«Κούρεμα» καταθέσεων πάλι στο τραπέζι

Το απόγευμα το Κοινοβούλιο εκχωρεί την εθνική κυριαρχία (για 99 χρόνια!!!) στους δανειστές
To non paper που προκαλεί κρύο ιδρώτα

Αν η Ευρώπη (το Βερολίνο δηλαδή) δεν δεχθεί τη «λύση» που προτείνει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: ΠΛΗΡΗΣ Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝΤΕΣ

Διαβάστε online την «κυριακάτικη δημοκρατία», εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Μαρτίνης και…Σία!
Εφαγαν και τα χρήματα που έστειλε η Αυστραλία για τις πυρκαγιές στην Ηλεία

►Η εκδήλωση μνήμης για τον «ηγέτη» που βύθισε τη χώρα
Τα θανάσιμα αμαρτήματα της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που εμπνέουν τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

►Τα «κόλπα» για την παράκαμψη των δολοφονικών τεκμηρίων

►Τα νομοσχέδια που θα «σκάσουν» μέσα στο καλοκαίρι

►Και αν κάποιο fund πάρει τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;
200.000.000 € και το χρέος της Συγγρού και 150.000.000 € της Χαριλάου Τρικούπη

►Πολ Μέησον
Η Γερμανία οδηγεί τον κόσμο σε εξέγερση
Ο βρετανός ρεπόρτερ (του Channel 4) και συγγραφέας μιλάει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

►Το Κατοχικό Ταμείο θα μπορεί να πουλάει κρατικά φιλέτα χωρίς διαγωνισμό
Το  «πακέτο» της απόλυτης εποπτείας με τους εκλεκτούς του ESM και το Εποπτικό Συμβούλιο

►Ο…σεξομανής πρέσβης της Βενεζουέλας παρενοχλούσε και την κόρη του Ησυχου;
Ιστορία μου αμαρτία μου στην Αθήνα του 2012

►Ελ. Σκιαδάς: Η χρονιά (1936) που «έφυγαν» 5+1 πρωθυπουργοί

 
Το non paper που προκαλεί κρύο ιδρώτα! Αν η Ευρώπη (το Βερολίνο δηλαδή) δεν δεχθεί τη «λύση» που προτείνει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους (με την παράταση αποπληρωμής), οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση

Από τον
Μάριο Ροζάκο

Απανωτά «χαστούκια» προκύπτουν από την τρισέλιδη συνοπτική ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Το ΔΝΤ τυλίγει τους Ευρωπαίους δανειστές μας σε τρεις κόλλες χαρτί, καθώς επιμένει σε δραστικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως η παράταση της αποπληρωμής του έως το 2080, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μας δεν θα ξεπερνούν το 15%-20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Παράλληλα, προκαλεί κρύο ιδρώτα με την πρόβλεψή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του υψηλού επιπέδου «κόκκινων» δανείων, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων. Αίσθηση δημιουργεί επίσης το ότι προσγειώνει τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στα 5 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2030 και ζητάει εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Τέλος καλοκαιριού

Η ανάλυση του διεθνούς οργανισμού σχετικά με το ελληνικό χρέος επιβεβαιώνει τη χαώδη απόσταση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ σε αυτό το ακανθώδες θέμα, η οποία με τη σειρά της φρενάρει την πλήρη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον έως το τέλος του προσεχούς καλοκαιριού.
Για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ ζητεί να δοθεί προκαταβολικά δέσμευση για: (α) «κλείδωμα» των επιτοκίων, (β) αναδιάρθρωση του 1/3 των ευρωπαϊκών δανείων προς τη χώρα μας στο τέλος κάθε έτους, υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής εφαρμογής του Μνημονίου, και (γ) πρόβλεψη για μηχανισμό περαιτέρω αυτόματης ελάφρυνσης του χρέους, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από τις βασικές παραδοχές της ανάλυσης του ΔΝΤ ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:
«Με δεδομένο το υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων προβλέπεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, που μπορεί να καλυφθούν από το αχρησιμοποίητο “μαξιλάρι” του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οποίο φθάνει έως τα 20 δισ. ευρώ». Ωστόσο, ο ESM προτείνει να επαναγοράσει με τα χρήματα αυτά τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, ώστε να ελαφρύνει τη χώρα μας από το αυξημένο επιτόκιο του Ταμείου έναντι των ευρωπαϊκών δανείων. Αν υιοθετηθεί αυτή η λύση και δικαιωθεί η εκτίμηση του ΔΝΤ για νέες κεφαλαιακές ανάγκες, τότε ο εφιάλτης του «κουρέματος» καταθέσεων θα χτυπήσει την πόρτα και της χώρας μας.

  • Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ορίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. «Αυτό ευθυγραμμίζεται με στοιχεία από διαφορετικές χώρες σχετικά με τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων για εκτενείς χρονικές περιόδους».
  • Η ρεαλιστική παραδοχή για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης από το 2022 και εξής διαμορφώνεται στο 1,3%.
  • Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις «ψαλιδίζονται» στα 5 δισ. ευρώ την περίοδο 2015-2030, εκ των οποίων μόλις 2 δισ. ευρώ έως το 2018. Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει 6,2 δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2018.
  • Οι χρηματοδοτικές ανάγκες περιλαμβάνουν εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (7 δισ. ευρώ) και δημιουργία αποθεματικού 7,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ προτείνει τον εξής συνδυασμό ρηξικέλευθων μέτρων:

  • Σημαντική επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, ώστε έως το 2040 να μην καταβάλλονται τοκοχρεολύσια για τα τρία δάνεια της ευρωζώνης προς τη χώρα μας
  • Γενναία επιμήκυνση των λήξεων των τριών δανείων της ευρωζώνης έως το 2080. Με τα σημερινά δεδομένα, το δάνειο του 1ου Μνημονίου λήγει το 2040, του 2ου Μνημονίου το 2056 και του 3ου Μνημονίου το 2060.
  • «Κλείδωμα» των επιτοκίων μόλις στο 1,5% έως το 2045. Υπενθυμίζεται ότι ο ESM έχει προτείνει πλαφόν 2% στα επιτόκια ως το 2040, αλλά έχει συναντήσει τη σθεναρή άρνηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με την πρόταση του Ταμείου το χρέος πέφτει στο 140,8% του ΑΕΠ το 2030, στο 110% το 2045 και στο 106,1% το 2060, ενώ με το βασικό σενάριο του Ταμείου και χωρίς ελάφρυνση θα διαμορφωθεί στο 159,1% το 2030, στο 196,9% το 2045 και στο εφιαλτικό 293,8% το 2060!

Την Τρίτη το κρίσιμο Eurogroup (έως το… επόμενο)

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φιλοδοξούν να επισφραγίσουν στη μεθαυριανή συνεδρίασή τους την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου και να συμφωνήσουν σε έναν «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επί τη βάσει των προτάσεων που θα οριστικοποιήσουν αύριο Δευτέρα ο ESM και οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group). Εντούτοις, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτός ο «χάρτης» θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ.

Μέχρι στιγμής, το μοναδικό σημείο τομής μεταξύ των εταίρων μας στην ευρωζώνη και του Ταμείου είναι ότι οι φόρμουλες ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις: βραχυπρόθεσμα (έως το 2018), μεσοπρόθεσμα (από τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το 3ο Μνημόνιο, έως το 2022, που το βάρος της αποπληρωμής του χρέους είναι διαχειρίσιμο) και μακροπρόθεσμα (από το 2023, οπότε συσσωρεύεται μεγάλος όγκος τοκοχρεολυσίων, έως την πλήρη εξόφληση των τριών δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα). Ομως, το Ταμείο επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν τολμηρά μέτρα ακόμη από την πρώτη φάση και ξεκαθαρίζει ότι το σύνολο των παρεμβάσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί λεπτομερώς από τώρα, ανεξάρτητα από τον χρόνο ενεργοποίησής τους.

Δύσκολη προδιαγράφεται και η συζήτηση στο Eurogroup αναφορικά με τον αυτόματο «κόφτη» μισθών, συντάξεων και άλλων δαπανών, δεδομένου ότι οι πιστωτές μας θέλουν να έχουν εκείνοι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την ενεργοποίησή του σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει να προσδιορίζει ο υπουργός Οικονομικών τους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα περικόπτονται και μόνο αν δεν εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να ενεργοποιείται ο «κόφτης» σχεδόν στο σύνολο των κρατικών δαπανών.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα