, οι πολιτικές εντάσεις, οι ελλείψεις και οι διακοπές ρεύματος που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, κλιμακώνουν τις ανησυχίες για γενικευμένες ταραχές στη χώρα, η οποία ήδη κατατάσσεται από τον ΟΗΕ ως η χώρα με την μεγαλύτερη βία στον κόσμο.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα