«Ο Κυριάκος να διδάσκεται από Καραμανλή και Μητσοτάκη»!

Ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης μιλάει για τις μεγάλες προκλήσεις της Ν.Δ., τη ΔΑΠ, τα Σκόπια, το προσφυγικό και την Τουρκία

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας έχει φάρους τον Κώστα Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, διδασκόμενος ακόμα και από τα λάθη τους» τονίζει με συνέντευξή του στη «δημοκρατία» ο πρώην υπουργός Κώστας Κιλτίδης, αναφερόμενος στη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που πρέπει να γίνει, κατά τον ίδιο, είναι η «γαλάζια» παράταξη, «με σύγχρονο και επίκαιρο τρόπο να αναδείξει την ιδεολογία της, την αξιοπρεπή οργάνωση και τις εύστοχες δράσεις. Να σταματήσει τη φτωχοποίηση, να επαναφέρει την αξιοπρέπεια των πολιτών και να ανακτήσει τη στοιχειώδη εθνική κυριαρχία της πατρίδος».

Κύριε Κιλτίδη, ποια είναι η θέση σας σήμερα στη Ν.Δ.;
Ανήκω στη θρησκεία και όχι στις αιρέσεις της παράταξης, στον κορμό και όχι στις παραφυάδες της. Πάντα στην εμπροσθοφυλακή και πρωτοπορία της, στις λόγχες των ιδεών της, έχοντας επίγνωση αγώνων και θυσιών. Γι’ αυτό και δεν με στραγγάλισαν τα συρματοπλέγματα των κομμάτων. Περπάτησα ίσια και καθαρά και έμεινα άτρωτος, γιατί υπήρξα ουσία άδολος, χωρίς φανφάρες και αλαζονεία. Είμαι παρών μ’ αυτά και με τα τραύματά μου. Είναι αργά να αλλάξω.

Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές και την αυτόνομη κάθοδο της ΟΝΝΕΔ;
Συγκρούστηκα με νοοτροπίες εκδρομής, πάρτι και συναλλαγές σε οργανώσεις νέων, όταν όλοι κώφευαν. Υποτίθεται ότι 25 χρόνια είναι πρώτη η ΔΑΠ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, και στην κοινωνία κυριαρχεί η κεντροαριστερή αντίληψη. Αντί για avant garde κατάντησαν οι οργανώσεις νέων μηχανισμοί εκφυλισμού της πολιτικής και της κοινωνίας.

Εχει νόημα μια διαφορετική προσέγγιση της χώρας μας στα Σκόπια;
Καταθέτω πρόταση και κάνω έκκληση. Οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ και οι έχοντες δημόσιο λόγο να αποκαλούν τους προς Βορράν γείτονες της Μακεδονίας Σκόπια και τους κατοίκους Σκοπιανούς. Δεν έχει νόημα η καλή θέληση από μέρους μας, που, σημειωτέον, αυτοπαγιδευτήκαμε στο FYROM.

Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο Προσφυγικό;
Γιατί το Προσφυγικό της Συρίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, που κωφεύουν και παριστάνουν τους ανίδεους; Είναι αδιανόητο να επιθυμούν αλλού να κατοικήσουν και να παραμένουν εδώ, κάτι γίνεται λάθος.
Δεν είναι δυνατόν ο εκβιασμός με τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες να καθιστά την Τουρκία ισότιμο συνομιλητή στην Ε.Ε. Τα σύνορα της πατρίδος φυλάττονται πάντοτε από τις Ενοπλες Δυνάμεις (σε στεριά, αέρα και θάλασσα).

Τι χρειάζεται σήμερα για μια νέα πορεία της Ν.Δ.;
Χρειάζεται προσοχή στις διακηρύξεις για ανανέωση και ηλικίες στην πολιτική. Υψιστη επιδίωξη πρέπει να είναι η συνταγματική κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Στον κοινοβουλευτισμό, σχολεία πολιτικής είναι τα κόμματα, που θεμελιώνονται με ιδέες, χτίζονται με οργάνωση και απευθύνονται με αγώνα στην κοινωνία (με ζύμωση και διαφώτιση). Αυτές τις παραμέτρους πρέπει να ξαναβρεί η Ν.Δ. Με σύγχρονο και επίκαιρο τρόπο να αναδείξει την ιδεολογία της, την αξιοπρεπή οργάνωση και τις εύστοχες δράσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ας έχει φάρους τον Κώστα Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, διδασκόμενος ακόμα και από τα λάθη τους.

Ποιες είναι οι πραγματικές προκλήσεις για την παράταξη;
Η πρόκληση στη Ν.Δ. δεν έχει να κάνει με σύγκρισή της με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., αλλά με την ανάταξη και ανασύνταξη της χώρας. Προκαλείται να σταματήσει τη φτωχοποίηση και να επαναφέρει την αξιοπρέπεια των πολιτών. Να ανακτήσει δε τη στοιχειώδη εθνική κυριαρχία της πατρίδος. Εχει προκύψει νέα ταξική διαίρεση της κοινωνίας. Το ελλειμματικό κράτος αποσυγχρονίστηκε έως διαλύσεως. Πατριωτική και λαϊκή αντίληψη, συνείδηση εθνικής δράσεως, ρεπουμπλικανισμός, ορθολογικός φιλελευθερισμός, όλα τα σύγχρονα ρεύματα και τάσεις μάς προκαλούν για μια νέα ιδεολογία με ρίζες και πηγές. Οι εκλογές είναι απαίτηση όσων πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε οπισθοδρόμηση. Οχι μόνο για την οικονομία και την επονομαζόμενη κρίση, που είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η Ν.Δ πρέπει να ασκήσει δομική, καθολική αντιπολίτευση, για να έχει απήχηση το αίτημα για εκλογές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα