Τρέμουν τα Panama Papers Παπασταύρου και Σαμαράς!

Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο πολυτελές σπίτι του πρώην ισχυρού συμβούλου 

Πάσχα αγωνίας περνούν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο στενός του συνεργάτης Στ. Παπασταύρου μετά την έφοδο των εισαγγελέων και της οικονομικής αστυνομίας στην οικία του δευτέρου, ενώ επίκειται την προσεχή Δευτέρα 9 Μαΐου και η αποκάλυψη του συνόλου των Panama Papers από το διεθνές δημοσιογραφικό ινστιτούτο που πραγματοποιεί τη σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της κυρίας Γιάννας Παπαδάκου στο «Βήμα της Κυριακής», οι Αρχές (ύστερα από εντολή των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Γ. Καλούδη) πραγματοποίησαν πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα εφόδους σε σπίτια επτά ατόμων που εμφανίζονται στο πρώτο «πακέτο» αποκαλύψεων για υπεράκτιες εταιρίες στον Παναμά.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η έρευνα στην πολυτελή οικία Παπασταύρου στο Παλαιό Ψυχικό, όπου κατασχέθηκαν οι σκληροί δίσκοι υπολογιστών και εκατοντάδες σελίδες εγγράφων που αναμένεται να προσφέρουν πλούτο νέων στοιχείων. Προς το παρόν πάντως, λόγω του μεγάλου όγκου του κατασχεθέντος ανακριτικού υλικού και των πολλών offshore εταιριών στις οποίες ήταν αναμειγμένος ο κ. Παπασταύρου στον Παναμά, στις Βερμούδες και στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους (BVI), είναι πρόωρο να διατυπωθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για την κατεύθυνση των ερευνών τις επόμενες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι ότι η θέση του κ. Παπασταύρου επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, καθώς είχε ήδη κληθεί να καταθέσει ανωμοτί ως ύποπτος για τη γνωστή υπόθεση της εταιρίας Stabri Ltd που βρισκόταν στη «λίστα Λαγκάρντ». Αν και ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος είχε πληρώσει στις αρχές Φεβρουαρίου πρόστιμο 3.100.000 ευρώ για να αποφύγει τη δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος για αδήλωτο ποσό 5.390.000 δολαρίων (που ο ίδιος αρνείται ότι του ανήκε), οι εισαγγελείς τον καλούν και πάλι, επειδή τα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής από τα BVI αποδεικνύουν ότι ο ίδιος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της offshore και δικαιούχος των χρημάτων.

Παράλληλα, έγκυρες πηγές με γνώση του παρασκηνίου της υπόθεσης Παπασταύρου και των υπό εξέλιξη ερευνών σε πολλές χώρες (και όχι μόνο στην Ελλάδα) σημείωναν προς τη «δημοκρατία» τα εξής:

1. Ο κ. Αντ. Σαμαράς αποκτά πλέον κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες ανακάλυψης των δισεκατομμυρίων μαύρου χρήματος που διακινήθηκαν από και προς την Ελλάδα μέσω των εταιριών που εμφανίζονται στη «λίστα Λαγκάρντ» και στα Panama Papers. Ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνον έχει αδιαφορήσει από το 2012 για τη «λίστα Λαγκάρντ» και κάλυπτε τον κ. Παπασταύρου και άλλους, αλλά επιπλέον δεχόταν ο στενός του σύμβουλος να συμμετέχει στις offshore των Panama Papers ακόμα και όταν βρίσκονταν μαζί στο Μαξίμου. Θα πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσον ο κ. Σαμαράς έδειξε μόνο βαριά αμέλεια ή αν σκόπιμα παρεμπόδισε την έρευνα όλων των υποθέσεων φοροδιαφυγής, εφόσον ο κ. Παπασταύρου τού είχε αποκαλύψει τη διασύνδεση της «λίστας Λαγκάρντ» με άλλες εταιρίες, δίκτυα και πρόσωπα σε άλλες χώρες (που συμπτωματικά μόνον ήρθαν στη δημοσιότητα και τώρα αποκαλούνται, σχηματικά, Panama Papers).

2. Μεταξύ άλλων παραμένει ερωτηματικό γιατί τον Αύγουστο του 2012 ο κ. Σαμαράς έστειλε τον κ. Παπασταύρου και όχι κάποιον άλλον μαζί με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στην Ελβετία για την εξέταση των εκεί (αδήλωτων) καταθέσεων Ελλήνων πολιτών, αν και ο ίδιος ο σύμβουλος ήταν ένας εξ αυτών των καταθετών. Επίσης παραμένει ερωτηματικό πώς επί τα δυόμισι χρόνια πρωθυπουργικής θητείας του κ. Σαμαρά δεν είχε ανακαλυφθεί τίποτα για τον κ. Παπασταύρου, ενώ χρειάστηκαν ελάχιστοι μήνες στα τέλη 2015 – αρχές 2016 για να έρθουν όλα στο φως βάσει εγγράφων κι άλλων αποδείξεων.

3. Η υπόθεση Παπασταύρου αποκτά επίσης νέα διάσταση, καθώς πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσον αξιοποίησε την παρουσία του στο Γραφείο του Πρωθυπουργού από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιανουάριο του 2015 για την επαύξηση της περιουσίας του ιδίου κι άλλων προσώπων ή για την παρεμπόδιση των ερευνών στη «λίστα Λαγκάρντ». Ο κ. Παπασταύρου (βάσει της κείμενης νομοθεσίας) είχε αναστείλει την άσκηση του δικηγορικού του επαγγέλματος από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα στο Μαξίμου, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι αυτό συνέβη μόνο φαινομενικά! Γιατί βάσει των Panama Papers διοικούσε τουλάχιστον δύο παναμέζικες offshore μέσα από το γραφείο του στο Μαξίμου ως τον Σεπτέμβριο του 2014. Επίσης, ενώ συμμετείχε σε πλήθος συναντήσεων με ξένους ενδιαφερόμενους επενδυτές, συνδεόταν και ο ίδιος με άλλες επενδυτικές εταιρίες!

4. Σε πολιτικό επίπεδο, το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου αποδεικνύεται «βαρίδι» και ανυπέρβλητο πρόβλημα για τη Ν.Δ. και τον νέο πρόεδρό της Κυρ. Μητσοτάκη, αφού (όπως είχε προβλέψει και προειδοποιήσει η «δημοκρατία») κάθε τόσο φαίνεται ότι η υπόθεση κλείνει, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και κάθε νέα αποκάλυψη είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Οπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του «Βήματος», ο κ. Παπασταύρου εμφανίζεται και σε άλλη offshore, «την οποία είχε ανοίξει με συνάδελφό του μεγάλης εταιρίας» και «η αποκάλυψη της συνεύρεσης των δύο θα αποτελέσει είδηση-βόμβα». Αν και το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τον συνάδελφο του κ. Παπασταύρου, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται γι’ άλλον παλαιό προσωπικό φίλο του κ. Σαμαρά, που δρούσε για λογαριασμό ξένης εταιρίας.

Ρίχνει τώρα δίχτυα και στον τέως βασιλιά! Κωνσταντίνο!

Ακόμα και την ιερή ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής και την Ακολουθία του Επιταφίου επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο Στ. Παπασταύρου, για να διευρύνει τον φιλικό κύκλο του και να αποκτήσει ερείσματα εν όψει των δύσκολων δικαστικών εξελίξεων που έχει να αντιμετωπίσει.
Αυτή τη φορά ο κ. Παπασταύρου, με χαμόγελα, κολακείες και ευγενείς χαιρετισμούς, επιχείρησε να προσεταιριστεί τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο την ώρα που αμφότεροι, συμπτωματικά, παρευρίσκονταν στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σπετσών. Ο κ. Παπασταύρου κινήθηκε από την άκρη του βοτσαλωτού προαυλίου – πλατείας έξω από τον Ιερό Ναό κοντύτερα προς την είσοδό του, όπου βρισκόταν ο τέως βασιλιάς. Επειτα από λίγα λεπτά «τυχαίας» παραμονής κοντά του, τον πλησίασε, συστήθηκε και προσπάθησε ν’ ανοίξει κουβέντα, αλλά ανεπιτυχώς, καθώς ο Κωνσταντίνος άρχισε να κοιτάζει απλανώς προς άλλη κατεύθυνση, οπότε και ο πρώην σύμβουλος του Μαξίμου αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

Φυσικά ο κ. Παπασταύρου, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, εμφανίστηκε και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο ίδιο σημείο, αλλά απέτυχε να συναντήσει ξανά τον τέως βασιλιά, ο οποίος προτίμησε να κάνει Ανάσταση αλλού.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα