«Δεν είμαστε υποτακτικοί κανενός»

Επιστολή από τον γέροντα Μεθόδιο, ηγούμενο της παλιάς αδελφότητας, για το… ναυάγιο της «συμφιλίωσης»

Σε «ναυάγιο» οδηγούνται οι προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για «συμφιλίωση» ανάμεσα στην παλιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, που παραμένει έγκλειστη εντός του μοναστηριού, και τη νέα διοίκηση της μονής, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωτοσέλιδο της θρησκευτικής εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» την περασμένη Τετάρτη. Η παλιά αδελφότητα εμμένει στη θέση της για διοικητική -και όχι λειτουργική- επανένωση με την αγιορείτικη κοινότητα, συνεχίζοντας να μη μνημονεύει το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το αδιέξοδο αποτυπώνεται σε όσα αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο ηγούμενος της παλιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου γέροντας Μεθόδιος, προκειμένου, όπως γράφει ο ίδιος, «να αποκαταστήσει την αλήθεια». Ο κ. Μεθόδιος σημειώνει ότι η πρώτη κίνηση για επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, «η οποία είχε την καλοπροαίρετη ελπίδα ότι, αν απλώς μας φέρει σε επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα έλυνε το πρόβλημα».

Βασικός όρος

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «όταν θέσαμε ως όρο την αμιγώς διοικητική συνεργασία του αντιπροσώπου μας, χωρίς συμπροσευχή και οιαδήποτε συμμετοχή σε λειτουργικούς συνεορτασμούς ή συλλείτουργα, ο διάλογος πάγωσε». Ο ηγούμενος σημειώνει ότι θα υπερασπιστεί «την ησυχαστική παράδοση της παλιάς αδελφότητας και τη διοικητική θέση «που δικαιωματικά μας ανήκει» και εξαπολύει πυρά κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και της νέας διοίκησης, λέγοντας ότι «οι Φαναριώτες ήθελαν μόνο υποτακτικούς, οι οποίοι δεν θα συγκρούονται με τα σχέδιά τους, όπως φαίνεται ότι κάνουν οι λοιποί αγιορείτες».

Η ρήξη στις σχέσεις της παλιάς αδελφότητας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την κοινότητα του Αγίου Ορους χρονολογείται από το 1972. Ο τότε ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αθανάσιος, ενοχλημένος από τα «ανοίγματα» του Πατριάρχη Αθηναγόρα προς τη Δύση και το Βατικανό, σταμάτησε να τον μνημονεύει και έκοψε κάθε επαφή με τις αδελφότητες που εξακολουθούσαν να το κάνουν. Την ίδια απόφαση πήραν τότε άλλες 10 μονές, που στη συνέχεια αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Πατριαρχείο και την κοινότητα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα