Κατακτά την Κίνα ο κρόκος Κοζάνης

Στο τελικό στάδιο η άδεια για εισαγωγή του ελληνικού μπαχαρικού ως φαρμάκου στη χώρα του δράκου

Τις μακρινές και αχανείς αγορές της Κίνας ετοιμάζεται να κατακτήσει ο κρόκος Κοζάνης. Την ίδια ώρα οι κροκοπαραγωγοί σχεδιάζουν να προωθήσουν στην ελληνική αγορά νέα προϊόντα.
«Τη στιγμή που θα εκδοθεί η ειδική άδεια για εισαγωγή του κρόκου ως φαρμάκου στην Κίνα, διαδικασία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, τότε το “χρυσάφι” της ελληνικής γης θα φωτίσει τα ράφια των κινεζικών φαρμακείων, αποδίδοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στους παραγωγούς όσο και στην Ελλάδα γενικότερα» σημειώνει ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας.

Διευκρινίζει ότι ο ελληνικός κρόκος έχει ήδη παρουσία στην Κίνα ως φάρμακο, καθώς οι Κινέζοι δεν γνωρίζουν το προϊόν ως μπαχαρικό.
«Εξακολουθώ με αμείωτη ένταση να ενημερώνω τους παραγωγούς στην Κοζάνη για τις κινήσεις που κάνουμε, να τους παροτρύνω να ξεκινήσουν την κροκοκαλλιέργεια ή ακόμα και να τη μεγαλώσουν, εξασφαλίζοντας έτσι ένα καλό οικογενειακό εισόδημα» σημειώνει και προσθέτει: «Το προϊόν είναι σίγουρο ότι θα πουληθεί κι αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει κοιτώντας τις παραγγελίες».

Η παραδοσιακή καλλιέργεια του κρόκου στην Κοζάνη αποτελεί μαγνήτη για τους νέους παραγωγούς, που βλέπουν στην καλλιέργειά του μια προσοδοφόρα επαγγελματική επιλογή.
Καταγγέλλει ταυτόχρονα το κράτος, τονίζοντας: «Λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της σημαντικής αύξησης των φόρων, παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν ποσότητες στη μαύρη αγορά, προκειμένου να πάρουν ρευστό, αλλά και να γλιτώσουν από τη φορολογία. Ετσι, και το κράτος χάνει έσοδα κι εμείς κινδυνεύουμε να μπούμε σε περιπέτειες με τους πελάτες, με τους οποίους έχουμε υπογράψει συμβόλαια για να πάρουν προϊόντα μας».

Σε αριθμούς

Σε περισσότερα από 6.000 ανέρχονται σήμερα τα στρέμματα στα οποία καλλιεργείται κρόκος στην Κοζάνη από περίπου 1.000 οικογένειες. Η παραγωγή του Οκτωβρίου του 2015 υπερέβη τους 3,5 τόνους. Για τη φετινή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 4,4 τόνους.
Ενα κιλό κρόκος πωλείται από 1.350 έως και 1.500 ευρώ. Ενα στρέμμα αποδίδει συνήθως ένα κιλό. Από το σύνολο της παραγωγής περίπου το 80% εξάγεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα