«Παράθυρο» σε φρέσκα λεφτά

Τα χρήματα που θα επιστρέψουν στις τράπεζες από τα μπαούλα θα εξαιρούνται από τα capital controls

Στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) για τα χρήματα που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα από… συρτάρια, σεντούκια, στρώματα, θυρίδες κ.λπ. («νέο χρήμα») αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας τη σχετική σύσταση των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές, είναι έτοιμη για την εξαίρεση του «νέου χρήματος» από τα capital controls. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, μόλις ληφθεί η σχετική απόφαση, όσα ποσά βρίσκονταν προηγουμένως εκτός τραπεζικού συστήματος και θα κατατεθούν για πρώτη φορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κανέναν περιορισμό.

Παράλληλα, αναμένεται να χαλαρώσει ο έλεγχος των συναλλαγών για εισαγωγές. Ειδικότερα, εξετάζεται να αυξηθεί το όριο για το οποίο δεν θα απαιτούνται εγκρίσεις από τα 10.000 στα 50.000 ευρώ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν, αν τους ζητηθεί, ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές προϊόντων. Σήμερα το χαμηλό όριο, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατική διαδικασία για τη λήψη εγκρίσεων, έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις που επιβαρύνουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το τραπεζικό σύστημα.

Η εξαίρεση του «νέου χρήματος» από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς είχε εφαρμοστεί στην Κύπρο από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν capital controls. Η υλοποίηση του μέτρου και στη χώρα μας, έστω και με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους από την επιβολή των capital controls, εκτιμάται ότι θα τονώσει την εμπιστοσύνη και θα βελτιώσει τη ρευστότητα.

Πάντως, η χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να γίνει μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου, στην οποία εκτιμάται ότι θα δοθεί το πράσινο φως, ώστε να ξαναγίνουν τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Το επόμενο βήμα που θα τονώσει την οικονομία είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), μετά την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους περίπου 2,27 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Ιουλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα