ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ

H τραγωδία με το αεροσκάφος  και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο!

Εχουμε δύο τρόπους για να προσεγγίσουμε στρατηγικά πέρα από τα όρια της τραγωδίας αυτό που συνέβη με την πτώση του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Ο πρώτος είναι να πιστέψουμε ότι η Γαλλία έχει επιλεγεί ως χώρα-στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως νέος αδύναμος κρίκος. Σαρλί Εμπντό. Μπατακλάν, τώρα αυτό μαζί με την εσωτερική εξέγερση, όλα δημιουργούν την υποψία ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη θα κληθεί να στηρίξει ή όχι τον μεγάλο ασθενή της. Τα παιχνίδια με το πειραματόζωο Ελλάδα εξαντλήθηκαν.

Θα ήθελα πολύ να πιστέψω ότι οι επιθέσεις των ισλαμιστών έχουν αμιγώς πολιτισμικά ελατήρια (στόχος η τέως αποικιοκρατική δύναμη), αλλά η ρημάδα η πείρα λέει ότι σχεδόν πάντα πίσω από τέτοιες επιθέσεις κρύβεται κάτι περισσότερο από αυτό. Οταν δεν μπορείς να πιεις καφέ, να ταξιδέψεις και να εκφραστείς ελεύθερα χωρίς να κινδυνεύσεις, αυτό που πλήττεται πέρα από τη ζωή σου είναι και η οικονομία σου.

Ο δεύτερος τρόπος για να αναλύσουμε την τραγική εξέλιξη με σενάρια συνωμοσίας είναι να αναζητήσουμε το ακριβές γεωγραφικό μήκος – πλάτος όπου έπεσε εντός αιγυπτιακής ΑΟΖ το αεροσκάφος. Είτε υπάρχει σκοπιμότητα είτε όχι, αυτό που παρατηρώ κοιτάζοντας τον χάρτη είναι ότι σωρεύεται πολύ αρνητική ενέργεια σε μια σχετικά κλειστή περιοχή: Την ανατολική Μεσόγειο. Τα επεισόδια, πλήθος. Οι Τούρκοι μπλοκάρουν τη δράση του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα.

Οι Τούρκοι επιχειρούν απόβαση με δύο φουσκωτά στη νήσο Παναγιά, τους σταματάμε την τελευταία στιγμή μετά από ειδοποίηση Αμερικανών. Οι Τούρκοι κάνουν δήλωση στον ΟΗΕ για την ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια εποχή που εξελίσσονται τριμερείς συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Οι Τούρκοι ανακινούν δυναμικά το Κυπριακό με προσωπική εμπλοκή Ερντογάν.

Οι Ρώσοι παρακολουθούν από κοντά τη δράση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και καταγγέλλουν τους Τούρκους για τις παραβιάσεις εναέριου χώρου. Οι Ρώσοι «χάνουν» προ μηνών εμπορικό αεροπλάνο τους, που απογειώνεται από την Αίγυπτο. Οι Αμερικανοί δεν στέλνουν νέο πρεσβευτή στην Αθήνα αλλά στην πραγματικότητα ναύαρχο-ηγέτη του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Οι ΗΠΑ στήνουν αντι-πυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία και οι Ρώσοι αντίστοιχη στην Κασπία – λέγεται ότι οι εξοπλισμοί τους έχουν τρομάξει την Τουρκία.

Δεν υπαινίσσομαι τίποτε, δεν συνδέω κανέναν με τίποτε, αλλά είναι υπερβολική η ενέργεια που έχει σωρευτεί στην περιοχή για να αποδεχθώ την απλή, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρία της ισλαμικής απειλής. Διότι ακόμη και αν αυτή υπάρχει, κάποιος άλλος είναι ο νταβατζής της. Για την ώρα σκέφτομαι φωναχτά -το Αρχιπέλαγος γίνεται το νέο μήλον της Εριδος μετά την κρίση σε Συρία – Ουκρανία- και εύχομαι η τραγωδία να μην κρύβει σχέδιο περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα