Γλυπτά με τον Μπαλτά

Ο νυν υπουργός Πολιτισμού δεν είναι το αίτιο της παρακμής του ελληνόφωνου κράτους, αλλά η ύστατη συνέπειά της

Τα απανταχού Μπανανιστάν σίγουρα θα διόριζαν υπουργό του «πολιτισμού» τους κάποιον σαν τον Μπαλτά – εάν, για κάποια ευχάριστη παραξενιά της τύχης, ο ίδιος δεν ήταν διαθέσιμος να υπουργεύσει. Εάν, επίσης, τα Μπανανιστάν είχαν ως χαρακτηριστικό του βίου τους, αφενός, την απόλυτη βαρβαρότητα και, αφετέρου, πρόσβαση στην τεχνολογία της κλωνοποίησης, θα έκαναν παραγγελιά μια ντουζίνα τέτοιους, για να μην ξεμείνουν ποτέ από Μπαλτάδες.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν μια ευσύνοπτη ανθολογία από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προκάλεσε η κίνηση του Μπαλτά να παραλληλίσει τον ιερό ελληνικό τόπο με την Παλμύρα, όταν «ξενάγησε» οικογένειες προσφύγων στην Ακρόπολη. Είπε χαρακτηριστικά: «Είδατε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδατε τις καταστροφές μνημείων, την αρχαιοκαπηλία που ξεκινά έπειτα από αυτή την καταστροφή. […] Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο. […] Μ’ αυτή την καταστροφή στην Παλμύρα δείχνεται ότι ακριβώς και στην Παλμύρα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα». Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος, και άβαλα μαντάβαλα και πάνω τούρλα, δηλαδή.

Τζιχάντ

Στην αρχή δυσκολεύεται κάποιος (αν είναι εχέφρων) να πιστέψει ότι ελέχθησαν τέτοια από υπουργό Πολιτισμού που υποδέχθηκε Σύρους και Αφγανούς στην Ακρόπολη. Ομως, τα μαγνητοσκοπημένα πλάνα διαλύουν ταχέως και αδιστάκτως τις παρήγορες ψευδαισθήσεις ότι αποκλείεται να εξήλθε μια τόσο ασύλληπτης διαστάσεως κολοκύθα από το στόμα υπουργού. Ο Μπαλτάς, όπως τα είπε, μπορεί να δημιουργήσει στους νόες των τζιχαντιστών τη φιλοδοξία να κάνουν στην Ακρόπολη ό,τι έκαναν και στην Παλμύρα. Αν επικρατήσουν, θα καταστρέψουν όσα δεν προλάβει να διαλύσει το ελληνόφωνο κράτος.

Για όσους αμφιβάλλουν, η στήλη παραπέμπει στην «κυριακάτικη δημοκρατία», που αποκάλυψε τα χάλια στα οποία βρίσκεται το ιερό νησί της Δήλου – ο τόπος γέννησης του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, που στην πραγματικότητα είναι ένα πλωτό μουσείο ανεκτίμητης εθνικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής αξίας.
Και ενώ το άπαν σύμπαν στον πολιτισμό διαλύεται, ο Μπαλτάς παραλληλίζει την Παλμύρα με την Ακρόπολη (την είσοδο στην οποία κατέστησε σχεδόν αδύνατη με το εισιτήριο των 20 ευρώ που θέσπισε).

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα