Κομμένα τα «φτερά» του ΕΚΑΒ

Καθηλωμένα εδώ και τέσσερις μήνες είναι τα τρία ελικόπτερα Agusta Bell λόγω έλλειψης πόρων για συντήρηση

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Ακινητοποιημένα λόγω οικονομικής κρίσης είναι εδώ και τέσσερις μήνες και τα τρία ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, με συνέπεια οι αεροδιακομιδές να γίνονται μόνο από τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας, που στοιχίζουν έως και 10.000 ευρώ για κάθε ώρα χρήσης!

Συγκεκριμένα, τα ελικόπτερα τύπου Agusta Bell, που προμηθεύτηκε το ΕΚΑΒ το 2003 και το 2004, είναι καθηλωμένα στο έδαφος γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να επισκευαστούν οι βλάβες που παρουσιάζουν, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργο Μαθιόπουλος.

«Το ένα είναι παροπλισμένο τρία χρόνια, ενώ τα άλλα δύο πετούσαν εναλλάξ, όποτε γινόταν η συντήρησή τους. Ομως εδώ και τέσσερις μήνες, δυστυχώς, ούτε το ΕΚΑΒ ούτε και η Πολεμική Αεροπορία, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των πτήσεων και της συντήρησής τους, έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκευάσουν τα ελικόπτερά μας. Γι΄ αυτό και οι αεροδιακομιδές των ασθενών γίνονται μόνο με τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, που στοιχίζουν πολύ περισσότερο» τόνισε συγκεκριμένα.

Οι πτήσεις με τα ελικοπτέρα του ΕΚΑΒ στοιχίζουν 2.500 ευρώ την ώρα, ενώ τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας στοιχίζουν από 5.500 ευρώ έως και 10.000 την ώρα. «Αυτό συμβαίνει γιατί τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ είναι ασθενοφόρα, ενώ τα άλλα ελικόπτερα ή τα C-130 θα πρέπει να διαμορφωθούν ανάλογα και αυτό αυξάνει το κόστος» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μαθιόπουλος.

Πολλά, όμως, είναι και τα προβλήματα με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Ενδεικτικά, στην Αττική κινούνται καθημερινά 50-60 ασθενοφόρα, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 130. Να σημειωθεί ότι κανένα από τα 90 νέα ασθενοφόρα που έχουν παραγγείλει δεν θα διατεθεί σε Αττική, Θεσσαλία, κεντρική Μακεδονία και δυτική Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα