Αναζητούν τώρα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια!

Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ολοκλήρωσαν χθες το τέλειο έγκλημα κατά της χώρας με το Κατοχικό Ταμείο. Ηχηρό «όχι» από Κατριβάνου που παραιτήθηκε

Για άλλη μια φορά οι αντοχές της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. δοκιμάστηκαν το διήμερο, με αφορμή αυτή τη φορά την τροπολογία που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και προέβλεπε το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Τελικά, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεσμεύτηκαν ότι δεν θα τα πειράξουν, καθώς θα υπάρξουν ισοδύναμα. Η τροπολογία τροποποιήθηκε με ρύθμιση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, που την επανακατέθεσε, αναφέροντας ότι έως τις 31/12/2016 θα πρέπει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα αντί του παγώματος των ειδικών μισθολογίων!

Με αυτήν την ντρίπλα, και αφού το πρωί είχε γίνει σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του Γ. Δραγασάκη, πείσθηκαν οι ΑΝ.ΕΛ. να ψηφίσουν και αυτήν την τροπολογία, που στην ουσία αφήνει ξεκρέμαστους τους στρατιωτικούς, δικαστικούς, γιατρούς και άλλους που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, μια και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει εάν δεν βρεθούν τα ισοδύναμα (350.000.000 ευρώ για τρία χρόνια), αφού, όπως είναι διατυπωμένο, δεν είναι δεσμευτικό.

Εξοπλιστικά

Οπως είπε ο Π. Καμμένος, οι πόροι θα βρεθούν από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αξιοποίηση χρημάτων από την περιουσία του υπ. Εθνικής Αμυνας, την πώληση εξαρτημάτων οπλικών συστημάτων που δεν χρησιμοποιούνται κ.ά.

Σύμφωνα με την τροπολογία που είχε κατατεθεί και θα έπρεπε να ισχύσει από 1/1/2017, θα πάγωναν οι μισθοί των δικαστικών, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των αρχιερέων, των μουσικών και των μελών ΔΕΠ. Με την εν λόγω ρύθμιση οι αποδοχές όλων των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου θα παρέμεναν για δύο χρόνια στο ύψος που θα έχουν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Νίκος Ελευθερόγλου

Υποχώρηση (μετά τη μεγάλη κατακραυγή) για αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ

Πίσω έκανε τελικά η κυβέρνηση στην αρχική πρόθεσή της να ζητήσει από τους συνταξιούχους-δικαιούχους του ΕΚΑΣ την επιστροφή των αναδρομικών για τους πρώτους μήνες του Μαΐου. Ύστερα και από τη γενική κατακραυγή που είχε προηγηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής έκανε γνωστή τη νέα απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου: «Σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε αδικίες, όπως αυτή με το ΕΚΑΣ. Είναι μεγάλη αδικία -όχι με δική μας υπαιτιότητα-, στην οποία οδήγησε η καθυστέρηση στην ψήφιση του Ασφαλιστικού. Η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι να καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά τα ποσά που εισέπραξαν από την αρχή του έτους. Εμείς, που έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσουμε ούτε ευρώ από τις κύριες συντάξεις, δεν θα ζητήσουμε από τους ανθρώπους αυτούς να φέρουν πίσω τα χρήματα για αναδρομικές περικοπές. Ε, δεν θα το κάνουμε».

Τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη του ποσού αυτού θα εξασφαλιστούν μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ξεκινά με κεφάλαιο 700.000.000 ευρώ.
Για να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση προηγήθηκαν έντονες διεργασίες και ενώ την Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε καταθέσει τροπολογία με την οποία οριζόταν ότι η επιστροφή θα γινόταν με δόσεις, χωρίς κάθε μηνιαία δόση να ξεπερνά τα 30 ευρώ. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για «απαράδεκτη» ενέργεια να ζητηθούν τα αναδρομικά, και τελικά το άσχημο κλίμα οδήγησε το κυβερνητικό επιτελείο στην αναζήτηση επανόρθωσης.

«Στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα πει κάτι καλύτερο για το ΕΚΑΣ από αυτό που εγώ προσπάθησα να κάνω» είχε προαναγγείλει χθες το πρωί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, διευκρινίζοντας: «Ενα ευρώ να χάνει κάποιος πολίτης από το ΕΚΑΣ είναι πολύ κακό». Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός ότι «ακόμα κι αν χάνει κάποιος το ΕΚΑΣ, διατηρείται το δικαίωμα για φθηνότερα φάρμακα».

Καμμένος: Πυρά για Σάφα, Παπασταύρου και καρτέλ

Με επίθεση στην αντιπολίτευση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας την ότι δεν στηρίζει την εθνική προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση με μια ρύθμιση για το χρέος, ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά της Ν.Δ., και πιο συγκεκριμένα κατά του Αντώνη Σαμαρά και του στενού συνεργάτη του, Σταύρου Παπασταύρου.

«Ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί για 4,5% πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης συζητεί σήμερα πρωτογενές πλεόνασμα 2%» είπε ο κ. Καμμένος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο τη μείωση της φορολογίας. «Χρησιμότερο θα ήταν, αντί να αναφερόμαστε στη Βενεζουέλα, να πάμε νοτιότερα, στον Παναμά, απ’ όπου προκύπτουν στοιχεία ότι κάποιοι συμπολίτες μας, όπως και από τις “λίστες Λαγκάρντ” και “Siemens”, αντί να πληρώνουν φόρους, έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και τόνισε: «Τον Παπασταύρου και τον Σάφα δεν έχουμε λόγο να τους προστατεύουμε. Αυτοί που τύγχαναν της ασυλίας Σαμαρά να μην τυγχάνουν της ασυλίας του Μητσοτάκη».

Επεσήμανε επίσης ότι η πρώτη αποκρατικοποίηση που πρέπει να γίνει «είναι αυτή του κράτους απ’ όλον τον μηχανισμό που εξυπηρετούσε συμφέροντα» και μίλησε για παρακράτος του ΚΕΦΟΜΕΠ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της ΕΥΔΑΠ, των τραπεζών και των media shops.
Τέλος, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι τα 27.300.000 ευρώ που απαιτούνται για τις μισθολογικές προαγωγές των στρατιωτικών θα προκύψουν κυρίως από εξοπλιστικά προγράμματα που δεν θα υλοποιηθούν, από την αξιοποίηση της περιουσίας, ύψους 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την πώληση στρατιωτικού υλικού που βρίσκεται στις αποθήκες και από τις αποζημιώσεις για υποθέσεις δωροδοκίας από ξένες εταιρίες που καταδικάστηκαν τελεσίδικα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την υπόθεση της γερμανικής εταιρίας Rainmental, από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιωθεί με 200.000.000 ευρώ.

Φώφη: Mια ταπεινωτική σελίδα της Ιστορίας μας

Σε «γραμμή Βενιζέλου» εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, «υπακούοντας» στις προτροπές του πρώην προέδρου, που προχθές είπε ουσιαστικά «όχι» σε ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ελληνική Ιστορία. Η δημοκρατία υπό περιορισμό, ο δημόσιος πλούτος στη διαχείριση ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα “κοράκια” των αγορών για να πάρουν οι δανειστές πίσω τα χρήματά τους. Μεγάλη επιτυχία του Σόιμπλε. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου. Αξιος ο μισθός σας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το Υπερταμείο της δημόσιας περιουσίας ήταν πάντα στόχος των δανειστών.

Παράλληλα, μίλησε με σκληρές εκφράσεις για τον Α. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο άνθρωπος που θα «χόρευε» τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. «Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα Μνημόνια με ένα άρθρο και έναν νόμο προτείνει Μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας μας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας “είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα” υπονομεύει και παρακάμπτει τον ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων» πρόσθεσε. Τέλος, αναφέρθηκε στον περίφημο «κόφτη», τον οποίο και χαρακτήρισε «στενό κορσέ διά βίου». «Το όνειρο του κ. Σόιμπλε να έχει στο κρεβάτι του Προκρούστη τους προϋπολογισμούς της ευρωζώνης παίρνει σάρκα και οστά μόνο στην Ελλάδα» τόνισε.

Θεοδωράκης: Αργεντινή η Ελλάδα με τα 99 χρόνια

Τη δημιουργία μιας νέας αποικιοκρατίας, μέσω της σύστασης του νέου Υπερταμείου, επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας χθες στη Βουλή. «Σήμερα θα ψηφίσετε με… χαρά, αξιοπρέπεια, θρήνο την εκχώρηση της διαχείρισης της περιουσίας του κράτους στους πιστωτές για 99 χρόνια. Τα 99 χρόνια που νομοθετείτε θα μας κάνουν Αργεντινή. Δεν θα μας μείνει τίποτα» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού και μίλησε για «εκχώρηση του ελληνικού Kοινοβουλίου στην τρόικα»!
Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το μόνο που κάνει είναι «να προσθέτει συνεχώς φόρους, πιστεύει στο μεγάλο κράτος, αποστρέφεται τον ανταγωνισμό. Ακόμη και οι πολυμετοχικές εταιρείες βρίσκονται υπό διωγμό στην Ελλάδα, αφού οι μέτοχοι ευθύνονται με όλη την περιουσία τους σε περίπτωση που η εταιρία χρωστά στο ΙΚΑ ή στην Εφορία».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο New Deal που χρειάζεται η χώρα, λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι συναινέσεις είναι οι δύο προϋποθέσεις του δικού μας New Deal. Και αυτό, όπως σημείωσε, προκειμένου «να ακουστεί ξανά το “για την Ελλάδα, ρε γαμώτο”, στη θέση του «για την εξουσία, ρε γαμώτο» που φωνάζουν συνεχώς όσοι αγωνιούν για τις καρέκλες τους». Ζήτησε, τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ «μη διαπραγματεύεστε άλλο», αφού κάθε φορά που το κάνει φέρνει και άλλους φόρους.

Κουτσούμπας: Φίλοι σας τα κοράκια των αγορών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε o γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. «Τα κοράκια των αγορών αποδεικνύονται οι καλύτεροι φίλοι σας. Εσείς όμως έχετε και απύθμενο θράσος. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι πανηγυρίζεται ότι κλείσατε την αξιολόγηση χωρίς μέτρα, όταν φέρνετε τον “κόφτη”; Αποτελεί θράσος να λέτε ότι αποφύγατε τα οριζόντια μέτρα. Αναρωτιόμαστε ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε» τόνισε και μίλησε για το Yπερταμείο. Είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση βαφτίζει τις ιδιωτικοποιήσεις «αξιοποίηση της ελληνικής περιουσίας».

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «σπρώχνει στην ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», ενώ εκτίμησε ότι ο Α. Τσίπρας δεν είναι ούτε άσχετος ούτε αφελής. «Στοχεύετε να επιταχυνθεί η συγκέντρωση γης και περιουσίας στα χέρια των λίγων. Για να ρίξετε στάχτη στα μάτια καθιερώνεται τη φορολόγηση των ξενοδοχείων» πρόσθεσε. Επίσης, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «επικίνδυνο υπηρέτη», ενώ συμπλήρωσε ότι με το πολυνομοσχέδιο «δεσμεύεστε ουσιαστικά ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες που είχαν την περίοδο κρίσης». Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Κύριοι της κυβέρνησης, είστε άπαιχτοι. Υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες».

Μιχαλολιάκος: Εκχωρούν την εθνική κυριαρχία μας

Για αποικιοκρατικού χαρακτήρα νομοσχέδιο που εκχωρεί την εθνική κυριαρχία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, ενώ έβαλε στο «κάδρο» και τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας: «Οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετατρέπουν τον ελληνικό λαό σε ανώνυμη εταιρία».
Ο κ. Μιχαλολιάκος άρχισε την ομιλία του με την επιτυχία των Ελλήνων εθνικιστών στις κυπριακές εκλογές και εν συνεχεία επισήμανε πως το νέο Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, όπως τα προηγούμενα. Για τον δημοσιονομικό «κόφτη» τόνισε ότι «κατ’ ουσίαν καταργεί την ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί δέσμευση σκληρών μέτρων κάθε φορά που δεν θα αποδίδουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα» και πρόσθεσε πως «από τον “κόφτη” εξαιρούνται οι αξιώσεις των ιδιωτών από την εκτέλεση συμβάσεων του Δημοσίου, δηλαδή οι απαιτήσεις των νταβατζήδων».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητά την άδεια της Κομισιόν ακόμα και σε περίπτωση ανωτέρας βίας, δηλαδή πολέμου» σημείωσε ο κ. Μιχαλολιάκος και αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα ιδιωτικοποιεί όλα, αναρωτήθηκε «τι θα μείνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεπουλήσει», από τη στιγμή που «δεσμεύτηκε να καταργήσει όσα καταστροφικά και αντεθνικά ψηφίζονται σήμερα». Κάλεσε δε τον κ. Μητσοτάκη, αφού θέλει να ρίξει την κυβέρνηση, να παραιτηθεί σύσσωμη η ΚΟ της Ν.Δ., ώστε να διενεργηθούν εκλογές. Και κατέληξε: «Η Χρυσή Αυγή θα πολεμήσει μέχρι τέλους για να αναγεννηθεί το κράτος του ελληνικού έθνους».

Λεβέντης: Δεν αλλάξατε ούτε λέξη στον «κόφτη»

Μέρα δεν περνά που ο Βασίλης Λεβέντης να μη ζητά τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης και η χθεσινή τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής δεν αποτέλεσε εξαίρεση. «Θέλω να υπάρχει μια κυβέρνηση 250 εδρών για να έρθουν οι επενδύσεις, να αλλάξει η ψυχολογία, να μας ξαναεμπιστευτούν οι ξένοι, για να σηκωθεί η χώρα όρθια» τόνισε, εκτιμώντας ότι αυτή την εξέλιξη εμποδίζουν «έξι θερμοκέφαλοι στη Ν.Δ., που λένε του Μητσοτάκη “άφησέ τους να καταρρεύσουν”, και άλλοι τόσοι θερμοκέφαλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, που λένε στον Τσίπρα “60 χρόνια κάναμε να έρθουμε στην εξουσία”». Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κατήγγειλε ότι το κείμενο για τον «κόφτη» που θα ψηφιζόταν αργότερα συνέταξαν το ΔΝΤ και η Ευρώπη «και η Ελλάδα δεν άλλαξε ούτε ένα γράμμα. Ηρθε το κείμενο απέξω και έγινε δεκτό όπως είχε, είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο» σημείωσε. Από το νέο Υπερταμείο, όπως είπε, «δεν εξαιρέθηκαν ούτε καν το κτίριο του Αρείου Πάγου καθώς και το Μέγαρο της Αστυνομίας, που μπορούν να τα κατάσχουν οι ξένοι. Αυτή η Βουλή θα έχει εγκληματήσει αν ψηφίσει το ταμείο, θα έχει παραχωρήσει την εθνική περιουσία» ανέφερε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Επίσης, αρνήθηκε ότι «η Ενωση Κεντρώων είναι μνημονιακό κόμμα, ωστόσο πρεσβεύει την άποψη ότι, αν είχαμε κόψει τις παθογένειες από το 2009, θα είχαμε προλάβει το κακό».

 

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα