«Nα φύγει τώρα ο Μαδούρο»

Δημοψήφισμα-αστραπή στη Βενεζουέλα που βουλιάζει στο σκοτάδι! 1.850.000 υπογραφές υπέρ της αποπομπής του σοσιαλιστή προέδρου

«Βράζει» η Βενεζουέλα, καθώς μετά τις ταραχές και τις λεηλασίες των τελευταίων ημερών στο Μαρακαΐμπο σχεδόν 2.000.000 άνθρωποι υπέγραψαν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες, γεγονός που δείχνει καθαρά τη δυσφορία των πολιτών στο πρόσωπο του προέδρου, η οποία αυξάνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας αρχικά έκανε λόγο για 2.500.000 υπογραφές αλλά τελικά οι πολίτες που έσπευσαν να υπογράψουν -σε χρόνο ρεκόρ- ήταν 1.850.000! Ωστόσο το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, που φημολογείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα πρέπει να επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων οι οποίες απαιτούνται, 195.721, που αποτελεί το 1% του εκλογικού σώματος, επιτεύχθηκε και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση.

Ολη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα ή και περισσότερο, εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει. Στη συνέχεια η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκεντρώσει 4.000.000 ψήφους σε διάστημα τριών ημερών προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Η ηγεσία του συνασπισμού της αντιπολίτευσης είναι αισιόδοξη, καθώς η κοινωνική δυσαρέσκεια αυξάνει καθημερινά.

Η δυσφορία

Στο μεταξύ ο Μαδούρο, προκειμένου να μετριάσει (όσο αυτό είναι δυνατόν) τη δυσφορία των κατοίκων που αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 30%.

Παράλληλα, στην προσπάθειά του να εξοικονομήσει ηλεκτρικό ρεύμα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα μετέβη επίσημα σε νέα ώρα. Οπως δήλωσε ο ίδιος με την ευκαιρία του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, «η Βενεζουέλα έχει άλλη μισή ώρα μέλλον, μια νέα ζώνη ώρας, για να διασωθεί η Guri». Το μέτρο αποσκοπεί στη διάσωση του κυριότερου υδροηλεκτρικού σταθμού της χώρας, του οποίου τα αποθέματα -όπως και των υπολοίπων της χώρας- βρίσκονται σε ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων, που προκαλεί το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα